Παραμένει τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19

Παραμένει τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19

*Αρνητικοί στον ιό οι υπουργοί Άμυνας , Μεταφορών και ο υφυπουργός Ναυτιλίας

κρηξη στον αριθμό κρουσμάτων στην Ελλάδα

181 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε  σήμερα  το Υπουργείο Υγείας , σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης από συμβαλλόμενα εργαστήρια, από σύνολο 3.589 εργαστηριακών διαγνώσεων.

 Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο ανέρχεται στα 3.817.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 24 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τρεις ασθενείς, ενώ άλλα τέσσερα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

Αρνητικοί στον ιό βρέθηκαν, μετά από εξέταση οι υπουργοί  Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, Μεταφορών , Γιάννης Καρούσσος και ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Δημητριάδης, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή είχαν έρθει σε επαφή  με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην διάρκεια συνάντησης  στο ΚΣΕΔ, στην Λάρνακα.

Δέκα νέα περιστατικά κορονοϊού, που εντοπίστηκαν μέσα από τη διενέργεια 1.901 διαγνωστικών εξετάσεων που έγιναν το τελευταίο 24ωρο, ανακοινώθηκαν στα κατεχόμενα. Τα τέσσερα εντοπίστηκαν σε επιβάτες στα αεροδρόμια και έξι είναι κρούσματα που εντοπίστηκαν στην κοινότητα. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών στα κατεχόμενα αυξήθηκε στα 920 ενώ σημειώθηκαν 5 θάνατοι.

Κρίσιμο 15πενθήμερο στην Ελλάδα

Σε 1.259 ανήλθαν  τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα  το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ξεπερνώντας και μάλιστα κατά πολύ, για πρώτη φορά το ορόσημο των 1.000 περιστατικών σε μία ημέρα. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 12 θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 593. Παράλληλα, 102 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ιδιαίτερα κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες δύο εβδομάδες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό, τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας, η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται, αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσουν τον κορονοϊό στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%.

Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC), όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, βάζει ως όριο το 4% θετικότητας. «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί».

Με ένα σκίτσο όλο νόημα ο Έλληνας σκιτσογράφος  Αρκάς σχολιάζει με τον δικό του μοναδικό τρόπο το ρεκόρ των 1.259 ημερήσιων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. 

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας – που θυμίζει ολόκληρο… τσουνάμι – είναι έτοιμο να καταβροχθίσει έναν άνθρωπο, ο οποίος φοράει βέβαια μάσκα.

Το σκίτσο συνοδεύεται από τη λεζάντα «Δεν φοβόμαστε γιατί προσέχουμε», φράση που θυμίζει τη σημερινή έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα να μη χάνουμε την ελπίδα μας.

Share this post