Πάπας Φραγκίσκος: ” Η μετανάστευση είναι θέμα για τον κόσμο”

Πάπας Φραγκίσκος: ” Η μετανάστευση είναι θέμα για τον κόσμο”

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσους διεγείρουν τους ανθρώπους ενσταλάσσοντας φόβο στους άλλους, εκμεταλλεύονται με την βία τους φτωχούς, χρηματοδοτούν πολέμους και κάνουν κρυφές συναλλαγές για εμπόριο όπλων.

ΛΕΣΒΟΣ, Του Νίκου Τζωΐτη

Χιλιάδες μετανάστες στο  το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μυτιλήνης, στη Λέσβο, υποδέχτηκαν σήμερα, Κυριακή, τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος , απευθυνόμενος προς αυτούς , τόνισε :   «Είμαι εδώ για να δω τα πρόσωπά σας και να σας κοιτάξω στα μάτια».

Ο Πάπας είχε βρεθεί για πρώτη φορά στην Λέσβο το 2016 με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β’.

Ο Φραγκίσκος στην ομιλία του επικαλέστηκε λόγια του  αδελφό του ,   Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίου:  «όσοι σε φοβούνται δεν σε έχουν κοιτάξει στα μάτια… Ξέχασαν ότι η μετανάστευση δεν είναι ζήτημα για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Είναι ένα θέμα για τον κόσμο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε ότι η μετανάστευση είναι μια «ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους». Σημείωσε ότι, ενώ γίνονται βήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 και της κλιματικής αλλαγής, «όλα αυτά φαίνεται να λείπουν τρομερά, όταν πρόκειται για τη μετανάστευση».

Pope Francis visiting the Mytilene refugee camp on Lesbos, Greece

Pope Francis visiting the Mytilene refugee camp on Lesbos, Greece

Είναι ψευδαίσθηση, σημείωσε , « να πιστεύουμε ότι αρκεί να κρατήσουμε τους εαυτούς μας ασφαλείς, να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας από όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, που μας χτυπούν την πόρτα». , είπε ο Πάπας Φραγκίσκος. Στο μέλλον, επεσήμανε, « θα έχουμε όλο και περισσότερες επαφές με άλλους…Αυτό που χρειάζεται δεν είναι μονομερείς ενέργειες, αλλά ευρείας εμβέλειας πολιτικές». Η ιστορία, πρόσθεσε, «διδάσκει αυτό το μάθημα, αλλά δεν το έχουμε μάθει».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Πάπας ζήτησε από κάθε άνδρα και γυναίκα «να ξεπεράσουν την παράλυση του φόβου, την αδιαφορία που σκοτώνει, την κυνική περιφρόνηση που καταδικάζει αδιάφορα σε θάνατο όσους βρίσκονται στο περιθώριο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος εκτίμησε  ότι από την επίσκεψή του, πριν από πέντε χρόνια, ελάχιστα έχουν αλλάξει όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο, επαίνεσε όσους έχουν δεσμευτεί στο έργο της υποδοχής και της ένταξης των μεταναστών.

Με βαθιά λύπη, συνέχισε, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα, όπως και άλλες, συνεχίζει να πιέζεται σκληρά και ότι στην Ευρώπη υπάρχουν εκείνοι, που επιμένουν να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα ως ζήτημα που δεν τους αφορά». Επίσης , χαρακτήρισε  θλιβερές τις  προτάσεις για να χρησιμοποιηθούν κοινά κεφάλαια για την ανέγερση τειχών ως λύση.

Pope Francis visiting the Mytilene refugee camp on Lesbos, Greece

Pope Francis visiting the Mytilene refugee camp on Lesbos, Greece

« Τα προβλήματα δεν επιλύονται και η συνύπαρξη,  δεν βελτιώνεται με την οικοδόμηση τειχών ψηλότερα, αλλά με την ένωση των δυνάμεων για τη φροντίδα των άλλων», υπογράμμισε.

 «Αντί να μαλώνουμε για ιδέες», είπε ο Πάπας, θα ήταν καλύτερο «να διευρύνουμε το βλέμμα μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της πλειοψηφίας της ανθρωπότητας, όλων εκείνων των λαών που είναι θύματα ανθρωπιστικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης,  που δεν δημιούργησαν, αλλά πρέπει να αντέχουν ως το τελευταίο κεφάλαιο σε μια μακρά ιστορία εκμετάλλευσης».

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε με σκληρή γλώσσα για όσους διεγείρουν τους ανθρώπους ενσταλάσσοντας φόβο στους άλλους, εκμεταλλεύονται με την βία τους φτωχούς, χρηματοδοτούν πολέμους και κάνουν κρυφές συναλλαγές για εμπόριο όπλων.

Mytilene refugee camp on Lesbos, Greece

Καταλήγοντας , ο Πάπας Φραγκίσκος υπογράμμισε:

«Ας μην αφήσουμε τη θάλασσα μας (mare nostrum) να μετατραπεί σε μια έρημη θάλασσα του θανάτου (mare mortuum). Ας μην επιτρέψουμε αυτός ο τόπος συνάντησης να γίνει θέατρο σύγκρουσης. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η ¨θάλασσα αναμνήσεων¨ να μετατραπεί σε ¨θάλασσα λήθης¨. Παρακαλώ, ας σταματήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού».

ΦΩΤΟ: vaticannews.

*Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Πάπα στα αγγλικά:

Φραγκίσκος: «Όσοι σε φοβούνται δεν σε έχουν κοιτάξει στα μάτια…» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

*************************************************************************************

ΠτΔ: Η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση

«Προστάτη των φτωχών και των κατατρεγμένων, συμμέτοχο στον πόνο τους, σθεναρό υπέρμαχο των δικαιωμάτων τους» χαρακτήρισε σήμερα τον Πάπα Φραγκίσκο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδεχόμενη τον στον καταυλισμό του προσωρινού Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης.

«Η παρουσία σας εδώ, τόνισε η κ. Πρόεδρος, δηλώνει την πιο άμεση και θερμή σας στήριξη στους ανέστιους, τους διωκόμενους, τους απογυμνωμένους από όνειρα και προσδοκίες. Είναι το ισχυρό μήνυμα ελπίδας και ευθύνης που μεταφέρετε και ταξιδεύει από τη Λέσβο σε όλη τη διεθνή κοινότητα».

Στον χαιρετισμό της η κ. Σακελλαροπούλου υπενθύμισε ότι είναι «η δεύτερη φορά που επισκέπτεται ο Πάπας, ως προσκυνητής, έναν τόπο που ταυτίστηκε με το δράμα των προσφύγων». Και όπου όπως είπε «η κατάσταση, ευτυχώς, που επικρατεί σήμερα, είναι από κάθε άποψη αισθητά βελτιωμένη με εκείνη που επικρατούσε κατά την πρώτη σας επίσκεψη». Αναφερόμενη στους κατοίκους της Λέσβου και στη στάση τους όλα αυτά τα χρόνια τόνισε πως «το νησί υποδέχθηκε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, κυνηγημένοι από τους πολέμους, τις πολιτικές διώξεις, την ακραία φτώχεια, αναζητώντας σε άλλες πατρίδες μια καλύτερη ζωή. Πιστοί στο ανθρωπιστικό τους καθήκον, με νωπές ακόμα τις μνήμες της δικής τους προσφυγιάς, οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν κατανόηση και αλληλεγγύη. Σε αντίξοες συνθήκες, ανταποκρίθηκαν στην ηθική τους υποχρέωση, ευρισκόμενοι στην πρώτη γραμμή. Οι εικόνες των γιαγιάδων από τη Σκάλα της Συκαμινιάς, που ταΐζουν στοργικά με μπιμπερό ένα μωράκι από τη Συρία για να ξεκουράσουν τη μητέρα του, έκαναν τον γύρο του κόσμου, σαν ένα σύμβολο ανθρωπιάς».

Και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέληξε: «Όλα αυτά τα χρόνια, η Ελλάδα σήκωσε δυσανάλογο βάρος από τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, που δοκιμάζει όλη τη Μεσόγειο, τη θάλασσα που μας ενώνει. Η αντιμετώπισή της όμως ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρώπης. Χρέος μας είναι, με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, να μην επιτρέπουμε την απάνθρωπη εργαλειοποίηση των μεταναστών και των προσφύγων».

Θερμό καλωσόρισμα στον Πάπα Φραγκίσκο από πρόσφυγα του καταυλισμού του Καρά Τεπέ

Ένας 30χρονος πρόσφυγας από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό, ο Κριστιάν Τάνγκο Μουγιάκα που έφθασε στη Λέσβο πριν ένα χρόνο, στις 28 Νοεμβρίου με τις δυο του κόρες, μια επτάχρονη και μια εξάχρονη, έχοντας χάσει στο δρόμο την 28χρονη γυναίκα του και την οκτάχρονη, τρίτη κόρη του, υποδέχτηκε σήμερα τον Πάπα στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ εκ μέρους της κοινότητας των χριστιανών καθολικών προσφύγων.

Αφού ευχαρίστησε τον Πάπα Φραγκίσκο για την πατρική του ανησυχία για τα παιδιά του, τους πρόσφυγες στο νησί, και του ευχήθηκε «ο Θεός να τον ανταμείψει εκατονταπλάσια», ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας «για τον ανθρωπισμό τους, για το ότι με καλωσόρισαν παρέχοντάς μου ειρήνη, καταφύγιο και τα απαραίτητα για την επιβίωση».

Ο Κριστιάν, του οποίου οι κόρες προσέφεραν στον Πάπα ένα λεύκωμα με ζωγραφιές και μηνύματα που είχαν φιλοτεχνήσει με τα άλλα παιδιά του καταυλισμού, αναφέρθηκε «στις τεράστιες δυσκολίες ως εδώ» και κατέληξε λέγοντας πως «δεν ζητά τίποτα άλλο παρά ένα καταφύγιο σε ένα ασφαλές μέρος, ειρήνη για την επιβίωση του και την επιβίωση αλλά και την εκπαίδευση των παιδιών του».   «Σας ευχαριστούμε που γίνεστε η φωνή όσων δεν έχουν φωνή. Είσαστε η φωνή της ειρήνης. Σας ευχαριστούμε που μας θυμίζετε ότι στο πρόσωπο του κάθε πρόσφυγα καλούμαστε να βλέπουμε το πρόσωπο του Χριστού» τόνισε απευθυνόμενος προς τον Πάπα ο εθελοντής Λένχιμ, που εργάζεται με την τοπική καθολική κοινότητα για την περίθαλψη των προσφύγων.

 Ανάλογος υπήρξε και ο χαιρετισμός του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου παντός Αιγαίου, Ιωσήφ, προς τον Πάπα. «Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αλλά και για τις τοπικές κοινωνίες όπως της Λέσβου, που έχουν σηκώσει αυτό το δυσανάλογο βάρος της προσφυγικής εισροής. Το 2016 είχατε επαινέσει τους κατοίκους της Λέσβου για την ανθρωπιά τους και το άνοιγμα της καρδιάς τους στους πρόσφυγες που κατέληξαν στις ακτές του νησιού μας. Μας τιμά αυτή η αναγνώριση και σας ευχαριστούμε» είπε ο κ. Ιωσήφ.

Στην τέντα, όπου μίλησε ο Πάπας, παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος εκ μέρους της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρόντες ήταν επίσης ο «οικοδεσπότης» υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Μπουρνούς και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Τέλος, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, απείχε ακόμα και από την υποδοχή της Προέδρου της Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, για λόγους που δεν έκανε γνωστούς προς το παρόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ιερώνυμος στον Πάπα

Ανταποδοτική επίσκεψη στον Πάπα Φραγκίσκο πραγματοποίησε το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στην Αποστολική Νουντσιατούρα.
Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, ο Πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, ο Αρχιδιάκονος Ιωάννης Μπούτσης και ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.

Ο Πάπας καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο και ο Μακαριώτατος του ευχήθηκε καλό ταξίδι, αφού αύριο αναχωρεί για την Ρώμη, και του προσέφερε ως δώρο αντίγραφο μίας εικόνας της Παναγίας. Πρόκειται για ένα έργο εμπνευσμένο από την Madonna litta του Da Vinci. Το εν λόγω έργο έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εξής λόγους: Ο πίνακας του Da Vinci είναι ιδιαίτερα πολυσυζητημένος (τέθηκε σαν θέμα αν είναι δημιούργημά του ή του μαθητή του κατόπιν υποδείξεων). Παράλληλα, ο πίνακας αυτός δημιουργήθηκε από τον Andy Warhol μια άκρως πολυσχιδή προσωπικότητα και αναδεικνύει την θρησκευτική πλευρά των έργων του Warhol, τα οποία τώρα αρχίζουν και γίνονται πιο γνωστά.

ΠΗΓΗ: Ραδιόφωνο  Εκκλησίας Ελλάδος: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Νίκος Τζωΐτης

Share this post