Πάπας Φραγκίσκος: “Η κρίση της πίστης στη ζωή μας και στην κοινωνία οφείλεται επίσης στην «έλειψη της επιθυμίας για τον Θεό»”

Πάπας Φραγκίσκος: “Η κρίση της πίστης στη ζωή μας και στην κοινωνία οφείλεται επίσης στην «έλειψη της επιθυμίας για τον Θεό»”

Στην Πανηγυρική Λειτουργόα των Θεοφανείων στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε έκκληση στους πιστούς να σηκώσουν  τα μάτια  στον ουρανό, όπως οι Μάγοι, να ακούσουμε, είπε, ” την επιθυμία που υπάρχει στην καρδιά μας και να ακολουθήσουμε το αστέρι που ο Θεός κάνει να λάμπει από πάνω μας”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος μίλησε για το προσκύνημα των Μάγων, που πήγαν στη Βηθλεέμ και τι τους ώθησε. Σημείωσε ότι οι Μάγοι, αν και ήταν σοφοί, διάσημοι και πλούσιοι, “ωστόσο άφηναν τους εαυτούς τους να στενοχωριούνται από την επιθυμία να βρουν το Χριστό Παιδί και το σημάδι του άστρου που τους καθοδηγούσε. Ήταν γεμάτοι προσδοκία, σημείωσε, και «αναζητούντες τον Θεό»”.

Αυτό το «πνεύμα υγιούς ανησυχίας γεννήθηκε από επιθυμία», ανέφερε  ο Πάπας, τονίζοντας  ότι το μυστικό τους ήταν αυτή η ικανότητα να «τροφοδοτούν τη φωτιά που καίει μέσα μας», κοιτάζοντας πέρα ​​από το άμεσο και ορατό.

Epiphany celebration in Saint Peter's Basilica

«Σημαίνει να αγκαλιάζουμε τη ζωή ως ένα μυστήριο που μας ξεπερνά, ως μια πάντα παρούσα σχισμή στον τοίχο, που μας καλεί να κοιτάξουμε στην απόσταση, αφού η ζωή δεν είναι μόνο εδώ και τώρα, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο», επεσήμανε.

«Αδέρφια και αδερφές, όπως ήταν για τους Μάγους, έτσι είναι και για εμάς. Το ταξίδι της ζωής και της πίστης απαιτεί βαθιά επιθυμία και εσωτερικό ζήλο», τόνισε ο Φραγκίσκος και υπογράμμισε :  “Η Εκκλησία χρειάζεται αυτή τη βαθιά επιθυμία και ζήλο, που θα πρέπει να εμψυχώσει το ταξίδι της ζωής και της πίστης μας. Είναι καλό να αναρωτιόμαστε πώς πηγαίνει το ταξίδι της πίστης μας και αν η θρησκευτική μας πρακτική εξακολουθεί να «ζεσταίνει τις καρδιές μας και αλλάζει τη ζωή μας”.

Επίσης, υπέδειξε ότι  «Η πίστη, αν θέλει να μεγαλώσει, πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή. Χρειάζεται να πυροδοτηθεί από την επιθυμία, να ανταποκριθεί στην πρόκληση της σύναψης μιας ζωντανής και ζωντανής σχέσης με τον Θεό».

Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε  ότι “πρέπει να ανακτήσουμε τη «γεύση» μας για λατρεία, ώστε να αναζωπυρωθεί η επιθυμία μας για τον Θεό, όπως πρέπει να επιθυμούμε να είμαστε στην παρουσία Του. Κλείνοντας το κήρυγμα του ο Πάπας υπέδειξε : «Ο Ιησούς μόνο θεραπεύει την επιθυμία μας, εξυψώνοντάς και εξαγνίζοντάς μας ς από τον εγωισμό, ώστε να μπορούμε να αγαπάμε αληθινά τον Θεό και τον πλησίον”.

*Δείτε την Θ. Λειτουργία στο Βατικανό


*Η ομιλία του Πάπα.

Πάπας Φραγκίσκος: ” “Η Εκκλησία χρειάζεται ζήλο” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Συμβουλές για τεκνοποίηση

 

Πάπας Φραγκίσκος – «Εγωιστές» όσοι επιλέγουν να αποκτήσουν κατοικίδια αντί να κάνουν παιδιά

Την παραμονή των Θεοφανείων ο Πάπας Φραγκίσκος έψεξε  τους κηδεμόνες κατοικιδίων, λέγοντας ότι εκείνοι που επιλέγουν τα ζώα ως υποκατάστατα της τεκνοποίησης επιδεικνύουν «ένα συγκεκριμένο είδος εγωισμού».

«Σήμερα… βλέπουμε μια συγκεκριμένη μορφή εγωισμού. Βλέπουμε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά», δήλωσε. «Μερικές φορές κάνουν ένα και σταματάνε, όμως έχουν σκύλους και γάτες που παίρνουν τη θέση των παιδιών. Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να γελούν, αλλά είναι η αλήθεια».

Η άρνηση της πατρότητας και της μητρότητας  μας εκμηδενίζει και  απομακρύνει την ανθρωπιά μας».  Ως εκ τούτου, «ο πολιτισμός γερνά χωρίς ανθρωπιά, επειδή χάνουμε τον πλούτο της πατρότητας και της μητρότητας και εντέλει είναι η χώρα μας που υποφέρει», πρόσθεσε .

ΧΘΕΣ , τη στιγμή που καλούσε τα ζευγάρια που δεν μπορούν να αποκτήσουν βιολογικά τέκνα να σκεφτούν το ενδεχόμενο της υιοθεσίας, παρότρυνε τους δυνητικούς γονείς «να μη φοβηθούν» να αποκτήσουν παιδιά. «Το να αποκτάς ένα παιδί πάντα ενέχει ρίσκο, όμως το να μην αποκτήσεις παιδιά είναι πιο επικίνδυνο», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, καταδίκασε τον «δημογραφικό χειμώνα», δηλαδή τον μειωμένο αριθμό γεννήσεων στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στο παρελθόν, είχε επικρίνει τη σύγχρονη κοινωνία, στο πλαίσιο της οποίας η καριέρα και η απόκτηση χρημάτων μπαίνει εμπόδιο για πολλούς στη δημιουργία οικογένειας, αποκαλώντας αυτή τη νοοτροπία «κοινωνική γάγγραινα».

ΦΩΤΟ: vaticannews.

 

Share this post