Πάπας Φραγκίσκος : Η κοινωνία μεταξύ των Χριστιανών είναι ο μόνος τρόπος για την αυγή ενός μέλλοντος ειρήνης
Αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου υπό τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ στην Ρώμη για την εορτή των Αποστόλων Πέτρου & Παύλου
Ο εορτασμός των Αγίων μας ( σ.σ: Πέτρου και Παύλου) μας βρίσκει «σε έναν κόσμο, που αγωνίζεται ακόμα να βγει από τη δραματική κρίση που προκαλείται από την πανδημία», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος και επεσήμανε ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα πιο σοβαρό από αυτήν την κρίση, «και αυτός είναι ο κίνδυνος να το σπαταλήσουμε και να μην μάθουμε το μάθημα, που διδάσκει». Αυτό είναι ένα μάθημα ταπεινότητας, συνέχισε ο Πάπας, που μας δείχνει ότι «δεν είναι δυνατόν να ζήσουμε υγιείς ζωές σε έναν ανθυγιεινό κόσμο, ή να συνεχίσουμε όπως ήμασταν, χωρίς να αναγνωρίσουμε τι πήγε στραβά».
Ο Ποντίφικας προσφωνούσε στο Βατικανό την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος , Εμμανουήλ, η οποία μετέβη στη Ρώμη για να παραστεί , σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγίας Έδρας, αύριο , 29 Ιουνίου, εορτή των Αγίων της Ρώμης Πέτρου και Παύλου, «στην Πανηγύρι της Ευχαριστιακής Γιορτής υπό την προεδρία του Πάπα Φραγκίσκου στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η ανταλλαγή των αντιπροσωπειών των δύο Εκκλησιών πραγματοποιείται ετησίως στις αντίστοιχες γιορτές των Αγίων Πέτρου και Παύλου και 30 Νοεμβρίου για τον εορτασμό του Αγίου Ανδρέα , στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ συνοδεύεται από τον Ορθόδοξο Μητροπολίτη του Μπουένος Άιρες, Ιωσήφ , και τον Διάκονο Βαρνάβα Γρηγοριάδη.
Ο Πάπας Φραγκίσκος , προσφωνώντας την αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου επεσήμανε τη σημασία της χριστιανικής κοινωνίας ως παράδειγμα, καθώς, όπως είπε , «επιδιώκουμε την παγκόσμια κοινωνία μετά την πανδημία».
Ο Φραγκίσκος σημείωσε ότι «αυτή η ετήσια ανταλλαγή αντιπροσωπειών μεταξύ της Εκκλησίας της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης είναι ένα σημάδι της κοινωνίας – πραγματική, αν και δεν είναι ακόμη πλήρης – την οποία έχουμε ήδη μοιραστεί».
Πρέπει να ενεργήσουμε σαν να μην συνέβη τίποτα, ή «να αναλάβουμε την πρόκληση της κρίσης», διερωτήθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος απάντησε ότι η κρίση, όπως δείχνει η αρχική έννοια της λέξης, συνεπάγεται πάντα μια κρίση, μια διάκριση μεταξύ καλού και κακού. «Η παρούσα κρίση μας καλεί να διακρίνουμε και να κοσκινίζουμε, σε ό, τι κάνουμε, μεταξύ του τι είναι διαρκές και του τι περνά», είπε ο Πάπας.
Εξήγησε ότι κάθε κρίση αντιπροσωπεύει ένα σταυροδρόμι, στο οποίο μπορούμε είτε «να αποσυρθούμε στον εαυτό μας, αναζητώντας τη δική μας ασφάλεια και σκοπιμότητα», είτε στο οποίο «μπορούμε να είμαστε ανοιχτοί σε άλλους, κάτι που συνεπάγεται κινδύνους, αλλά και τους υπεσχημένους καρπούς της χάρης του Θεού». Χωρίς να αγνοούμε τις διαφορές που πρέπει να επιλυθούν, μέσω φιλανθρωπικού και αληθινού διαλόγου, «δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε μια νέα φάση σχέσεων μεταξύ των Εκκλησιών μας, που χαρακτηρίζεται από το να περπατάμε πιο κοντά μαζί, θέλοντας να κάνουμε πραγματικά βήματα προς τα εμπρός, γενόμενοι πιο πρόθυμοι να είμαστε πραγματικά υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλον», ανέφερε ο Πάπας και τόνισε : « αν είμαστε υπάκουοι για αγάπη, στο Άγιο Πνεύμα, που είναι η δημιουργική αγάπη του Θεού και που φέρνει αρμονία στην πολυμορφία, θα ανοίξει ο δρόμος για μια ανανεωμένη αδελφοσύνη» .
Ο Πάπας σημείωσε ότι «η μαρτυρία της αυξανόμενης κοινωνίας μεταξύ των χριστιανών θα είναι επίσης ένα σημάδι ελπίδας για πολλούς άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι θα αισθάνονται ενθαρρυμένοι να προωθήσουν μια πιο καθολική αδελφότητα και μια συμφιλίωση ικανή να θεραπεύσει τις αδικίες του παρελθόντος». Αυτός, τόνισε, «είναι ο μόνος τρόπος για την αυγή ενός μέλλοντος ειρήνης».
Ο Πάπας Φραγκίσκος ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ζήτησε να μεταδώσουν στην Αγιότητά του, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στη Ρώμη, τους εγκάρδιους και σεβαστούς χαιρετισμούς του. Μέσω της μεσολάβησης των Αγίων Πέτρου και Παύλου και του Αγίου Ανδρέα, του Πρωτοκλήτου «μπορεί να μας ευλογεί ο Παντοδύναμος Θεός στο έλεός του και να μας φέρνει πιο κοντά στην ενότητα του », κατέληξε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Ακολούθησε ανταλλαγή συμβολικών δώρων.
Μετά την ακρόαση από τον Πάπα η αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχε συνάντηση με το Ποντιφικό Συμβούλιο για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας.
*Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο της προσφώνησης του Πάπα στα αγγλικά , όπως δόθηκε στην δημοσιότητα από την Υπηρεσία Τύπου της Αγίας Έδρας
Προσφώνηση Πάπα Φραγκίσκου , 28.06. 2021 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd
ΦΩΤΟ: vaticannews.va