Παραιτήθηκε η “κυβέρνηση” στην “ΤΔΒΚ”

Παραιτήθηκε η “κυβέρνηση” στην “ΤΔΒΚ”

Την παραίτησή της υπέβαλε –δύο μήνες μετά τον σχηματισμό της- η κυβέρνηση Φαΐζ Σουτζούογλου, στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, έπειτα από έντονη αντιπαράθεση με τον υπουργό δημοσιονομικών, Σουνάτ Ατούν.

Η πολυήμερη αντιπαράθεση των δύο ανδρών ξεκίνησε από τις αποφάσεις σχετικά με τις αυξήσεις σε τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, καθώς και τη γενικότερη δυσκολία των Τουρκοκυπρίων να ανταποκριθούν στο κόστος ζωής, ενώ κορυφώθηκε μετά από ανακοινώσεις σχετικά με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Σουτζούογλου.

Ο Σουτζούογλου  τάχθηκε υπέρ της μείωσης της τιμής, ενώ ο Ατούν εξέφρασε δημοσίως την διαφωνία του. Ο πρώτος , επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, είχε στείλει επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη,  Ερσίν Τατάρ, ζητώντας του να παύσει τον Ατούν.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα  ο Τουρκοκύπριος ηγέτης , πριν κάνει δεκτή την παραίτηση, «είχε διαβουλευθεί με την Άγκυρα».

Δελτίο του ΓΤΠ για τον τουρκοκυπριακό Τύπο αναφέρει ότι η Vatan γράφει: « Ο Τατάρ ανέφερε ότι διαβουλεύτηκε με νομικούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η παραίτηση ήταν μονομερής και έπρεπε να την αποδεχτεί. Είπε ότι χθες στις 15.30 ενημέρωσε τον Σουτζούογλου ότι αποδέχτηκε την παραίτηση της ¨κυβέρνησής¨ του και του ζήτησε να παραμείνει στο πόστο του μέχρι τον σχηματισμό νέας.

Ευχόμαστε να αναλάβει καθήκοντα η νέα κυβέρνηση μιαν ώρα αρχύτερα», είπε ο Τατάρ προσθέτοντας: «Υπάρχει οικονομική κρίση στην χώρα. Είναι σημαντική η μια ώρα αρχύτερα εφαρμογή του πρωτοκόλλου που υπογράφηκε με την Τουρκία κατόπιν διαβουλεύσεων. Μοιράστηκα αυτές τις απόψεις μου και με τον πρωθυπουργό Σουτζούογλου», κατέληξε.

Η Yeni Düzen  γράφει ότι ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν δήλωσε ότι λάθη διέπραξαν οι Ερσίν Τατάρ, Φαϊζ Σουτζούογλου και Σουνάτ Ατούν κατά τη διαδικασία που οδήγησε στην παραίτηση της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Έρχουρμαν ανέφερε τα εξής:

«Ο κ. Ατούν έκανε λάθος. Αφού ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος τόσο ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να δουλέψει μαζί του, αυτό που του αναλογούσε ήταν να παραιτηθεί. Ο κ. Τατάρ έκανε λάθος. Όταν του εστάλη η επιστολή σε σχέση με την παύση του κ. Ατούν, δεν είχε αρμοδιότητα και πολυτέλεια να την απορρίψει, να την αναγκάσει να περιμένει. Ο κ. Σουτζούογλου έκανε λάθος. Αν δεν μπορεί να παύσει έναν υπουργό, δεν υποβάλλει ‘υπό όρους παραίτηση’ και άλλα παρόμοια. Είτε περιμένει την παύση του υπουργού είτε αν δεν μπορεί να την περιμένει, θα υπέβαλλε απευθείας την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τρία λάθη έκαναν αυτό τον λαό να βιώσει ένα μασκαραλίκι εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ό,τι απόφαση και αν πάρετε από εδώ και μπρος, δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι συμπεριφέρεστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

 

Share this post