Παραιτήθηκε ο 88χρονος Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Παραιτήθηκε ο 88χρονος Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Την παραίτησή του έθεσε στη διάθεση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου Β’, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. (Στην φωτογραφία ο κ. Άνθιμος την Μ. Παρασκευή του 2023)

Ο 88χρονος αρχιερέας, που ποιμαίνει την στρατηγικής σημασίας Μητρόπολη Θεσσαλονίκης από το 2004, αρχικά φέρεται να εκμυστηρεύτηκε την απόφαση του αυτή στον πνευματικό του γιο και διάδοχο του στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, Μητροπολίτη Άνθιμο, ο οποίος χθες τον επισκέφθηκε στο μητροπολιτικό μέγαρο συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Χίου Μάρκο, έναν εκ των τριών της επιτροπής, που συνέστησε προ ημέρων η ΔΙΣ (Χίου, Φθιώτιδος, Λαρίσης), προκειμένου να εξετάσουν το θέμα των γηραιών ιεραρχών.

Ύστερα από συζήτηση που είχε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης με τους δυο αρχιερείς, αποφασίστηκε πως θα ήταν καλό για όλους, τον ίδιο τον γηραιό ιεράρχη, την Μητρόπολή του, αλλά και την Εκκλησία εν συνόλω, να κατατεθεί παραίτηση προς την Ιερά Σύνοδο.  Ο κ. Άνθιμος αντιμετωπίζει εδώ και καιρό προβλήματα υγείας, που σε συνδυασμό με την προχωρημένη ηλικία του, δεν του επιτρέπουν να ασκεί τα καθήκοντά τους, όπως θα ήθελε.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την Θεία Λειτουργία των ονομαστηρίων του, στις 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί ειδικός εορτασμός ο οποίος θα είναι και ο αποχαιρετιστήριος. Εκκλησιαστικέ  πηγές ανέφεραν ότι εκείνη την ημέρα θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για  να τιμήσει τον Ιεράρχη, ο οποίος τον ερχόμενο Ιούνιο συμπληρώνει  μισό αιώνα αρχιεροσύνης.

 Ανακοίνωση της Μητροπόλεως αναφέρει:

«Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ανακοινούται ότι, χθες, ημέρα Δευτέρα, 7η του μηνός Αυγούστου έτους 2023, ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, υπέβαλε αρμοδίως την παραίτησή του και έθεσε εαυτόν στη διάθεση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της περί Αυτόν Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος . 

Τον Ιούνιο επισκέφτηκε τον κ. Άνθιμο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ( ΦΩΤΟ: Ν. Παπαχρήστου)

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, κατά κόσμον Διονύσιος Ρούσσας, γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1934 στη Σαλμώνη Ηλείας και, αφού ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του το 1952 και πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις της Φιλοσοφικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε  την πρώτη. Το 1957 έλαβε πτυχίο από την Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατόπιν εργάστηκε ως άμισθος βοηθός της έδρας της Βυζαντινής Φιλολογίας καθώς και ως δάσκαλος στα εκπαιδευτήρια Ελληνική Παιδεία, των οποίων διετέλεσε και διευθυντής Γυμνασίου, ενώ σπούδασε και στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1964 χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Μητροπολίτη Θήρας Γαβριήλ και τον επόμενο χρόνο, το 1965, Πρεσβύτερος. Από το 1965 ήταν προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου της οδού Μετσόβου Αθηνών, όπου παρέμεινε μέχρι την εκλογή του στη Μητροπολη Αλεξανδρούπολης, τον Ιούλιο του 1974.

Το 2003 μετά την εκδημία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονος Β΄ μετατέθηκε στη χηρεύουσα Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.

Πηγή: Εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” Θεσσαλονίκης

Share this post