Πάπας Φραγκίσκος προς τον ουγγρικό λαό «Μην κλείνετε τις πόρτες στους ξένους και στους μετανάστες».

Πάπας Φραγκίσκος προς τον ουγγρικό λαό «Μην κλείνετε τις πόρτες στους ξένους και στους μετανάστες».

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψη του στην Ουγγαρία με υπαίθρια Θεία Λειτουργία, κατά την οποία  κάλεσε τους Ούγγρους να μην κλείνουν την πόρτα στους μετανάστες και σε όσους είναι “ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς”, πράγμα που έρχεται σε αντίθεση με την αντιμεταναστευτική πολιτική του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Ορμπάν.

Για να δουν τον Πάπα κατά την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη χώρα, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το πρωί στην πλατεία πίσω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στην πρωτεύουσα Βουδαπέστη και στα πέριξ του εμβληματικού νεογοτθικού ρυθμού κτιρίου, συμβόλου της πρωτεύουσας που βρίσκεται πάνω στις όχθες του Δούναβη.

Ο Πάπας προειδοποίησε για δεύτερη φορά στη διάρκεια της επίσκεψής του κατά του κινδύνου που ενέχει η άνοδος του εθνικισμού στην Ευρώπη λέγοντας ότι οι κλειστές πόρτες είναι κάτι επώδυνο και αντίθετες με το κήρυγμα του Ιησού.

Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός, ο οποίος παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία, θεωρεί εαυτόν προστάτη των χριστιανικών αξιών.

Έχει πει ότι δεν θα επιτρέψει στη χώρα του να μετατραπεί σε μια “χώρα μεταναστών”–όπως ισχυρίζεται ότι έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.Στην εξουσία από το 2010, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας διαφημίζει την προσήλωσή του στη θρησκεία και τη βούλησή του να υπερασπιστεί τον «χριστιανικό πολιτισμό» για να δικαιολογήσει την πολιτική του αποκλεισμού των μεταναστών. Η κυβέρνησή του έχει υψώσει φράχτη στο σύνορο με τη Σερβία για να κρατήσει μακριά τους μετανάστες.

Στο κήρυγμά του ο 86χρονος Φραγκίσκος είπε ότι, αν οι Ούγγροι θέλουν να ακολουθήσουν τον Ιησού. πρέπει να αποφύγουν “τις κλειστές πόρτες του ατομικισμού μας εν μέσω μιας κοινωνίας με αυξανόμενη απομόνωση, τις κλειστές πόρτες της αδιαφορίας μας προς τους αδικημένους και εκείνους που υποφέρουν, τις πόρτες που κλείνουμε σε εκείνους που είναι ξένοι ή διαφορετικοί από εμάς, στους μετανάστες ή στους φτωχούς”.

Ο Πάπας αναφέρθηκε και στον πόλεμο στην Ουκρανία, που βρίσκεται στο ανατολικό σύνορο της Ουγγαρίας, και προσευχήθηκε  για το καλό τόσο του ουκρανικού, όσο και του ρωσικού λαού.

“Μέσα στις καρδιές των λαών και των αρχηγών τους βρίσκεται η επιθυμία να υπάρξει ειρήνη και να έχουν οι νεότερες γενιές ένα μέλλον με ελπίδα, όχι πόλεμο, ένα μέλλον γεμάτο λίκνα για μωρά και όχι τάφους, έναν κόσμο αδελφωμένο, όχι τείχη”, κατέληξε ο Ποντίφικας.

Η τριήμερη επίσκεψη του Φραγκίσκου είναι η πρώτη από τον περασμένο Μάρτιο, που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο με βρογχίτιδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post