Παραμένει στο κόκκινο η Κύπρος στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC

Παραμένει στο κόκκινο η Κύπρος στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC

Για ακόμα μια εβδομάδα στην «κόκκινη ζώνη» του επιδημιολογικού χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) παραμένει η Κύπρος, ενώ η κατάσταση στη Δυτική Ευρώπη, καθώς και στην Πολωνία και στις Σκανδιναβικές χώρες, δείχνει μερική βελτίωση.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον χάρτη ο οποίος δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, αρκετές περιοχές στην Γαλλία έχουν περάσει από την πορτοκαλί στην πράσινη ζώνη, ενώ περισσότερες περιοχές είναι πλέον ασφαλείς στην Ισπανία και την Ιταλία. Βελτίωση έχει επίσης παρατηρηθεί στην Νορβηγία και τη Σουηδία.
 
Η Ισλανδία, περιοχές της Ολλανδίας, μέρος της Τσεχίας και της Πολωνίας και περιοχές της Ελλάδας περνούν στην πορτοκαλί κατηγορία.
 
Στην κόκκινη κατηγορία παραμένουν μεταξύ άλλων η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία και μεγάλο μέρος της Ουγγαρίας.
 
Στο βαθύ κόκκινο συνεχίζουν να βρίσκονται οι χώρες της Βαλτικής Θάλασσας, η Ρουμανία, μεγάλο μέρος της Βουλγαρίας, περιοχές της Ελλάδας και σημαντικές περιοχές στην Σλοβενία και την Κροατία.
 
Ως πορτοκαλί ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ κάτω από 50 περιστατικά ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ 50 και 75 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατοίκους και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 1% ή όπου ο συνολικός αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται μεταξύ των 75 και των 200 περιστατικών ανά 100 χιλιάδες κατίκους και το ποσοστό θετικών τεστ είναι χαμηλότερο του 4%. 
 
Ως κόκκινη ζώνη ορίζονται οι χώρες ή περιοχές όπου ο συνολικός αριθμός των νέων περιστατικών κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες βρίσκεται μεταξύ 75 και 200 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, και το ποσοστό θετικών τεστ υπερβαίνει το 4%, και εφόσον ο αριθμός νέων περιστατικών βρίσκεται κάτω από τα 500 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους (οπότε και η χώρα περνά στην «βαθιά κόκκινη» κατηγορία). 
 
Ο χάρτης και τα σχετικά δεδομένα δημοσιοποιούνται από τον ECDC κάθε Πέμπτη, στηρίζοντας τις προσπάθειες που γίνονται στη βάση σχετικής εισήγησης του Συμβουλίου της ΕΕ για συντονισμό των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση λόγω της πανδημίας. Οι χάρτες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία που βρίσκονται στη βάση των δεδομένων που αποστέλλονται από τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης (TESSy) μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.  
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Share this post