Παραδομένη στον ανελέητο καύσωνα η Ακρόπολη των Αθηνών
Η Αθήνα “φλέγεται”. Ένας από τους πιο ιστορικούς καύσωνες στην ιστορία της Ελλάδας βρίσκεται σε εξέλιξη και η ακραία ζέστη σε συνδυασμό με την μεγάλη χρονική διάρκεια του φαινομένου απειλεί ακόμα και ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε τον φονικό καύσωνα του 1987 ο οποίος είχε παρόμοια χαρακτηριστικά τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια με το τωρινό ακραίο φαινόμενο.
Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι στο βίντεο του Up Stories που θα παρακολουθήσετε στα πιο θερμά (βαθύ κόκκινο) σημεία που καταγράφηκαν από θερμική κάμερα η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 55° Κελσίου, ενώ για ακόμα μια φορά η θερμοκρασία που αναπτύσσονταν στις μονάδες κλιματισμού στις ταράτσες των μεγάλων κτηρίων, καθώς και στην πυρακτομένη άσφαλτο άγγιζε τους 70°+ Κελσίου.
Η Ακρόπολη των Αθηνών όπως και πολλά ακόμα ιστορικά αξιοθέατα της χώρας μας δοκιμάζουν τις αντοχές τους, ενώ βρίσκονται έρμαια της κλιματικής αλλαγής. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρόλο που μιλάμε για ένα από τα αρχαιότερα μνημεία του κόσμου το θερμικό αποτύπωμα του Παρθενώνα ενός μνημείου 2.500 χρόνων είναι ίσως το καλύτερο ενεργειακό αποτύπωμα σε κατασκευή σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες που συναντήσαμε επάνω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ήταν στα μεταλλικά σπιτάκια (isobox) που βρίσκονται σε αυτόν και που άγγιζε τους 57° Κελσίου. Η χρήση μαρμάρου σε συνδυασμό με τον αέρα που διοχετεύεται ανάμεσα στις κολώνες διατηρούν την θερμοκρασία σε αυτό σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα αναλόγως των συνθηκών. Φανταστείτε να υπήρχε και η στέγη!
Το μάρμαρο άλλωστε είναι και το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται στις μέρες μας για την ενεργειακή αναβάθμιση των σύγχρονων κτηρίων με κάλυψη θερμοπρόσοψης. Μας πήρε βέβαια 2500 χρόνια να καταλάβουμε την ευεργετική χρήση του μαρμάρου στις κατασκευές αλλά ποτέ δεν είναι αργά.
Η ανάσα δροσιάς από το συντριβάνι στην Πλατεία Ομονοίας
Το γνωστό σε όλους συντριβάνι της Ομόνοιας έχει επιστρέψει στην θέση του τα τελευταία σχεδόν 2 χρόνια. Το συντριβάνι της Ομόνοιας όπως θα δείτε όμως στο βίντεο προσφέρει μια σπουδαία ενεργειακή αναβάθμιση σε ολόκληρη την περιοχή. Το συντριβάνι λειτουργεί σαν κλιματιστικό και δροσίζει ολόκληρη την πλατεία και τα κτήρια πέριξ αυτής.