Πάπας Φραγκίσκος : Να ταξιδέψουμε προς την χριστιανική ενότητα, ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο

Πάπας Φραγκίσκος : Να ταξιδέψουμε προς την χριστιανική ενότητα, ακολουθώντας τον Απόστολο Παύλο

Αγία Έδρα για Γάζα: Οποιαδήποτε ενέργεια αναλαμβάνεται για αυτοάμυνα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας και να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

«Μόνο μια αγάπη που γίνεται δωρεάν υπηρεσία, μόνο η αγάπη που δίδαξε και ενσάρκωσε ο Ιησούς, θα φέρει τους χωρισμένους Χριστιανούς πιο κοντά τον  ένα στον άλλον», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος , ο οποίος προεξήρχε του Οικουμενικού Εσπερινού για την λήξη  της Εβδομάδας Προσευχής για Χριστιανική Ενότητα.

Ο Εσπερινός έγινε στη Βασιλική του Αγίου Παύλου έξω από τα Τείχη της Ρώμης και ο Πάπας στην ομιλία του κάλεσε όλους  τους Χριστιανούς “να αποφύγουν την παγίδα του διαβόλου του διχασμού μέσω της προσευχής και της ανιδιοτελούς υπηρεσίας. Στον Εσπερινό παρέστησαν εκπρόσωποι  διαφόρων Εκκλησιών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Μητροπολίτης Ιταλίας Πολύκαρπος από το  Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.

Οι προσπάθειές μας να ταξιδέψουμε προς τη χριστιανική ενότητα πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή με τον Απόστολο  Παύλο, απομακρυνόμενοι από τις δικές μας ιδέες και “δίνοντας στον Θεό το χώρο να αναλάβει την πρωτοβουλία για να κατοικήσει στις καρδιές μας”, είπε ο Ποντίφικας. Υπέδειξε ότι πρέπει να δοθεί  προτεραιότητα στην προσευχή», «γιατί, όταν οι Χριστιανοί μεγαλώνουν στην υπηρεσία του Θεού και του πλησίον, αυξάνουμε και εμείς στην αμοιβαία κατανόηση».

Αγία Έδρα: Τα «ασύλληπτα βάσανα» στη Γάζα πρέπει να τελειώσουν

Ο Πάπας Φραγκίσκος αισθάνεται «βαθιά ανησυχία» για τον πόλεμο στη Γάζα και ανανεώνει την έκκλησή του για κατάπαυση του πυρός, τόνισε  στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Αρχιεπίσκοπος, Gabriele Gaccia, Μόνιμος Αντιπρόσωπος  της Αγίας Έδρας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι «η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι εξαιρετικά σοβαρή» και προκαλεί «ασύλληπτα δεινά».

Υπενθυμίζοντας τις επανειλημμένες καταδίκες του Πάπα Φραγκίσκου για την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ο Ιταλός Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είναι «ουσιώδες  να αποφευχθεί να πληρώσει ολόκληρος πληθυσμός τις συνέπειες μιας αποτρόπαιας τρομοκρατικής πράξης».

Οποιαδήποτε ενέργεια, επεσήμανε,  “αναλαμβάνεται για αυτοάμυνα πρέπει να καθοδηγείται από τις αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας και να συμμορφώνεται με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

Ο Αρχιεπίσκοπος Caccia είπε «ότι τα νοσοκομεία, τα σχολεία και οι χώροι λατρείας, τα οποία όλα αποτελούν την έσχατη λύση για όσους φεύγουν από τη βία στη Γάζα, χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς και κατά συνέπεια δέχονται επίθεση».

Η κατάπαυση του πυρός, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Caccia, «θα δώσει χώρο για διάλογο, όσο δύσκολο κι αν είναι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση των ομήρων, που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και να διευκολυνθεί η διανομή της τόσο αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας».

ΦΩΤΟ: Vaticnnews.va

 

Share this post