Πάπας: «Ο κόσμος επέλεξε τον Κάιν, αλλά ο Θεός δεν σταματά ποτέ να μας σώζει»

Πάπας: «Ο κόσμος επέλεξε τον Κάιν, αλλά ο Θεός δεν σταματά ποτέ να μας σώζει»

Ο Πάπας Φραγκίσκος σε εκτενή  συνέντευξη στην Ιταλίδα δημοσιογράφο, Lorena Bianchetti, του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RAI τονίζει ότι, παρά τον φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία και άλλες τραγωδίες σε όλο τον κόσμο, αυτό το Πάσχα πρέπει να κρατήσουμε την ελπίδα μας. 

Αυτό το Πάσχα, ο Πάπας Φραγκίσκος προτρέπει  τους πιστούς να μην χάσουν ποτέ την ελπίδα τους. «Η ελπίδα σε κάνει να περιμένεις, αλλά ποτέ δεν απογοητεύει», είπε στην  συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε το απόγευμα  κατά τη διάρκεια ειδικής έκδοσης του προγράμματος «A Sua Immagine» του ιταλικού κρατικού τηλεοπτικού καναλιού RAI.  

Αφήστε τον Ιησού να σας μιλήσει

Αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή, ο Πάπας προτείνει ευγενικά: “Μπροστά στον Εσταυρωμένο Ιησού, αφήστε την καρδιά σας να συγκινηθεί. Αφήστε Τον να σας μιλήσει με τη σιωπή Του και τον πόνο Του”.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, ο Πάπας και η τηλεπαρουσιάστρια κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως ο πόλεμος, η πανδημία, η διατήρηση της πίστης εν μέσω τραγωδίας και το σθένος των γυναικών.

Όταν ο Πάπας ρωτήθηκε για την ευχή του για το φετινό Πάσχα, μίλησε για τη σημασία της εύρεσης εσωτερικής χαράς. Παρ’ όλη την ερημιά, είπε, πρέπει να έχουμε ελπίδα και να βιώνουμε δάκρυα χαράς.

Αυτό το Πάσχα, εν μέσω πολέμου, ο Πάπας είπε να ζητήσουμε “τη χάρη των δακρύων”, “αλλά δάκρυα χαράς, παρηγοριάς και ελπίδας”.

“Είμαι βέβαιος, και το επαναλαμβάνω, ότι πρέπει να κλαίμε περισσότερο”. Παραπονέθηκε ότι η ανθρωπότητα έχει ξεχάσει πώς να κλαίει, λέγοντας: “Ας ρωτήσουμε τον Πέτρο που μας διδάσκει πώς να κλαίμε, πώς το έκανε”.  Κάλεσε επίσης για σιωπή αυτή τη Μεγάλη Παρασκευή και  εκμυστηρεύτηκε: “Ένα από τα πράγματα που έμαθα είναι να μην μιλάω, όταν κάποιος υποφέρει”.

Ευρεία συζήτηση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πάπας προβληματίστηκε για το δράμα του πολέμου σε όλο τον κόσμο, με ιδιαίτερη προσοχή στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, έχει αναγκάσει περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια άτομα να εγκαταλείψουν τη χώρα, ιδίως μητέρες και παιδιά.

Ο Πάπας τόνισε ότι πρέπει να είμαστε κοντά σε αυτούς που υποφέρουν και πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλους όσους πλήττονται από αυτόν τον πόλεμο και τους πολέμους παγκοσμίως με την ίδια αξιοπρέπεια. Τάχθηκε  κατά της κατηγοριοποίησης των προσφύγων και των μεταναστών σε κατηγορίες ή με βάση την εμφάνισή τους.

Ο Πάπας υπενθύμισε ότι ο Κύριός μας Ιησούς ήταν μετανάστης και πρόσφυγας στην Αίγυπτο, ενώ προειδοποίησε επίσης κατά της “ασθένειας του μίσους”.

Ο Θεός ήταν καλός μαζί μου

“Έχετε νιώσει ποτέ μόνος στην άσκηση της διακονίας σας;” ρώτησε ο Bianchetti τον Πάπα.

“Όχι. Ο Θεός ήταν καλός μαζί μου. Κάνει τον εαυτό του παρόντα. Ήταν πολύ γενναιόδωρος. Ίσως επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορώ να το κάνω μόνος μου”.

Αναφερόμενος σε ορισμένες πληγές που πλήττουν την Εκκλησία, ο Πάπας κατήγγειλε το πνεύμα της κοσμικότητας, το οποίο, όπως είπε, πλήττει πολύ την Εκκλησία.

“Όταν πέφτει στο κοσμικό πνεύμα, η Εκκλησία ηττάται”, είπε.
Η δημοσιογράφος ρώτησε τον Πάπα Φραγκίσκο, πώς μπορούμε να συγχωρούμε τους ανθρώπους που μας πληγώνουν. Σε αυτή την ερώτηση, ο Πάπας υπενθυμίζει πως ο Θεός, παρά τα όσα μπορεί να έχουμε κάνει στο παρελθόν, είναι πρόθυμος να μας συγχωρήσει με το Θείο Έλεος Του.

Σιωπή τη Μεγάλη Παρασκευή

Στο τέλος της συζήτησης, ο παρουσιαστής σημείωσε ότι η ώρα ήταν σχεδόν τρεις το απόγευμα και ρώτησε πώς πρέπει να ζήσουμε αυτή την ώρα.
Η ερώτηση παρέμεινε σε αναστολή: Ο Πάπας Φραγκίσκος, για λίγα δευτερόλεπτα, παρέμεινε σιωπηλός.

https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2022/april/documents/20220415-a-sua-immagine-venerdisanto.html

ΠΗΓΗ: vaticannews.va

Share this post