Παραιτήθηκε υφυπουργός στην Γερμανία για λόγους οικογενειοκρατίας

Παραιτήθηκε υφυπουργός στην Γερμανία για λόγους οικογενειοκρατίας

Μεταξύ άλλων διόρισε τον  κουμπάρο του στο κρίσιμο πόστο του επικεφαλής στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενέργειας 

Το σκάνδαλο πελατειακών σχέσεων, ευνοιοκρατίας και κατάχρησης εξουσίας στους κόλπους του γερμανικού υπ. Οικονομίας και Ενέργειας του «Πράσινου» αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ παίρνει νέες διαστάσεις στη γερμανική πρωτεύουσα. Τα δημοσιεύματα σε γερμανικά μέσα περί απομάκρυνσης ή παραίτησης του αμφιλεγόμενου υφυπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα ενεργειακής μετάβασης, Πάτρικ Γκράιχεν, τελικά επιβεβαιώθηκαν.

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ,  ο Γκράιχεν (ΦΩΤΟ  ΠΑΝΩ: διακρίνεται στα αριστερά) έπρεπε εκ των πραγμάτων να οδηγηθεί σε παραίτηση, εξαιτίας νέων στοιχείων που προέκυψαν σε βάρος του, μετά από εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με παραβάσεις του κώδικα δεοντολογίας κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο υπουργείο.

Εδώ και καιρό τα «σύννεφα» για αδιαφανείς σχέσεις και διορισμούς βασισμένους σε οικογενειακές και φιλικές σχέσεις είχαν άλλωστε πυκνώσει πάνω από το υπουργείο του Ρόμπερτ Χάμπεκ. Η αρχή έγινε με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για διορισμό από τον Γκράιχεν του κουμπάρου του, Μίχαελ Σέφερ, στο κρίσιμο πόστο του επικεφαλής στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ενέργειας Dena και μάλιστα εν μέσω ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Πολλές αδιαφανείς σχέσεις στις παρυφές του υπουργείου

Στενός συνεργάτης του και άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν ο Πάτρικ Γκράιχεν/ΦΩΤΟ: Markus Schreiber/AP Photo/picture alliance

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που προκύπτουν όμως από τις εσωτερικές έρευνες η περίπτωση του διορισμού Σέφερ δεν ήταν η μοναδική. Προνομιακή μεταχείριση και χρηματοδότηση για πρότζεκτ της περιβαλλοντικής οργάνωσης BUND είχε λάβει στο παρελθόν και η αδερφή του Γκράιχεν, ούσα επικεφαλής της BUND στο Βερολίνο.

Πέραν αυτών στο μεταξύ έχουν γίνει γνωστές και άλλες περιπτώσεις προνομιακής μεταχείρισης «φίλων» του Γκράιχεν στις παρυφές του γερμανικού υπουργείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόσφατα η υπόθεση Γκράιχεν απασχόλησε και τη γερμανική βουλή μετά από σχετικό αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Χριστιανοδημοκρατών/ Xριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU).

Εκεί ο ίδιος ο Γκράιχεν, μετά από ειδική ακρόαση, παραδέχτηκε ότι δεν έπρεπε να είχε προβεί στον διορισμό του κουμπάρου του στην Dena. Τότε ο υπ. Ενέργειας αλλά και έμμεσα ο καγκελάριος του προσέφεραν στήριξη. Μέχρι σήμερα όμως, όπου πλέον η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί υπό την έντονη πολιτική πίεση και τα συνεχή δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει γνωστός ποιος θα διαδεχθεί τον Γκράιχεν στη θέση του στο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας.

Πηγή: Deutsche Welle

Share this post