Παραιτήθηκε ο σκληροπυρηνικός Καλαβρύτων Αμβρόσιος

Παραιτήθηκε ο σκληροπυρηνικός Καλαβρύτων Αμβρόσιος

Ζήτησε συγγνώμη από τον Θεό και τους ανθρώπους

 

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας,  Αμβρόσιος, την οποία θα καταθέσει επισήμως αύριο στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ώστε να εκκινήσουν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του διαδόχου του.

Ο κ. Αμβρόσιος ήταν απόλυτος και σκληροπυρηνικός με καυστικές θέσεις για διάφορα ζητήματα. Ασκούσε έντονη κριτική σε πολιτικούς, ιδιαίτερα στον Α. Τσίπρα και μέλη της κυβέρνησης του. Επίσης, συχνά εξέφραζε απόψεις κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την περίοδο της χούντας ήταν αρχιμανδρίτης στην τότε Ελληνική Χωροφυλακή.

Σήμερα ο Ιεράρχης τέλεσε την αποχαιρετιστήρια λειτουργία ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Καλαβρύτων και σε σύντομη ομιλία του αποχαιρέτησε το ποίμνιό του, ενημερώνοντας και επίσημα για την απόφασή του να αποχωρήσει από την Μητρόπολη μετά από 41 χρόνια. «Έχω 41 χρόνια κοντά σας, έχω αναλώσει τον εαυτό μου με τη Χάρη του Θεού…» είπε στους πιστούς και πρόσθεσε:  “Έχω αναλώσει τον εαυτό μου με την χάρη του θεού από το πρωί μέχρι το βράδυ εργαζόμενος. Και από το βράδυ μέχρι το πρωί αγρυπνώ πολλές φορές για εσάς και προσεύχομαι. Μπήκα στα 82 και πλέον πρέπει να κοιτάξω τον εαυτό μου, γιατί καθώς λέει η Γραφή ¨ αἱ ἡμέραι τῶν ἐτῶν ἡμῶν ἐν αὐτοῖς ἑβδομήκοντα ἔτη, ἐὰν δὲ ἐν δυναστείαις, ὀγδοήκοντα ἔτη, καὶ τὸ πλεῖον αὐτῶν κόπος καὶ πόνος¨. Πρέπει να κοιτάξω λίγο τον εαυτό μου και να αφήσω τις πολλές ευθύνες και μάλιστα σε μια εποχή που και η πατρίδα μας κινδυνεύει και η πίστη μας διώκεται. Έκανα ό,τι μπορούσα. Τα υπόλοιπα ο θεός ας φροντίσει».

Ο κ. Αμβρόσιος έκανε την αυτοκριτική του και είπε «Έχω κάνει κάποια καλά. Έχω κάνει σφάλματα. Ζητώ από τον θεό και από εσάς συγνώμη».

Ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, κατά κόσμο Αθανάσιος Λενής, γεννήθηκε στις 22 Ιουλίου 1938 στην Αθήνα.
Εξελέγη Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, στις 12 Οκτωβρίου του 1978, στις 19 Νοεμβρίου ενθρονίστηκε στο Αίγιο, και μία εβδομάδα μετά, στις 25 Νοεμβρίου στα Καλάβρυτα.

Share this post