Παραγωγική ανταλλαγή απόψεων Αναστασιάδη – Ζελένσκι

Παραγωγική ανταλλαγή απόψεων Αναστασιάδη – Ζελένσκι

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο της έκτακτης  Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε παραγωγική ανταλλαγή απόψεων.

https://twitter.com/AnastasiadesCY/status/1623651323244683265?s=20&t=ROsOx8ObLhw8t0jZGkm4yQ

 

Κατά τη Σύνοδο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επί τριών βασικών θεμάτων που αφορούσαν:

  1. Το Μεταναστευτικό,
  2. Την Οικονομία,
  3. Τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και διάφορες πτυχές της στήριξης της ΕΕ προς το Κίεβο, στην παρουσία και του Προέδρου Ζελένσκι.

Ως προς την ουσία της συζήτησης για το Μεταναστευτικό, αυτή επικεντρώθηκε στην εξωτερική διάσταση του προβλήματος και την ανάπτυξη δράσεων και συνεργασιών με τρίτες χώρες καταγωγής και διέλευσης μεταναστών, ώστε να αποτραπούν οι παράτυπες αφίξεις και να εντατικοποιηθούν οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται προστασία. Πρόσθετα θα προωθηθούν τρόποι αποτροπής της εργαλειοποίησης και της καταπολέμησης των διακινητών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για άλλη μια φορά κατέθεσε στοιχεία που αναδεικνύουν τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται η χώρα μας ένεκα της συνέχισης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

ΦΩΤΟ ΡΙΟ

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης επέμενε και πέτυχε τη συμπερίληψη αναφοράς στο κείμενο των Συμπερασμάτων, σύμφωνα με την οποία θα υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως ζήτημα προτεραιότητας, Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, στα πρότυπα των Σχεδίων των Δυτικών Βαλκανίων και της Κεντρικής Μεσογείου. Το Σχέδιο Δράσης θα περιλαμβάνει ολιστικές επιχειρησιακές και διπλωματικές δράσεις, με στόχο την ταχεία και αποτελεσματική μείωση των ροών και την άμβλυνση των πιέσεων στα  επηρεαζόμενα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Επίσης,  εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλονται για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίζει την ισορροπία μεταξύ της αρχής της ευθύνης και της αλληλεγγύης.

Στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρθηκαν στην ανταπόκριση της ΕΕ στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του ιδίου προσωπικά, αλλά και του συνόλου του κυπριακού λαού για την εκατόμβη νεκρών που έχει προκαλέσει ο ισχυρός σεισμός στην Τουρκία και τη Συρία, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται αριθμός Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε τους ομολόγους του για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε την ετοιμότητα για αποστολή ομάδας διάσωσης στην Τουρκία, για να συνδράμει τις προσπάθειες διάσωσης επιζώντων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια κτηρίων.

Share this post