Παρά τα μη ασφαλή επιδημιολογικά δεδομένα μικρές χαλαρώσεις στην κυκλοφορία και τον εκκλησιασμό

Παρά τα μη ασφαλή επιδημιολογικά δεδομένα μικρές χαλαρώσεις στην κυκλοφορία και τον εκκλησιασμό

Η εμπειρία του Έλληνα γιατρού που εμβολιάστηκε από τους πρώτους στις ΗΠΑ(ΒΙΝΤΕΟ)

Σε μη ασφαλή όρια βρίσκονται τα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου και δεν συστήνεται χαλάρωση, αλλά λήφθηκαν αποφάσεις για μικρές χαλαρώσεις στην κυκλοφορία και στον εκκλησιασμό , ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας  Κωνσταντίνος Ιωάννου, μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο κ. Ιωάννου είπε ότι τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ παρατείνονται ως τις 10 Ιανουαρίου και ότι για τις 24/12 η κυκλοφορία επιτρέπεται ως τις 23.00 και για τις 31/12 ως τη μία το πρωί. Οι συναθροίσεις στα σπίτια παραμένουν για δέκα άτομα.

Θα επιτραπεί η λειτουργία στις Εκκλησίες για για 25/12 και 6/1, με μέγιστο αριθμό 75 άτομα και τήρηση μέτρων. Αν επιβάλλεται, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες λειτουργίες τις ίδιες μέρες για αποφυγή συνωστισμού.

Ο  Υπουργός είπε ότι παραμένει αυξημένος ο αριθμός των κρουσμάτων και η αύξηση του ποσοστού  θετικότητας από τα τεστ ταχείας διάγνωσης, ενώ οι νοσηλευόμενοι κυμαίνονται μεταξύ 110-130 καθημερινά και είναι ψηλός ο αριθμός των διασωληνωμένων. Ανησυχία επικρατεί και για τους θανάτους

Επίσης,  ανέφερε πως η προσπάθεια,  πριν από δύο εβδομάδες, επικεντρώθηκε στο να πετύχουμε σημαντική βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα και να μειώσουμε αισθητά τους επιδημιολογικούς δείκτες που βρίσκονταν στη χειρότερη κατάσταση από την αρχή της πανδημίας.

“Τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων δεν μας αφήνουν ικανοποιημένους. Σύμφωνα και με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, οι επιδημιολογικοί δείκτες παραμένουν σε μη ασφαλή όρια και για τον λόγο αυτό δεν συστήνεται χαλάρωση των μέτρων που είναι σε ισχύ”, ανέφερε.

Ο Υπουργός είπε ότι η σταθεροποίηση που καταγράφεται στους δείκτες είναι ακόμα σε ψηλά επίπεδα και ότι ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αυξημένος και αυτό αντανακλάται και στη συνεχιζόμενη αύξηση του ποσοστού θετικότητας από τα τεστ ταχείας διάγνωσης αντιγόνου παγκύπρια.

Ανέφερε επίσης πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων κυμαίνεται καθημερινά μεταξύ των 110 και 130 ατόμων, ενώ υψηλός είναι και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, επιβαρύνοντας το Σύστημα Υγείας.

“Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι οι καθημερινοί θάνατοι που συνεχίζουν να καταγράφονται και να επιβάλλουν τη λήψη μέτρων για προστασία των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση”, ανέφερε ο Υπουργός, ανακοινώνοντας τις μικρές χαλαρώσεις και τονίζοντας ότι παρατείνονται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 9 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 10 Ιανουαρίου 2021 και η κατάσταση θα αξιολογείται τακτικά από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, στις 24 Δεκεμβρίου 2020 θα επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 11 μ.μ. και την παραμονή Πρωτοχρονιάς θα επιτρέπεται μέχρι τις 1 π.μ. και παραμένει ο περιορισμός των 10 ατόμων σε συναθροίσεις εντός οικιών, περιλαμβανομένων των ανήλικων.

Πρόσθεσε πως αναγνωρίζοντας την ανάγκη των πιστών για εκκλησιασμό και δεδομένου ότι θα εφαρμοστεί αυστηρά το πρωτόκολλο, σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, μόνο για τις 25 Δεκεμβρίου 2020 και την 6η Ιανουαρίου 2021, επιτρέπεται η λειτουργία χώρων θρησκευτικής λατρείας στην παρουσία πιστών με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 75 άτομα, με τήρηση του μέτρου ενός ατόμου ανά 3 τ.μ. και σύμφωνα με τα τετραγωνικά μέτρα του χώρου.

“Εάν υπάρχει ανάγκη για εκκλησιασμό περισσότερων πιστών, συστήνεται όπως πραγματοποιηθούν τις πιο πάνω ημερομηνίες περισσότερες λειτουργίες”, είπε.

Ο κ. Ιωάννου επανέλαβε ότι η επιβάρυνση στην επιδημιολογική εικόνα δεν μας επιτρέπει μεγάλες χαλαρώσεις, παρόλο που αυτός ήταν ο στόχος μας. Προς το παρόν, τόνισε, δεν φαίνεται να καταγράφεται αισθητή βελτίωση και για τον λόγο αυτό, συνεχίζουμε με πολύ προσεκτικά βήματα, με αυτές τις μικρές έστω εξαιρέσεις που θα δώσουν κάποια ψυχολογική τόνωση στους πολίτες.

“`Oπως βλέπετε, ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό. Η κατάσταση στην Κύπρο είναι σοβαρή, αλλά διατηρούμε τον έλεγχο. Απευθύνω για ακόμα μια φορά έκκληση προς όλους τους συμπολίτες μας: ο μόνος τρόπος να βγούμε νικητές από αυτή την επίπονη και πολύμηνη περιπέτεια είναι να παραμείνουμε σε εγρήγορση, μέχρι να είμαστε ασφαλείς”, είπε.

Ο Υπουργός τόνισε ότι μετρώντας αντίστροφα για την έλευση των εμβολίων και τη έναρξη των εμβολιασμών από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, απευθύνει θερμή παράκληση προς όλους να κάνουν υπομονή για λίγο ακόμα διάστημα, “έως ότου εξασφαλίσουμε την εμβολιαστική κάλυψη ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού”.

Το εμβόλιο είναι η αρχή του τέλους της μεγάλης αυτής διαδρομής, τόνισε και επεσήμανε  είναι μόνο το μισό κομμάτι της προσπάθειας, που μας προσφέρει η επιστημονική κοινότητα. Το άλλο μισό κομμάτι βρίσκεται στα χέρια του κάθε ενός από εμάς, που καλούμαστε να δείξουμε υπευθυνότητα, τηρώντας με προσοχή τα μέτρα”. 

Εμβολιάζονται Αναστασιάδης-Χρυσόστομος

Την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου , θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στην Κύπρο. Η πρώτη παρτίδα των‌ ‌εμβολίων‌ ‌της‌ ‌Pfizer‌ ‌-του‌ ‌Comirnaty‌, ‌όπως‌ ‌ονομάστηκε, θα φθάσει στην Κύπρο την επομένη των Χριστουγέννων και θα  ‌αποθηκευτεί‌ ‌στα‌ ‌δύο‌ ‌ειδικά‌ ‌ψυγεία‌ ‌που‌ ‌έχουν‌ ‌αγοραστεί‌ ‌από‌ ‌το‌ ‌κράτος.‌ Ανάμεσα‌ ‌στους‌ ‌πρώτους‌ ‌που‌ ‌θα‌ ‌εμβολιαστούν‌ ‌θα‌ ‌είναι‌ ‌τόσο‌ ‌ο‌ ‌Πρόεδρος‌ ‌της‌ ‌Δημοκρατίας‌ ‌όσο‌ ‌και‌ ‌ο‌ ‌Αρχιεπίσκοπος‌ ‌Χρυσόστομος.‌

Με‌ ‌την‌ ‌πρώτη‌ ‌παρτίδα‌ ‌των‌ ‌εμβολίων‌ ‌αναμένεται‌ ‌να‌ ‌εμβολιαστούν‌ ‌8,000‌ ‌άτομα.‌ ‌Έχει‌ ‌ήδη‌ ‌καταρτιστεί‌ ‌ο‌ ‌χάρτης‌ ‌προτεραιότητας‌ ‌όσων‌ ‌θα‌ ‌εμβολιαστούν‌ ‌πρώτοι‌ ‌και‌ ‌αυτοί‌ ‌είναι‌ ‌(ΚΑΡΤΑ)‌ ‌το‌ ‌προσωπικό‌ ‌και‌ ‌οι‌ ‌διαμένοντες‌ ‌σε‌ ‌οίκους‌ ‌ευγηρίας‌ ‌παράλληλα‌ ‌με‌ ‌τους‌ ‌επαγγελματίες‌ ‌υγείας‌ ‌της‌ ‌πρώτης‌ ‌γραμμής.‌ ‌Η‌ ‌Κύπρος,‌ ‌κατά‌ ‌το‌ ‌πρώτο‌ ‌τρίμηνο‌ ‌του‌ ‌2021,‌ ‌θα‌ ‌λάβει‌ ‌το‌ ‌28%‌ ‌της‌ ‌συνολικής‌ ‌ποσότητας‌ ‌που‌ ‌έχει‌ ‌παραγγείλει.‌ ‌

Στα‌ ‌λίγα‌ ‌εικοσιτετράωρα‌ ‌που‌ ‌απομένουν‌ ‌για‌ ‌την‌ ‌έναρξη‌ ‌της‌ ‌εμβολιαστικής‌ ‌κάλυψης‌ ‌του‌ ‌πληθυσμού,‌ ‌οι‌ ‌υγειονομικές‌ ‌υπηρεσίες‌ ‌βρίσκονται‌ ‌σε‌ ‌πλήρη‌ ‌ετοιμότητα.‌ ‌Θέσεις‌ ‌μάχης‌ ‌έχουν‌ ‌λάβει‌ ‌στα‌ ‌38‌ ‌Κέντρα‌ ‌Εμβολιασμού‌ ‌οι‌ ‌επαγγελματίες‌ ‌υγείας‌ ‌που‌ ‌θα‌ ‌αναλάβουν‌ ‌τους‌ ‌εμβολιασμούς.‌ ‌Σε‌ ‌κάθε‌ ‌κέντρο‌ ‌θα‌ ‌λειτουργούν‌ ‌μέχρι‌ ‌τρία‌ ‌συνεργεία‌ ‌εμβολιασμού‌ ‌ταυτόχρονα‌ ‌και‌ ‌στόχος‌ ‌είναι‌ ‌να‌ ‌εμβολιάζεται‌ ‌ένα‌ ‌άτομο‌ ‌κάθε‌ ‌έξι‌ ‌λεπτά.‌ ‌Στη‌ ‌διαδικασία‌ ‌του‌ ‌εμβολιασμού‌ ‌περιλαμβάνεται‌ ‌και‌ ‌η‌ ‌συμπλήρωση‌ ‌του‌ ‌εντύπου‌ ‌συγκατάθεσης‌ ‌σε‌ ‌όσους‌ ‌εμβολιαστούν‌ ‌στις‌ ‌κλειστές‌ ‌δομές.‌ ‌


Παραλαβή ειδικών ψυγείων για την αποθήκευση των εμβολίων Pfizer-BioNTech για τη νόσο COVID-19. (ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης)
Σε‌ ‌πυρετώδεις‌ ‌εργασίες‌ ‌και‌ ‌δοκιμές‌ ‌είναι‌ ‌και‌ ‌το‌ ‌κεφάλαιο‌ ‌λογισμικό‌ ‌που‌ ‌θα‌ ‌καθοδηγεί‌ ‌το‌ ‌εμβολιαστικό‌ ‌πλάνο‌ ‌της‌ ‌Κύπρου.‌ ‌Μέσω‌ ‌του‌ ‌λογισμικού‌ ‌ελέγχεται‌ ‌η‌ ‌παραλαβή‌ ‌των‌ ‌εμβολίων,‌ ‌η‌ ‌παρακολούθηση‌ ‌της‌ ‌διαδικασίας‌ ‌εμβολιασμών‌ ‌αλλά‌ ‌και‌ ‌η‌ ‌παρακολούθηση‌ ‌των‌ ‌αποθεμάτων.‌ ‌Επιπλέον‌ ‌τα‌ ‌ραντεβού‌ ‌των‌ ‌ενδιαφερομένων‌ ‌θα‌ ‌κλείνονται‌ ‌μέσω‌ ‌του‌ ‌λογισμικού.‌ ‌

 

Ο Έλληνας γιατρός , που έκανε πρώτος το εμβόλιο

Για την εμπειρία του με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αλλά και για το νέο στέλεχος του ιού μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Alpha o διακεκριμένος Ελληνο-αμερικανός καθηγητής του ερευνητικού Πανεπιστημίου του Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους που εμβολιάστηκε στις ΗΠΑ.

Ο Δρ. Γαλιατσάτος εμβολιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και όπως είπε, 24 ώρες μετά τον εμβολιασμό δεν εμφάνισε κανένα σύμπτωμα, μόνο μια ενόχληση στο σημείο όπου μπήκε η βελόνα.

“Δεν νιώθω τίποτα διαφορετικό, ούτε πυρετό ούτε τίποτα”, ανέφερε και σημείωσε ότι σε 3 εβδομάδες θα λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όσον αφορά το νέο στέλεχος του ιού, το παρομοίασε με τους γονείς και τα παιδιά εξηγώντας ότι κάθε άνθρωπος που γεννάται είναι διαφορετικός αλλά εξακολουθεί να είναι άνθρωπος. Έτσι και ο ιός έχει αλλάξει, όπως τα παιδιά διαφοροποιούνται από τους γονείς τους επειδή ο ιός αλλάζει ενώ μετακινείται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

“Κάθε φορά που ο ιός πάει από τον έναν άνθρωπο στον άλλο αλλάζει, όπως ένα παιδί που βγαίνει από τη μάνα του αλλά δεν σημαίνει ότι είναι διαφορετικό είδος, είναι ακόμα άνθρωπος.”

Πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό τόσο για τον SARS-CoV-2 που είχαμε πριν ένα χρόνο, όσο και για το νέο στέλεχος.

Τέλος εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας μέσω των εμβολίων, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα επαναλαμβάνοντας αυτό που του είχε πει ένας ασθενής του, ότι “δεν μπορείς να λάβεις το εμβόλιο αν έχεις πεθάνει”.

Share this post