Πάπας : Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα στην Ουκρανία

Πάπας : Η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα στην Ουκρανία

Ο Πάπας Φραγκίσκος σημειώνει ότι η φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διαφαίνεται ξανά σήμερα στην Ουκρανία και καλεί τους πιστούς να προσευχηθούν στη Μητέρα του Θεού να παρηγορήσει όλους όσους υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Ο Πάπας  συνέκρινε τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εξόντωση περίπου δύο εκατομμυρίων ανθρώπων, κυρίως εβραίων, από τους Ναζί κατά τα πρώτα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Μιλώντας   σε Πολωνούς πιστούς κατά την εβδομαδιαία γενική ακρόασή του, ο Φραγκίσκος επισήμανε ότι το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λούμπλιν στην Πολωνία τίμησε πρόσφατα την επέτειο από την «Επιχείρηση Ράινχαρντ».

Αυτή ήταν η κωδική ονομασία μιας μυστικής επιχείρησης σε ένα τμήμα της κατεχόμενης Πολωνίας, την οποία οι Γερμανοί αποκαλούσαν περιοχή της «Γενικής Κυβέρνησης» και η οποία περιλάμβανε εδάφη που σήμερα βρίσκονται στην Ουκρανία.

«Είθε η ανάμνηση αυτού του φρικτού γεγονότος να γεννήσει ειρηνικές προθέσεις και ενέργειες στον καθένα μας», είπε ο Πάπας αναφερόμενος ειδικά στην επιχείρηση και λέγοντας ότι ήταν επιχείρηση «αφανισμού».

Στη συνέχεια μίλησε εκτός κειμένου για να προσθέσει: «Και η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Βλέπουμε σήμερα τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Τον περασμένο μήνα ο Πάπας είπε ότι οι Ουκρανοί υφίστανται ένα «μαρτύριο επιθετικότητας» και συγκέκρινε τα δεινά των Ουκρανών από τον πόλεμο με την «φρικτή γενοκτονία» στα χρόνια του ’30, όταν ο σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν επέβαλε λιμό στη χώρα.

Ο Φραγκίσκος έχει πολλές φορές προτείνει τη διαμεσολάβηση του Βατικανού για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά οι αυξανόμενες επικρίσεις του εις βάρος της Ρωσίας καθιστούν κάτι τέτοιο εξαιρετικά απίθανο.

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στο ιησουιτικό περιοδικό America, ο Φραγκίσκος μίλησε για την βαρβαρότητα -όπως την αποκάλεσε- των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Γενικά, οι πιο σκληροί είναι εκείνοι από τη Ρωσία, αλλά όχι της ρωσικής παράδοσης, όπως οι Τσετσένοι, οι Μπουριάτι και ούτω καθεξής. Σαφώς ο εισβολέας είναι το ρωσικό κράτος. Αυτό είναι ξεκάθαρο», είπε ο Φραγκίσκος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε τα σχόλια του Πάπα «μη χριστιανικά» και ακατανόητα.

Πηγή: vatican news

Share this post