Πάπας Φραγκίσκος: Οι νέοι μπορούν να σπάσουν τα δεσμά και τις προκαταλήψεις καθολικών και ορθοδόξων

Πάπας Φραγκίσκος: Οι νέοι μπορούν να σπάσουν τα δεσμά και τις προκαταλήψεις καθολικών και ορθοδόξων

Ο Ποντίφικας δέχτηκε τον Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο, διευθυντή  της Αποστολικής  Διακονίας  της Εκκλησίας Ελλάδος και   αντιπροσωπεία του Θεολογικού Κολλεγίου Αθηνών.

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Ο Πἀπας Φραγκίσκος σήμερα το πρωί δέχτηκε σε ακρόαση ( και όχι σε μια συνηθισμένη γενική συνάντηση για την ανταλλαγή  χειραψίας) τον  Μητροπολίτη Φαναρίου Αγαθάγγελο, διευθυντή  της Αποστολικής  Διακονίας  της Εκκλησίας Ελλάδος, που τον συνόδευε   αντιπροσωπεία του Θεολογικού Κολλεγίου Αθηνών. Η  ακρόαση  που οργανώθηκε από το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ενότητα των Χριστιανών.

 Η Αποστολική  Διακονία   πάνω από μία δεκαετία οργανώνει   σε συνεργασία με το Ποντιφικό  Συμβούλιο για την ενότητα των Χριστιανών δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας και παιδείας προς κατανόηση της πατερικής παράδοσης, που ετησίως  λαμβάνουν χώρα  στο  Ποντιφικό Πανεπιστήμιο Ανατολικών Σπουδών του Βατικανού. Σε αυτό το πλαίσιο παραχωρούνται και   υποτροφίες για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Ελληνικά και Ποντίφικα Πανεπιστήμια. Κατά συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός λαϊκών και κληρικών φοίτησαν σε κοινά   προγράμματα   των δύο Εκκλησιών και σήμερα τυγχάνουν  διεθνούς κύρους  όπως : Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος,  ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας  Χρυσόστομος και βέβαια ο διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Σεβασμιώτατος κ.Αγαθάγγελος.

Στην ομιλία του ο Πάπας  Φραγκίσκος υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο, που χαρακτηρίζει  την κοινή πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας και του Ποντιφικού Συμβουλίου για  την ενότητα των χριστιανών , μια πρωτοβουλία προς την κοινή συνεργασία ,για την επιστροφή των πιστών προς  την  πλήρη ενότητα  στην Εκκλησία του Κυρίου μας .

Ο Πάπας  στην ομιλία του υπογράμμισε, επίσης, ότι παρά τις δύσκολες στιγμές που βίωσε η Ελλάδα ,οφειλόμενες στην οικονομική κρίση και στη συνέχεια στην πανδημία Covid  η Αποστολική  Διακονία σε συνεργασία πάντα με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την ενότητα των χριστιανών, συνεχίζουν  σθεναρά  στην πολιτιστική και πνευματική συνεργασία τους.

Χαίρομαι, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, για τις προσπάθειές σας για την μεταλαμπάδευση του οικουμενικου πνεύματος της Εκκλησίας του Κυρίου μας στους  νέους ανθρώπους.

 “Πράγματι μόνον οι νέοι άνθρωποι  που  στηρίζουν  τις ελπίδες τους στην αληθινή πίστη στον Κύριο μας , μπορούν να σπάσουν τα δεσμά και τις προκαταλήψεις των καθολικών και ορθοδόξων, που για αιώνες είχαν αιχμαλωτιστεί σε ανούσιες  παρεξηγήσεις και  συναισθήματα, που μας εμποδίζουν να αναγνωριστούμε ως πραγματικοί αδελφοί, να  εκφράσουμε  και  να  μαρτυρησουμε  την κοινή μας πίστη μέσα στη διαφορετικότητας μας, ιδιαίτερα δε σήμερα  που ο κόσμος μας ταράσσεται από συγκρούσεις”, υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Σε άλλο σημείο ο Ποντίφικας ανέφερε: “Πρέπει να  προσευχόμαστε και να πορευόμαστε από κοινού όλοι μαζί . Ο αγαπημένος μας αδελφός Ιωάννης Ζηζιούλας διερωτάτο: Πότε θα φτάσουμε στην πλήρη ενότητα; Δεν το γνωρίζουμε έλεγε ,  ίσως την ημέρα της τελικής κρίσεως,  επαναλάμβανε. Μα τώρα όλοι μαζί πρέπει να πορευτούμε και να εργαστούμε από κοινού. Ήταν πράγματι μεγάλος ο Ιωάννης Ζηζιούλας Πραγματικά   μπράβο του!”.

Τέλος, ο Πάπας  ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον οποίο χαρακτήρισε άνθρωπο με  βαθιά πίστη και σημαντικό ποιμαντικό έργο, καθώς επίσης  για την στήριξη που δίνει στο έργο της Αποστολικής Διακονίας.

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post