Πάπας Φραγκίσκος: Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να προωθεί και να μην παραβιάζει ποτέ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια
Σε μήνυμά του προς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2025, που πραγματοποιείται στο Νταβός, ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά την ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία πρέπει να βοηθά τους ανθρώπους για το καλό όλων και να μην παραβιάζει ποτέ την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για χάρη της αποτελεσματικότητας.
Ο Πάπας σημείωσε ότι το θέμα του φετινού Φόρουμ είναι «Συνεργασία για την Ευφυή Εποχή», το οποίο, όπως επεσήμανε , παρέχει μια καλή ευκαιρία να προβληματιστούμε για την τεχνητή νοημοσύνη ως εργαλείο «όχι μόνο για συνεργασία», «αλλά και για να φέρουμε τους λαούς κοντά».
Επίσης, υπέδειξε ότι η χριστιανική παράδοση θεωρεί το δώρο της νοημοσύνης ως ουσιαστική πτυχή του ανθρώπινου προσώπου που δημιουργήθηκε «κατ’ εικόνα Θεού».
Ταυτόχρονα, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, η Καθολική Εκκλησία ήταν πάντα πρωταγωνιστής και υποστηρικτής της προόδου της επιστήμης, της τεχνολογίας, των τεχνών και άλλων μορφών ανθρώπινων προσπαθειών, «θεωρώντας τους ως τομείς “συνεργασίας του άνδρα και της γυναίκας με τον Θεό για την τελειοποίηση της ορατής δημιουργίας”».
55th annual World Economic Forum (WEF) meeting in Davos (REUTERS)
Απρόβλεπτες καταστάσεις δημιουργούν κίνδυνο
Δεδομένου ότι η τεχνητή νοημοσύνη προορίζεται να μιμηθεί την ανθρώπινη νοημοσύνη που την σχεδίασε, ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε ότι αυτό θέτει ένα μοναδικό σύνολο ερωτήσεων και προκλήσεων, ειδικά επειδή αυτή η τεχνολογία έχει σχεδιαστεί για να μαθαίνει και να κάνει ορισμένες επιλογές αυτόνομα και μπορεί να δώσει απαντήσεις, που δεν προβλέπονται από τους προγραμματιστές της.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, είπε ο Πάπας, η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει «θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την ηθική ευθύνη, την ανθρώπινη ασφάλεια και τις ευρύτερες επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων για την κοινωνία». Κατά τον Πάπα, «Όταν χρησιμοποιείται σωστά η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τον άνθρωπο να εκπληρώσει την αποστολή του, με ελευθερία και ευθύνη».
Όπως συμβαίνει με όλες τις άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες και τεχνολογικές εξελίξεις, υπενθύμισε, η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να διαταχθεί στο ανθρώπινο πρόσωπο και να γίνει μέρος των προσπαθειών για την επίτευξη «μεγαλύτερης δικαιοσύνης, πιο εκτεταμένης αδελφοσύνης και μιας πιο ανθρώπινης τάξης κοινωνικών σχέσεων».
Ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις που «δεν βελτιώνουν τη ζωή για όλους, αλλά αντίθετα δημιουργούν ή επιδεινώνουν ανισότητες και συγκρούσεις, δεν μπορούν να ονομαστούν πραγματική πρόοδος».
Για το λόγο αυτό, είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία μιας υγιέστερης, πιο ανθρώπινης, πιο κοινωνικής και πιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης.
«Η πρόοδος που σηματοδοτείται από την αυγή της τεχνητής νοημοσύνης», επέμεινε, «απαιτεί μια εκ νέου ανακάλυψη της σημασίας της κοινότητας και μια ανανεωμένη δέσμευση για τη φροντίδα του κοινού σπιτιού που μας εμπιστεύτηκε ο Θεός».
«Για να πλοηγηθούν στις πολυπλοκότητες της τεχνητής νοημοσύνης», δήλωσε ο Πάπας, «οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να επιδείξουν τη δέουσα επιμέλεια και επαγρύπνηση». Από αυτή την άποψη, τους προέτρεψε να «αξιολογήσουν κριτικά τις μεμονωμένες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε συγκεκριμένα πλαίσια, προκειμένου να καθορίσουν εάν η χρήση της προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την αποστολή του ανθρώπινου προσώπου και το κοινό καλό».
Πηγή: vaticannews.va/ Deborah Castellano Lubov