Πάπας Φραγκίσκος: ” Τα πυρηνικά όπλα απειλούν την ύπαρξη της ανθρωπότητας” (βίντεο)

Πάπας Φραγκίσκος: ” Τα πυρηνικά όπλα απειλούν την ύπαρξη της ανθρωπότητας” (βίντεο)

Ο Ποντίφηκας μίλησε στο Διπλωματικό Σώμα για τις  μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας και τόνισε ότι αυτές  είναι  παγκόσμιες.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε σήμερα σε ακρόαση, στην ” Αίθουσα Ευλογίας”   το Διπλωματικό Σώμα, που είναι  διαπιστευμένο στην Αγία Έδρα για την ανταλλαγή των ευχών  της Πρωτοχρονιάς.

Eκ μέρους του Διπλωματικού Σώματος  χαιρετισμό απύθυνε ο Κοσμήτορας του , Πρέσβης της Κύπρου Γεώργιος  Πουλίδης.

                                                                                        ΦΩΤΟ: vaticannews

Ο Ποντίφικας στην ομιλία του αναφέρθηκε σε πολλά σημαντικά  θέματα:  από την κατάσταση της πανδημίας, την αναγκαιότητα των εμβολιασμών , την φροντίδα για όλους, τα διεθνή ταξίδια που πραγματοποιήσε  πέρυσι,  τα προβλήματα των μεταναστών και των προσφύγων. 

 

Επίσης, ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για την κρίση της διπλωματίας,  το δικαίωμα στη ζωή και τη θρησκευτική ελευθερία,  τη φροντίδα της κοινής κατοικίας,  το εκπαιδευτικό ζήτημα,  την ανάγκη για την εργασία. Τέλος, αναφέρθηκε στις συγκρούσεις,  που εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο και εξέφρασε και πάλι την  καταδίκη του για το εμπόριο όπλων και την κατοχή πυρηνικών όπλων, τα οποία χαρακτήρισε «ανήθικα».


Ο Πάπας ξεκίνησε λέγοντας ότι πρόκειται για  “οικογενειακή συνάντηση”, η οποία συναντάται και διαλέγεται , γιατί “αυτός είναι ο σκοπός της διπλωματίας”. Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην πανδημία και μνημόνευσε  τον «αείμνηστο Σεβασμιότατο Άλντο Τζορντάνο, γνωστό και αγαπητό Αποστολικό Νούντσιο στην καρδιά της διπλωματικής κοινότητας». Ο Ποντίφικας τόνισε πως “ζούμε σε έναν κόσμο έντονων ιδεολογικών αντιθέσεων. Τόσο συχνά αφήνουμε τους εαυτούς μας να καθορίζονται από την ιδεολογία της στιγμής, συχνά βασίζονται σε αβάσιμες ειδήσεις ή ελάχιστα τεκμηριωμένα γεγονότα. Κάθε ιδεολογική επιβεβαίωση κόβει τους δεσμούς της ανθρώπινης λογικής με την αντικειμενική πραγματικότητα των πραγμάτων”. 

Έκκληση για φροντίδα και εμβόλια για όλους

                                                                                               ΦΩΤΟ: vaticannews

 Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η «φροντίδα της πραγματικότητας», η οποία απαιτεί να εξετάσουμε το πρόβλημα στο πρόσωπο και να υιοθετήσουμε τα κατάλληλα διορθωτικά μέτρα για την επίλυσή του. Τα εμβόλια δεν είναι μαγικά όργανα θεραπείας, αλλά σίγουρα αντιπροσωπεύουν, εκτός από τις θεραπείες που αναπτύχθηκαν, την πιο λογική λύση για την πρόληψη της νόσου». Ως εκ τούτου, ο Πάπας ζήτησε «σταθερότητα των αποφάσεων» και «επικοινωνιακή σαφήνεια» για να αποφευχθεί η σύγχυση. Στη συνέχεια, απηύθυνε έκκληση στις «κυβερνήσεις και τους ενδιαφερόμενους ιδιωτικούς φορείς να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης, επεξεργαζοντας μια συντονισμένη απάντηση σε όλα τα επίπεδα, μέσω νέων μοντέλων αλληλεγγύης και μέσων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ικανότητας των χωρών που έχουν ανάγκη». 

Δράμα Του Λιβάνου

 Ο Ποντίφικας θυμήθηκε τη συνάντηση στο Λίβανο , ανανεώνοντας την εγγύτητα και την προσευχή του προς τον λαό του Λιβάνου. Όσον αφορά τα ταξίδια του, ανέφερε, ειδικότερα, αυτά στο Ιράκ, την Κύπρο και την Ελλάδα. Αυτό τον οδήγησε να μιλήσει για μεταναστευτικές ροές. “Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένα κράτη μπροστά σε μεγάλες ροές ανθρώπων. Κανείς δεν μπορεί να ερωτηθεί τι είναι αδύνατο να γίνει. Ωστόσο, υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της υποδοχής, ακόμη και αν είναι περιορισμένη, και της πλήρους απόρριψης. Είναι απαραίτητο να ξεπεραστεί η αδιαφορία και να απορριφθεί η σκέψη ότι οι μετανάστες αποτελούν πρόβλημα των άλλων”, είπε.

Ευγνωμοσύνη προς την Ιταλία και εκκλήσεις προς την ΕΕ

 Ο Άγιος Πατέρας αποκάλυψε «ότι οι μετανάστες συχνά μετατρέπονται σε όπλο πολιτικού εκβιασμού, σε ένα είδος διαπραγματευτικού αγαθού», το οποίο στερεί από τους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους». Ευχαρίστησε την Ιταλία για το άνοιγμά της και πάλι «ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρει εσωτερική συνοχή στη διαχείριση των μεταναστεύσεων, όπως ήταν σε θέση να κάνει για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας». Ούτε έλειπε αναφορά σε μεταναστεύσεις που αφορούν την Αμερική. «Το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως και η πανδημία και η κλιματική αλλαγή, δείχνουν ξεκάθαρα ότι κανείς δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του, δηλαδή ότι οι μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας είναι όλες παγκόσμιες. Ως εκ τούτου, η ανησυχία επαληθεύτηκε ότι, ενόψει της μεγαλύτερης διασύνδεσης των προβλημάτων, αυξάνεται ο ευρύτερος κατακερματισμός των λύσεων.»

Η Κρίση της Διπλωματίας

 Σύμφωνα με τον Άγιο Πατέρα, «εδώ και αρκετό καιρό, η πολυμερής διπλωματία διέρχεται κρίση εμπιστοσύνης, λόγω της μειωμένης αξιοπιστίας των κοινωνικών, κυβερνητικών και διακυβερνητικών συστημάτων.  Ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στον «ιδεολογικό αποικισμό που δεν αφήνει περιθώρια για ελευθερία της έκφρασης και ο οποίος σήμερα αποκτά όλο και περισσότερο τη μορφή του ακυρωτισμού του πολιτισμού, ο οποίος εισβάλλει σε τόσα πολλά δημόσια βασίλεια και θεσμούς. Στο όνομα της προστασίας της διαφορετικότητας, κάποιος τελειώνει ακυρώνοντας την αίσθηση κάθε ταυτότητας, με τον κίνδυνο να φιμώσει τις θέσεις που υπερασπίζονται μια σεβαστή και ισορροπημένη ιδέα των διαφόρων ευαισθησιών. Μια μοναδική σκέψη εκπονείται για να αρνηθεί την ιστορία ή ακόμα χειρότερα, να την ξαναγράψει με βάση τις σύγχρονες κατηγορίες, ενώ κάθε ιστορική κατάσταση ερμηνεύεται σύμφωνα με την ερμητική της εποχής.»

Δικαίωμα στη ζωή και στη θρησκευτική ελευθερία

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ιδιαίτερα το δικαίωμα στη ζωή, από τη σύλληψη μέχρι το φυσικό της τέλος και το δικαίωμα της θρησκευτικής ελευθερίας”, είπε με δύναμη. “Σε αυτή την προοπτική, τα τελευταία χρόνια, η συλλογική συνειδητοποίηση αυξάνεται όλο και περισσότερο λόγω του επείγοντος χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της φροντίδας του κοινού μας σπιτιού, το οποίο υποφέρει λόγω της συνεχούς και αδιάκριτης εκμετάλλευσης των πόρων”.

Επιπλέον, ο Άγιος Πατέρας δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για την περιβαλλοντική σύνοδο κορυφής στη Σκωτία. “Στην πρόσφατη COP26 στη Γλασκώβη, ελήφθησαν ορισμένα μέτρα που πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και μάλλον αδύναμα όσον αφορά τη συνέπεια των προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο δρόμος για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων είναι περίπλοκος και εξακολουθεί να φαίνεται να ανήκει, ενώ ο διαθέσιμος χρόνος είναι πάντα μικρότερος. Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να κάνουμε· Ως εκ τούτου, το 2022 θα είναι ένα ακόμη θεμελιώδες έτος για την επαλήθευση του πόσο και πώς αυτό που αποφασίστηκε στη Γλασκώβη μπορεί και πρέπει τελικά να ενισχυθεί, ενόψει της COP27, που έχει προγραμματιστεί στην Αίγυπτο τον προσεχή Νοέμβριο», επεσήμανε.

Οι συγκρούσεις στον κόσμο

                                                                                       ΦΩΤΟ: vaticannews

 Ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας  αφιερώθηκε στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον κόσμο, όπως έκανε ήδη ο Ποντίφικας στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του urbi et Orbi. Συγκεκριμένα, ο Πάπας τόνισε:  «πέρυσι δεν ελήφθησαν μέτρα εκ των προτέρων στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Θα ήθελα πραγματικά να δω αυτούς τους δύο λαούς να ξαναχτίζουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους και να αναλαμβάνουν να μιλούν μεταξύ τους απευθείας για να καταλήξουν να ζουν σε δύο κράτη δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια, χωρίς μίσος και δυσαρέσκεια, αλλά θεραπευμένα από την αμοιβαία συγχώρεση”.

Καταδίκη όπλων

 Στη συνέχεια, ο Ποντίφικας καταδίκασε για  πολλοστή φορά  το εμπόριο όπλων. “Όλες οι συγκρούσεις διευκολύνονται από την αφθονία των διαθέσιμων όπλων και την έλλειψη ενδοιασμού όλων όσων κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τα διαδώσουν. Μερικές φορές εξαπατούμε ότι οι εξοπλισμοί χρησιμεύουν μόνο για να επιτελέσουν έναν αποτρεπτικό ρόλο εναντίον πιθανών επιτιθέμενων “, ανέφερε και τόνισε:  “ανάμεσα στα όπλα, που η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει, η  πυρηνική προϋώση (έκρηξη) προκαλέι ιδιαίτερη ανησυχία.”

Μιλώντας για την αναβολή της  Διάσκεψης Εξέτασης της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ο Πάπας επιβεβαίωσε ότι «η Αγία Έδρα παραμένει σταθερή στο να θεωρεί ότι τα πυρηνικά όπλα είναι ανεπαρκή και ακατάλληλα μέσα για την αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειας στον  εικοστό πρώτο  αιώνα και ότι η κατοχή τους είναι ανήθικη. Η παραγωγή τους εκτρέπει τους πόρους από την προοπτική μιας ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης και η χρήση τους, εκτός από την παραγωγή ανθρωπιστικών και περιβαλλοντικών καταστροφικών συνεπειών, απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.»

Εκπαίδευση και Εργασία

Στη συνέχεια, ο Άγιος Πατέρας αναφέρθηκε στο Μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης. Επιβεβαίωσε την ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση, υπενθυμίζοντας επίσης τη δέσμευση της Εκκλησίας να διώκει και να αποτρέπει καταχρήσεις σε διαφορετικούς εκπαιδευτικούς χώρους.

Επίσης,  τόνισε τη σημασία της εργασίας για την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου, ειδικά σε αυτή την περίοδο που χαρακτηρίζεται από την πανδημία. “Η συνειδητοποίηση της αξίας της εργασίας αποκτά περαιτέρω σημασία, καθώς δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη χωρίς εργασία, ούτε μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι οι σύγχρονες τεχνολογίες μπορούν να αντικαταστήσουν την προστιθέμενη αξία που αποκτάται από την ανθρώπινη εργασία. Είναι μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την αξιοπρέπεια, τη συνάντηση και την ανθρώπινη ανάπτυξη, έναν προνομιακό τρόπο με τον οποίο ο καθένας συμμετέχει ενεργά στο κοινό καλό και συμβάλλει έμπρακτα στην οικοδόμηση της ειρήνης. Σε αυτό το πλαίσιο επίσης, απαιτείται μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των παραγόντων, ιδίως κατά την επόμενη περίοδο, με τις προκλήσεις που θέτει η αναμενόμενη οικολογική μετατροπή, κατέληξε ο Ποντίφικας.

Επίσκεψη στην Καπέλα Σιξτίνα

ΦΩΤΟ: vaticannews

Στο τέλος της ακρόασης  ο Πάπας Φραγκίσκος και οι Πρεσβευτές πήγαν στην Καπέλα Σιξτίνα για την επίσημη φωτογραφία .

ΠΗΓΗ: exaudi.org (Μετάφραση: Βιρτζίνια Μ. Φόρεστερ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΝΩ : Ο πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα και Κοσμήτορας του Διπλωματικού Σώματος , Γεώργιος Πουλίδης,  ανταλλάσσει χειραψία με τον  Πάπα Φραγκίσκο  (ΦΩΤΟ : exaudi.org )

*Διαβάστε στα αγγλικά το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα

Η Κρίση της Διπλωματίας by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post