Πάπας Φραγκίσκος : Τα παιδιά δεν είναι ατομικά αγαθά, αλλά άνθρωποι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων.

Πάπας Φραγκίσκος : Τα παιδιά δεν είναι ατομικά αγαθά, αλλά άνθρωποι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων.

ΡΩΜΗ, Νίκος Τζωΐτης*

 

Σε συζήτηση για την λήψη μέτρων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα  της υπογεννητικότητας στην Ιταλία μίλησαν ο Πάπας Φραγκίσκος και η πρωθυπουργός της χώρας ,Τζόρτζια Μελόνι. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς η  Ιταλία παρουσιάζει   χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πληθυσμός γερνά με πολύ ταχύτερο ρυθμό από άλλες χώρες. Επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το 
 2022 οι γεννήσεις έπεσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από 400.000 και η  χώρα κατέγραψε  12 θανάτους για κάθε 7 γεννήσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν  ότι για να αντιστραφεί αυτή η τάση, στόχος είναι να φτάσει η χώρα τις 500.000 γεννήσεις κάθε χρόνο μέχρι το τέλος του 2033.  Ο Πάπας και η πρωθυπουργός τόνισαν ότι το πρόβλημα της υπογεννητικότητας πρέπει να μετατρέψει τις προκλήσεις σε ευκαιρίες.

Ο Φραγκίσκος ανέφερε  ότι η οικοδόμηση οικογένειας έχει γίνει μια «τιτάνια προσπάθεια», ειδικά για τις γυναίκες. «Ζουν σε ένα κοινωνικό κλίμα, στο οποίο η δημιουργία οικογένειας μετατρέπεται σε μια τιτάνια προσπάθεια, παρά σε μια κοινή αξία που όλοι αναγνωρίζουν και υποστηρίζουν», σημείωσε και επεσήμανε τη δυσκολία εύρεσης σταθερών θέσεων εργασίας, απαγορευτικά ακριβή στέγαση, εκτίναξη των ενοικίων και ανεπαρκείς μισθούς.

Ο Πάπας  αναγνώρισε ιδιαίτερα τους «σχεδόν ανυπέρβλητους περιορισμούς» στις νεαρές γυναίκες, που αναγκάζονται να επιλέξουν μεταξύ της καριέρας και της μητρότητας.

Ταυτόχρονα, η δημογραφική κρίση θέτει υπό αμφισβήτηση την τρέχουσα ατομικιστική κουλτούρα που δίνει προνόμια στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ αγνοεί τα δικαιώματα των οικογενειών, πρόσθεσε ο Πάπας και τόνισε ότι “η οικογένεια είναι το μέλλον της κοινωνίας”. 
Επίσης, τόνισε : ” Εξ ου και η επείγουσα ανάγκη για μια κοινή προσπάθεια και για «πολιτικές που κοιτάζουν το μέλλον» για την αντιμετώπιση αυτού του δημογραφικού χειμώνα, έχοντας κατά νου ότι «η οικογένεια δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης του”.

«Δεν μπορούμε παθητικά να δεχτούμε ότι τόσοι πολλοί νέοι αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν το οικογενειακό τους όνειρο και αναγκάζονται να χαμηλώσουν τον πήχη της επιθυμίας, επιλέγοντας μέτρια υποκατάστατα: να βγάλουν λεφτά, να στοχεύσουν στην καριέρα, να ταξιδέψουν, να φυλάξουν με ζήλια τον ελεύθερο χρόνο τους», σημείωσε ο Πάπας. 

«Τα παιδιά δεν είναι ατομικά αγαθά, αλλά άνθρωποι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη όλων, φέρνοντας πλούτο στον άνθρωπο  και πλούτο στις επόμενες  γενεές».  Η οικογένεια, υπογράμμισε, ” είναι το μέλλον της κοινωνίας”.

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post