Παραιτήθηκε υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής η κυβέρνηση του Λιβάνου

Παραιτήθηκε υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής η κυβέρνηση του Λιβάνου

Σε παραίτηση εξαναγκάστηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου, έξι ημέρες, μετά τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, που είχαν ως συνέπεια τον θάνατο πάνω από 160 ατόμων και τον τραυματισμό περίπου 6.000.

Χθες, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Λιβάνου, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τεσσάρων υπουργείων, αλλά και της Ένωσης Τραπεζών του Λιβάνου στη Βηρυτό.

Την παραίτηση της κυβέρνησης ανακοίνωσε το απόγευμα , με διάγγελμά του προς τους πολίτες,  ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ

«Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης»,  είπε ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του. Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός εμφανίζεται ως ανεξάρτητος και κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη«διαφθορά», που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα».

Ο ίδιος ανέφερε ότι η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών, που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς».

Η κυβέρνηση, που θα παραμέινει ως υπηρεσιακή μέχρι τις εκλογές είχε αρχίσει ήδη να φυλλορροεί μετά από συνεχείς παραιτήσεις μελών της. 

Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού δημιούργησε κρατήρα βάθους 43 μέτρων, όπως δήλωσε σήμερα πηγή από τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις Γάλλων πυροτεχνουργών, που επισκέφθηκαν το σημείο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Συγκλονιστικό βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης στη Βηρυτό

 

Share this post