Πάπας Φραγκίσκος: «Η οδός προς την ειρήνη χαρακτηρίζεται από μία λέξη: τον διάλογο»
Ν. Αναστασιάδης προς Πάπα: “Μέσα από τις δράσεις σας αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα έναντι της διαφύλαξης και ενίσχυσης των απανταχού δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας, πέραν της όποιας θρησκείας και καταγωγής”.
Του Νίκου Τζωΐτη
«Η οδός προς την ειρήνη, που θεραπεύει τις συγκρούσεις και αναγεννά την ομορφιά της αδελφοσύνης, χαρακτηρίζεται από μία λέξη: τον διάλογο», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας απόψε ενώπιον του προέδρου Αναστασιάδη, των πολιτειακών και πολιτικών αρχών , εκπροσώπων του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας των πολιτών. Εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ήταν παρών ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος.
Στην πτήση από την Ρώμη στην Λάρνακα τον Πάπα Φραγκίσκο συνόδευε ο συνεργάτης της ιστοσελίδας μας Νίκος Τζωΐτης (φωτο πάνω), ο οποίος θα καλύψει και την επίσκεψη του στην Ελλάδα.
Ο Πάπας , έφθασε το απόγευμα στην Κύπρο και θα αναχωρήσει το Σάββατο για την Ελλάδα. Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον υποδέχτηκαν η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
ΦΩΤΟ: Ανδρέας Λουκαϊδης
Στην ομιλία του στο Προεδρικό ο Πάπας , επεσήμανε , μεταξύ άλλων , τα ακόλουθα:
«Συλλογίζομαι τον εσωτερικό πόνο εκείνων που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και στους χώρους λατρείας τους. Προσεύχομαι για τη δική σας ειρήνη, για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού, και το εύχομαι με όλη μου την καρδιά. Πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας να πιστέψουμε στην μακρόθυμη και ήπια δύναμη του διαλόγου, αντλώντας την από τους Μακαρισμούς. Γνωρίζουμε πως δεν πρόκειται για έναν εύκολο δρόμο, είναι μάλλον μακρύς και γεμάτο καμπές. Δεν υπάρχει όμως εναλλακτική επιλογή για την επίτευξη συμφιλίωσης. Ας θρέψουμε την ελπίδα με τη δύναμη των χειρονομιών αγάπης, αντί να αποθέσουμε τις ελπίδες μας σε χειρονομίες δύναμης διότι υπάρχει μια δύναμη χειρονομιών που προετοιμάζει την ειρήνη. Όχι εκείνη των χειρονομιών δύναμης, απειλών, αντιποίνων και επιδείξεων ισχύος, αλλά εκείνη των έργων αγάπης και συγκεκριμένων βημάτων προς το διάλογο».
Επίσης , τόνισε την σημασία της Κύπρου ως το μεταίχμιο συνάντησης Ευρώπης- Ανατολής, όπου ξεκίνησε η πρώτη μεγάλη πολιτιστική παρέμβαση του Ευαγγελίου στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Είναι συναρπαστικό για μένα να έρχομαι προσκυνητής στα βήματα των Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα. Η Κύπρος αποτελεί την πύλη της Ευρώπης προς την Μέση Ανατολή , όπως η Μέση Ανατολή προσδοκά στην Ευρώπη μέσω της Κύπρου. Μου δίνεται η ευκαιρία να υπενθυμίσω ότι βασικό μήνυμα της αξίας του Χριστιανισμού για την συνύπαρξη της ανθρωπότητας από την μισανθρωπία , που την πληγώνει, είναι η επί του Όρους Ομιλία του Χριστού ( Οι «Μακαρισμοί»).»
Η Κύπρος , υπογράμμισε ο Πάπας Φραγκίσκος, «είναι πολύτιμος λίθος στο γίγνεσθαι της Μεσογείου».
ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, καλωσορίζοντας τον Πάπα Φραγκίσκο στην Κύπρο, συνέδεσε την νήσο με την διάδοση του Χριστιανισμού, αλλά και ως τόπο ειρηνικής συνεύρεσης λαών και μέρος ενός ευρύτερου γεωγραφικού χώρου, στον οποίο πολιτισμοί και θρησκείες βρίσκονται σε μια διαρκή διαλεκτική σχέση, συνυφαίνοντας ένα πολύμορφο και πολυπολιτισμικό περιβάλλον, όπως είπε. Εξήρε την δραστηριότητα της Αγίας Έδρας σε σύγχρονα προβλήματα όπως η ειρηνική συμβίωση των πολιτών ανεξαρτήτως διαφορετικότητας, φυλής, θρησκείας ή φύλου, την προώθηση του διαλόγου των κρατών, των θρησκειών και των πολιτισμών, τις σχέσεις καλής και αρμονικής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διμερών ή πολυμερών διαφορών, χωρίς τη χρήση βίας και της στρατιωτικής ισχύος, συμπληρώνοντας πως δεν είναι τυχαίος «ο χαρακτηρισμός που δικαίως σας αποδίδεται ως «ο Πάπας των φτωχών», αφού μέσα από τις δράσεις σας αναδεικνύεται η ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα έναντι της διαφύλαξης και ενίσχυσης των απανταχού δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας, πέραν της όποιας θρησκείας και καταγωγής».
ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης
Της εκδήλωσης προηγήθηκε ιδιαίτερη συνάντηση Αναστασιάδη –Πάπα. Ο Ν. Αναστασιάδης ως ελάχιστο δείγμα της εκτίμησης του έργου και της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο δώρισε στον Ποντίφικα τρία Λευκαρίτικα κεντήματα, εξηγώντας στον Πάπα πως η τέχνη των Λευκαρίτικων κεντημάτων αναπτύχθηκε τον 14ο αιώνα. Το ένα κέντημα είναι για την Αγία Έδρα το άλλο για το Άγιο Δισκοπότηρο και το τρίτο για το Ευαγγέλιο.
ΦΩΤΟ: Σταύρος Ιωαννίδης
Επίσης, δώρισε στον Πάπα Φραγκίσκο την πρώτη έκδοση γραμματοσήμου για την επίσκεψη του στην Κύπρο.
Ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσφερε στον Νίκο Αναστασιάδη ένα μεταλλικό πλακίδιο – μετάλλιο – της επίσκεψης του Ποντίφικα στην Κύπρο- καθώς επίσης και οκτώ εγκυκλίους, που έχει συγγράψει ο ίδιος.
Ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Πάπα ήταν ο Ναός της Παναγίας των Χαρίτων της Μαρωνιτικής Εκκλησίας Κύπρου .
ΦΩΤΟ: Vaticannews
Στην ομιλία του , αφού αναφέρθηκε στους Αποστόλους Παύλο και Βαρνάβα, ιδρυτή της Εκκλησίας Κύπρου, μεταξύ άλλων , τόνισε:
*Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, έχουμε ανάγκη από μια υπομονετική Εκκλησία. Μια Εκκλησία που δεν αναστατώνεται και δεν ταράζεται από τις αλλαγές, αλλά υποδέχεται γαλήνια το νέο και διακρίνει κάθε κατάσταση υπό το φως του Ευαγγελίου. Το έργο σας, το να υποδέχεστε νέους αδελφούς και αδελφές που έρχονται από άλλες ακτές του κόσμου είναι πολύτιμο σε αυτό το νησί. *Πρέπει να ξαναρχίσουμε να κηρύττουμε το Ευαγγέλιο με υπομονή, ιδιαίτερα στις νέες γενιές. Σε εσάς, αδελφοί επίσκοποι, θα ήθελα να πω το εξής: να είστε υπομονετικοί ποιμένες που είναι κοντά σε όλους, να μην κουράζεστε να αναζητάτε τον Θεό στην προσευχή, να αναζητάτε και να συναντάτε τους ιερείς σας, να αναζητάτε τους αδελφούς άλλων χριστιανικών δογμάτων, με σεβασμό και φροντίδα, και να αναζητάτε επίσης τους πιστούς, εκεί όπου μένουν.
*Δεν πρέπει να νιώθουμε τη διαφορετικότητα ως απειλή για την ταυτότητά μας, ούτε να ζηλεύουμε και να ανησυχούμε για τους αντίστοιχους χώρους μας. Αν πέσουμε σε αυτόν τον πειρασμό, ο φόβος μεγαλώνει και γεννά δυσπιστία, η οποία μας οδηγεί στην καχυποψία και, αργά ή γρήγορα, στον πόλεμο.
*Παρατίθενται τα πλήρη κείμενα των ομιλιών
Αναστασιάδης: «Όραμα μας να αναδείξουμε την Κύπρο σε μοντέλο ενός κράτους ειρηνικής συμβίωσης» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
Πάπας: «Προσεύχομαι για τη δική σας ειρήνη, για την ειρήνη ολόκληρου του νησιού» by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
Φραγκίσκος: «Έχουμε ανάγκη από μια υπομονετική Εκκλησία». by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd