Πάπας Φραγκίσκος: «Η εκπαίδευση είναι μέσο επένδυσης στο μέλλον, ιδίως στο πλαίσιο της ηθικής χρήσης των νέων τεχνολογιών»

Πάπας Φραγκίσκος: «Η εκπαίδευση είναι μέσο επένδυσης στο μέλλον, ιδίως στο πλαίσιο της ηθικής χρήσης των νέων τεχνολογιών»

Η προσφώνηση του πρύτανη του διπλωματικού σώματος , πρέσβη της Κύπρου στην Αγία Έδρα, Γεώργιου Πουλίδη.

Ρώμη, Νίκος Τζωΐτης

Στην αίθουσα των Ευλογιών στο Βατικανό ο Πάπας Φραγκίσκος δέχθηκε τους 180 πρέσβεις, οι οποίοι  είναι διαπιστευμένοι στην Αγία Έδρα και αντάλλαξε μαζί τους  ευχές για το νέο έτος , 2024. Ο Πάπας  μίλησε  για την «Κατάσταση του Κόσμου».

Προηγουμένως , τον Πάπα Φραγκίσκο προσφώνησε εκ μέρους του διπλωματικού σώματος  ο πρύτανης του , Γεώργιος Πουλίδης, πρέσβης της Κύπρου στην Αγία Έδρα. Η εφημερίδα Avvenire σημειώνει  ότι είναι ο πρώτος μη Ρωμαιοκαθολικός πρύτανης του διπλωματικού σώματος στην Αγία Έδρα. 

Ο πρέσβης Γεώργιος Πουλίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε:“Το ενδεχόμενο ενός  Τρίτου Παγκοσμίου  Πολέμου, στο οποίο (Άγιε Πατέρα) έχετε αναφερθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, είναι μια ολοένα και πιο εμφανής πραγματικότητα μπροστά στα απογοητευμένα μάτια μας και στα ανίσχυρα χέρια μας. Αρκετές φορές μας έχετε καλέσει να γίνουμε εργάτες   της ειρήνης, στην υπηρεσία των λαών και του κοινού καλού, ξεπερνώντας τις ιδιαιτερότητές μας και εργαζόμενοι σε μια διπλωματία του διαλόγου, ικανή να αναζητήσει ό,τι ενώνει και να απομακρύνει ό,τι χωρίζει. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, Άγιε Πατέρα, που αδιαλείπτως προτείνετε τρόπους και δράσεις για την επίλυση των πολλών προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου. Μας προειδοποιείτε με προνοητικότητα για τις προκλήσεις του αύριο, για τις οποίες πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε”.

Vatican Media / ACI Group
Ο Πάπας Φραγκίσκος άρχισε την ομιλία του με τα λόγια του Χριστού:«Μακάριοι οι ειρηνοποιοί». Η Ειρήνη , είπε, είναι πρωτίστως δώρο του Θεού και τόνισε: “ είναι επίσης μια ευθύνη που βαρύνει όλους μας”. Ο Ποντίφικας εξέφρασε  βαθιά ανησυχία για τις κλιμακούμενες συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και περιέγραψε την σημερινή  κατάσταση ως έναν «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο που γίνεται αποσπασματικά». Στην ομιλία του ο Πάπας αναφέρθηκε σε όλες τις συγκρούσεις ανά τον κόσμο και μεταξύ άλλων ζήτησε  άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, απελευθέρωση ομήρων και πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό λαό. Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του για μια λύση «δύο κρατών», καθώς και για ένα «διεθνώς εγγυημένο ειδικό καθεστώς για την πόλη της Ιερουσαλήμ, με στόχο τη διαρκή ειρήνη και ασφάλεια.
Στην ομιλία του ο Πάπας σημείωσε ότι η   εκπαίδευση είναι ” μέσο επένδυσης στο μέλλον, ιδίως στο πλαίσιο της ηθικής χρήσης των νέων τεχνολογιών”. Επίσης, επεσήμανε  την ανάγκη “η τεχνολογική ανάπτυξη να είναι ηθική και υπεύθυνη” και τόνισε την υπέρτατη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  
Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος υποστήριξε τον ρόλο του διαλόγου, και ειδικότερα του διαθρησκειακού διαλόγου ως κρίσιμο στοιχείο για την επιδίωξη της ειρήνης. «Ο δρόμος προς την ειρήνη περνάει επίσης από τον διαθρησκειακό διάλογο, ο οποίος πάνω απ’ όλα απαιτεί την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας και τον σεβασμό των μειονοτήτων», τόνισε. 
*Παρατίθεται η προσφώνηση του πρέσβη, Γεώργιου Πουλίδη

Η διπλωματία του διαλόγου by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post