Πάπας Φραγκίσκος: Σταματήστε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Πάπας Φραγκίσκος: Σταματήστε τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Δραματική ήταν η σημερινή έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για την κατάσταση στην Γάζα και την γενίκευση ενός ολέθριου πολέμου στην  πολέμου Μέση Ανατολή. 

 

 «Κάθε μέρα, στην καρδιά μου, κουβαλάω τον πόνο και τα βάσανα των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών ».  Μιλώντας σήμερα (3.3.2024)  κατά την καθιερωμένη  προσευχή της Κυριακής  Angelus , στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ο Φραγκίσκος έθεσε στους πιστούς το ερώτημα: «Πιστεύουμε πραγματικά ότι χτίζουμε έναν καλύτερο κόσμο με αυτόν τον τρόπο;» Και αμέσως τόνισε: «Αρκετά, παρακαλώ. Ας πούμε όλοι: Φτάνει. Σταματήστε τον πόλεμο». Και επανέλαβε : «Παρακαλώ, ας πούμε όλοι: Φτάνει!».

Ο  Πάπας  έκανε  έκκληση για συνέχιση των διαπραγματεύσεων  με στόχο την  άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή, «έτσι ώστε οι όμηροι να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα αγαπημένα τους πρόσωπα που περιμένουν με αγωνία και  ο άμαχος πληθυσμός να έχει ασφαλή πρόσβαση στα απαραίτητα και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια». «Ενθαρρύνω τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και σε ολόκληρη την περιοχή», τόνισε.

Καθώς σήμερα για τους Ρωμαιοκαθολικούς είναι η Τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ο Πάπας επέλεξε να κάνει από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023  εκ νέου έκκληση ειρήνευσης.  

Ο Ποντίφικας υπενθύμισε και το δράμα της Ουκρανίας από την εισβολή της Ρωσίας στην χώρα. «Μην ξεχνάτε τη βασανισμένη Ουκρανία, όπου πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα. Είναι ένας τόπος μεγάλης θλίψης».

 Ένα ζευγάρι Παλαιστινίων θρηνεί για τον θάνατο των δίδυμων μωρών τους σε ισραηλινό χτύπημα στη Ράφα .

Σε σχετικό ρεπορτάζ το vatican news, μεταξύ άλλων αναφέρει: “Υπάρχουν ακόμη 130 Ισραηλινοί όμηροι στα χέρια της Χαμάς, με περισσότερους από 30 από αυτούς να υπάρχουν φόβοι για νεκρούς. Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά χτυπήματα στη λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 30.000 και χιλιάδες άλλοι αγνοούνται. Την ίδια στιγμή, πάνω από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και αντιμετωπίζουν μια καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση. Τα δύο τρίτα από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά.

Νεαροί Παλαιστίνιοι ψάχνουν ανάμεσα στα ερείπια μετά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα (ANSA)

Ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων που μόλις επέστρεψε από τη Γάζα είπε ότι πιστεύει ότι υπάρχει τώρα λιμός στα βόρεια της επικράτειας. Ο Yan Egerlund είπε στο BBC ότι είχε προετοιμαστεί για έναν εφιάλτη, αλλά αυτό που είδε ήταν πολύ χειρότερο. Είπε ότι αυτό συνέβη επειδή το Ισραήλ δεν άνοιγε κοντινά συνοριακά περάσματα για να αφήσει βοήθεια. Επίσης, καταδίκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για την πώληση όπλων στο Ισραήλ. Το Σαββατοκύριακο, η Ιορδανία και οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν από κοινού αεροπορικές ρίψεις βοήθειας στη Γάζα. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ είπε ότι τρία αεροπλάνα μετέφεραν 66 πακέτα που περιείχαν περίπου 38.000 γεύματα.  Το Ισραήλ διεξάγει πόλεμο στη Γάζα μετά τη θανατηφόρα αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ τον Οκτώβριο. Από τότε, ο πόλεμος έχει σκοτώσει 30.320 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 71.533 στη Γάζα”.

 

 

 

 

Share this post