Πάπας Φραγκίσκος : “Η αγαμία των Ρωμαιοκαθολικών κληρικών δεν είναι δόγμα”

Πάπας Φραγκίσκος : “Η αγαμία των Ρωμαιοκαθολικών κληρικών δεν είναι δόγμα”

Αύριο ο Πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει τη 10η επέτειο από την εκλογή του. Επιθυμία του να επισκεφτεί την Αργεντινή

Μια ρηξικέλευθη, για τα δεδομένα της Καθολικής Εκκλησίας, δήλωση έκανε ο Πάπας Φραγκίσκος σε Αργεντινούς δημοσιογράφους, σχετικά με τον κανόνα της αγαμίας των Ρωμαιοκαθολικών κληρικών.

«Δεν πρόκειται για δόγμα, είναι ένας προσωρινός κανόνας, και όχι αιώνιος, όπως η χειροτονία των ιερέων. Θα μπορούσε και να αναθεωρηθεί», υπογράμμισε ο Πάπας.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν πιστεύει ότι μια τέτοια αλλαγή θα αυξήσει τον αριθμό των χειροτονιών», αλλά είναι της άποψης ότι «ορισμένες φορές, ο κανόνας της αγαμίας μπορεί να οδηγήσει σε ανδροκρατία, διότι, αν ένας ιεράς δεν ξέρει να συνεργάζεται με τις γυναίκες, δεν είναι ώριμος, κάτι του λείπει».

Ο Πάπας είπε :«Το Βατικανό ήταν ανδροκρατούμενο, αλλά είναι μέρος της κουλτούρας του, δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος υπαίτιος». 

Τόνισε, τέλος, ότι «στο μέλλον η οδός, για το θέμα της αγαμίας των κληρικών, θα μπορούσε να είναι η υιοθέτηση ενός “διπλού κανόνα”, όπως συμβαίνει στις Ανατολικές Εκκλησίες», με αναφορά στην αγαμία των επισκόπων και στον έγγαμο βίο των απλών ιερέων.

EΞΑΛΛΟΥ , σε  συνέντευξη στην  ιστοσελίδα Infobae της Αργεντινής , ο Πάπας εξέφρασε την διακαή επιθυμία να επισκεφτεί την πατρίδα του. Σε ερώτηση  για ένα πιθανό ταξίδι στην Αργεντινή απάντησε : «Ήταν προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο του 2017», και θύμισε αυτό που είχε ήδη πει κατά την πτήση της επιστροφής από το Ιράκ: «Πρώτα θα πηγαίναμε στη Χιλή, μετά στην Αργεντινή και στην Ουρουγουάη. Αυτό ήταν το πρόγραμμα. Τι έγινε όμως; Υπήρχαν εκλογές εκείνη την εποχή, οπότε έπρεπε να μεταφέρουμε τη Χιλή στον Δεκέμβριο και μετά να πάμε στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη τον Ιανουάριο. Μετά, το πρόγραμμα άλλαξε και οργανώθηκαν η Χιλή και το Περού, αφήνοντας την Αργεντινή και την Ουρουγουάη για αργότερα…

 Το ταξίδι ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε και δήλωσε: ” Είμαι ανοιχτός στην ευκαιρία… Θέλω να πάω στην Αργεντινή”.

Στην συνέντευξη  ο Πάπας σχολίασε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός και η Εκκλησία της Νικαράγουας, όπου ο νούντσιο έχει εκδιωχθεί και οι λιτανείες  της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν απαγορευτεί, πέρα από τις συνεχείς επιθέσεις κατά επισκόπων και ιερέων. Κατήγγειλε την έλλειψη ισορροπίας όσων ηγούνται της χώρας και αναφερόμενος στον επίσκοπο της Matagalpa, Monsignor Rolando Álvarez, που καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκιση, πρόσθεσε: «Έχουμε έναν επίσκοπο που έχει φυλακιστεί. Είναι πολύ σοβαρός και ικανός άνθρωπος.Ήθελε να δώσει τη μαρτυρία του και δεν δέχτηκε εξορία.Αυτό είναι κάτι που δεν συνάδει με αυτό που βιώνουμε, είναι σαν να φέρνουμε εδώ την κομμουνιστική δικτατορία του ’17 ή τη δικτατορία του Χίτλερ του ’35”.

Αύριο, Δευτέρα 13.3. 2023, ο Πάπας Φραγκίσκος γιορτάζει τη 10η επέτειο από την εκλογή του, ξεπερνώντας κατά πολύ τα «δύο ή τρία» χρόνια που οραματιζόταν κάποτε για τη θέση του και χωρίς να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

Ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας στην Ιστορία έχει ήδη αφήσει το στίγμα του και θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επόμενα χρόνια.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post