Πάπας Φραγκίσκος: Η ομορφιά των δεσμών ενώνει γενιές

Πάπας Φραγκίσκος: Η ομορφιά των δεσμών ενώνει γενιές

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Στην κατήχησή του στο Γενικό Ακροατήριο της Τετάρτης για το νόημα και την αξία του γήρατος, ο Πάπας Φραγκίσκος εμπνεύστηκε από το Βιβλίο της Ρουθ, σημειώνοντας ότι οι δεσμοί που ενώνουν τις γενιές μπορούν να αποδειχθούν εμπλουτισμένοι για τις οικογένειες και για την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Είπε σε όσους συγκεντρώθηκαν  στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου ότι αυτή η όμορφη ιστορία «ρίχνει φως στην ομορφιά των οικογενειακών δεσμών» και κάλεσε τους πιστούς «να ανακαλύψουν ξανά το Βιβλίο της Ρουθ».

Ο Πάπας εξιστόρησε τη σχέση αγάπης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ της ηλικιωμένης Ναόμι και της νύφης της Ρουθ.

Ο Πάπας υπογράμμισε ότι «η Ναόμι, συγκινημένη από την αφοσίωση της Ρουθ, θα αναδυθεί από την απαισιοδοξία της και μάλιστα θα αναλάβει την πρωτοβουλία, ανοίγοντας ένα νέο μέλλον για τη Ρουθ».

Και οι δύο γυναίκες ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους με τη Ρουθ να υποστηρίζει τη Ναόμι και η Ναόμι, με τη σειρά της, να βοηθά τη Ρουθ να βρει έναν νέο σύζυγο, τον Βοόζ, ο οποίος θα οδηγήσει στη γέννηση ενός γιου Οβέντ, ο οποίος ήταν ο πατέρας του Ιεσσαί.

«Η Ναόμι, στα γεράματά της», σχολίασε ο Πάπας Φραγκίσκος, «θα γνωρίσει τη χαρά του να συμμετέχει στη γενιά μιας νέας γέννησης».

«Κοιτάξτε πόσα «θαύματα συνοδεύουν τη μεταστροφή αυτής της ηλικιωμένης γυναίκας. Μετατρέπεται στη δέσμευση να είναι διαθέσιμη, με αγάπη, για το μέλλον μιας γενιάς που έχει πληγωθεί από απώλεια και κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί», τόνισε.

Ο Πάπας είπε ότι μερικές φορές οι πεθερές έχουν τη φήμη ότι είναι δύσκολες, αλλά πρόσθεσε, είναι μητέρα και μπορεί επίσης να είναι γιαγιά, κάτι που είναι «όμορφο πράγμα»

Ενώνοντας γενιές

Ο Πάπας Φραγκίσκος εξήγησε ότι η ιστορία της Ναόμι και της Ρουθ καταδεικνύει ότι στο σχέδιο πρόνοιας του Θεού, η πίστη και η αγάπη επιτρέπουν να ξεπεραστούν οι προκλήσεις.

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί οι δεσμοί, που ενώνουν τις γενιές, μπορούν να αποδειχθούν εμπλουτιστικοί για τις οικογένειές μας και για την ανάπτυξη μιας κοινωνίας που σέβεται την αξιοπρέπεια και τα χαρίσματα κάθε μέλους της, είτε μικρό είτε μεγάλο.

Ο Πάπας υπογράμμισε: «Εάν οι νέοι ανοιχτούν στην ευγνωμοσύνη για όσα έχουν λάβει και οι ηλικιωμένοι πάρουν την πρωτοβουλία να ξαναρχίσουν το μέλλον τους, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την άνθηση των ευλογιών του Θεού μεταξύ των λαών».

Επίσης, συνέστησε να μιλούν οι νέοι με τους παππούδες και τους μεγάλους τους και οι ηλικιωμένοι να μιλούν στους νέους. Αυτό, είπε, θα ενισχύσει την αρμονία και θα σφυρηλατήσει αυτή την «όμορφη γέφυρα που πρέπει να φυλάξουμε και να την προσέχουμε».

Φωτογραφίες :  vaticannews.va

Share this post