Παραιτήθηκε από την Κ.Ε. φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν ο Βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος

Παραιτήθηκε από την Κ.Ε. φιλίας Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν ο Βουλευτής της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος

Διαμαρτυρόμενος  για τις επιθέσεις,  που δέχεται η Αρμενία από το Αζερμπαϊτζάν  ο βουλευτής της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, γνωστοποίησε,  με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, την απόφασή του να αποχωρήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο η διαμαρτυρία του αφορά «την άρνηση του Αζερμπαϊτζάν, που υποστηρίζεται ενεργά από την Τουρκία, να παύσει τις αιματηρές επιθέσεις στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας, τη συμμετοχή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ξένων μισθοφόρων τζιχαντιστών από τη Συρία και την Λιβύη, αλλά και την αρνητική αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ στον Έλληνα πρέσβη στο Μπακού κ. Νικόλαο Πιπερίγκο, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του».

Η απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς στο παρελθόν ο κ. Χαρακόπουλος είχε διατελέσει Πρόεδρος της Επιτροπής κι όπως ο ίδιος υπενθυμίζει «ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν, κατά την περίοδο 2004-2007, εργάσθηκα για την προώθηση των σχέσεων των δύο χωρών και την εξάλειψη των οθωμανικών ανθελληνικών στερεοτύπων, που δυστυχώς αναβιώνουν στην αζερική κοινωνία και σε μερίδα του πολιτικού προσωπικού της χώρας μετά τη διάλυση της πρώην ΕΣΣΔ. Για τον λόγο αυτό είχαμε αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως η διοργάνωση της πρώτης επίσημης επίσκεψης κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Μπακού στις 23–26 Ιανουαρίου 2007 όπου, μαζί με τους συναδέλφους κ.κ. Τσιάρα και Καρπούζα, είχαμε σειρά σημαντικών επαφών και συναντήσεων, μεταξύ άλλων, και με τον τότε πρόεδρο του κοινοβουλίου κ. Οκτάι Ασάντοφ».

Ο Έλληνας βουλευτής υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, η εμμονή του Μπακού στη διεξαγωγή ενός ολοκληρωτικού πολέμου, με τη χρησιμοποίηση ακόμη και τζιχαντιστών στις τάξεις του στρατού του, με κύρια θύματα άμαχους πολίτες, συνιστά μια ακόμη ψηφίδα στην αναζωπύρωση των συγκρούσεων σε ολόκληρη την περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου, που ως κύριο υποκινητή έχει την τουρκική ηγεσία και τα νεο-οθωμανικά της οράματα. Η λογική της επίλυσης των διαφορών μέσω της βίας και των όπλων, που προωθεί η Άγκυρα, πρέπει να βρει την καθολική καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το διεθνές σύστημα και, πρωτίστως, για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής μας».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει σημειώνοντας ότι η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, όπως χωρίς περιστροφές επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της χώρας προς τον Έλληνα πρέσβη, είναι ταυτισμένη απολύτως με την τουρκική πολιτική. «Ως εκ τούτου, όσο υφίσταται αυτή η συνθήκη, η συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική επιτροπή φιλίας στερείται τη σημασία της» τονίζει.

ΕΞΑΛΛΟΥ, ο κ. Χαρακόπουλος, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην  Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με επιστολή του στον επικεφαλής της αρμενικής αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, Αντιπρόεδρο του Αρμενικού Κοινοβουλίου, κ. Alen Simonyan, καταδικάζει την έκρηξη βίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και την εμπλοκή τρίτων χωρών με την αποστολή ξένων μισθοφόρων, εκφράζει δε την αλληλεγγύη του προς τον αρμενικό λαό και την ελπίδα για αποφασιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας για την επικράτηση της ειρήνης.

 

                                                 Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος (δ) με την πρόεδρο                                                             της Ελληνικής Δημοκρατίας,  Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Στην φωτογραφία διακρίνονται και οι Ανδρέας Μιχαηλίδης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Γ.Γ. της ΔΣΟ (α) και ο                                                              σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης (άκρον αριστερά).

 

Στην επιστολή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει : 

«Από τη θέση μου του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας θα ήθελα να εκφράσω την κατηγορηματική θέση μου εναντίον της έκρηξης της βίας και των πολεμικών ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η επίλυση των όποιων διαφορών με στρατιωτικά μέσα και μάλιστα με θύματα απλούς πολίτες είναι απολύτως καταδικαστέα. 

Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι από ορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, οι οποίες μάλιστα έχουν βεβαρυμμένο ιστορικό στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η Τουρκία, επιχειρείται να επιβληθεί το «δίκαιο του ισχυροτέρου» στις διακρατικές σχέσεις. Το διαπιστώσαμε στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και στην Ανατολική Μεσόγειο, και τώρα στην Υπερκαυκασία. Αυτή η απαράδεκτη από κάθε άποψη πρακτική θα έπρεπε να κινητοποιήσει άμεσα όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα. 

Ταυτόχρονα, απολύτως κατακριτέα είναι η συμμετοχή, σύμφωνα με επίσημες καταγγελίες του προέδρου της Γαλλίας κ. Μακρόν, όσο και της ρωσικής κυβέρνησης, ξένων μισθοφόρων μαχητών, από τη Συρία και τη Λιβύη, στις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Μετά τις καταγγελίες, η διεθνής κοινότητα οφείλει να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον των χωρών που εμπλέκονται σε αυτές τις επιχειρήσεις μεταφοράς και χρησιμοποίησης μισθοφόρων. 

Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, θα ήθελα να εκφράσω τα αισθήματα αλληλεγγύης στον φίλο αρμενικό λαό, ο οποίος στο παρελθόν υπέστη μια από μεγαλύτερες γενοκτονίες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι, με την αποφασιστική παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, στο πλαίσιο και της ανακοίνωσης των χωρών της “ομάδας του Μινσκ”, σύντομα θα επικρατήσει η λογική και θα σιγήσουν τα όπλα».

Δήλωση ΔΣΟ 

Ήδη από την 30η Σεπτεμβρίου 2020, η Δ.Σ.Ο. προέβη στην κατωτέρω δήλωση σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη ζώνη σύγκρουσης του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

“Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) εκφράζει σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις συρράξεις γύρω από το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και τις αναφορές για βομβαρδισμό μη στρατιωτικών υποδομών. Η Συνέλευση εκφράζει την αγωνία της για τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και την κατάσταση στην περιοχή, καλεί δε τις δύο πλευρές σε άμεση παύση των εχθροπραξιών.  

Η Συνέλευση προτρέπει όλα τα μέρη της σύγκρουσης, στην άμεση επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς προϋποθέσεις ώστε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, υπό την αιγίδα της Συμπροεδρίας της Ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ. Η Συνέλευση καλεί επίσης κάθε τρίτη χώρα να αποφύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν περαιτέρω σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα, να επιδεινώσουν τις εντάσεις στην περιοχή και να οδηγήσει σε έναν εκτεταμένο πόλεμο”.

Share this post