Πάπας Φραγκίσκος: Γίνετε «ζητιάνοι του ουσιώδους» στρεφόμενοι στον Ιησού Χριστό.

Πάπας Φραγκίσκος: Γίνετε «ζητιάνοι του ουσιώδους» στρεφόμενοι στον Ιησού Χριστό.

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε μήνυμα στους συμμετέχοντες στη Συνάντηση για τη Φιλία μεταξύ των Λαών του 2024, κοινώς γνωστή ως Συνάντηση του Ρίμινι.

Κάθε χρόνο, εξέχοντες πολιτικοί, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της θρησκείας και του πολιτισμού, διανοούμενοι, καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι προσέρχονται  στην ιταλική πόλη του Ρίμινι για μια πολιτιστική εμπειρία «οδηγούμενη από την επιθυμία να ανακαλύψουν την ομορφιά της πραγματικότητας».

Σε  επιστολή, που κυκλοφόρησε σήμερα, Δευτέρα(19.8.2024)  και υπογράφεται από τον Καρδινάλιο Υπουργό Εξωτερικών, Pietro Parolin, τονίζεται το θέμα της φετινής συνάντησης – “Αν δεν κυνηγάμε τα ουσιώδη, τι επιδιώκουμε;”

Η επιστολή σημειώνει ότι «η αναζήτηση του τι αποτελεί τον πυρήνα του μυστηρίου της ζωής και της πραγματικότητας είναι κρίσιμης σημασίας εν μέσω των προκλήσεων της εποχής και προσφέρει ενθάρρυνση για «αυτή την προσπάθεια αναζήτησης… αυτό που φέρνει στο προσκήνιο την ομορφιά της ζωής».

Ο Πάπας προτρέπει τους συμμετέχοντες να δουν, στους αγώνες της σύγχρονης ζωής, «ένα κάλεσμα για περισυλλογή» με στόχο να ανοίξουν καρδιές για μια συνάντηση με τον Θεό και να καλλιεργήσουν σε κάθε άνθρωπο μια επίγνωση του εαυτού, του πλησίον και της πραγματικότητας.

 Επίσης, υπογραμμίζει  ότι το πιο σημαντικό στη ζωή δεν είναι τα υλικά αγαθά ή οι επιτυχίες, αλλά «η σχέση που μας στηρίζει, ριζώνοντας το ταξίδι μας στην εμπιστοσύνη και την ελπίδα» – δηλαδή, η φιλία με τον Θεό, η οποία στη συνέχεια αντανακλάται στις σχέσεις μας με τους άλλους».

Τι είναι πιο ουσιώδες: πίστη στον Ιησού Χριστό

Η επιστολή υπενθυμίζει την ομιλία του Πάπα στο Dicastery for the Doctrine of the Faith νωρίτερα αυτό το έτος: «Αυτό που είναι ουσιώδες, πιο όμορφο, πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα πιο απαραίτητο για εμάς είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό».

Ο Πάπας εκφράζει την εκτίμηση και την υποστήριξή του για τη Συνάντηση του Ρίμινι και ενθαρρύνει όλους να γίνουν «υπεύθυνοι πρωταγωνιστές για αλλαγή, συνεργαζόμενοι ενεργά στην αποστολή της Εκκλησίας να δώσει ζωή σε μέρη, όπου η παρουσία του Χριστού μπορεί να δει και να αγγίξει».

Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την ελπίδα ότι η συνάντηση του Ρίμινι το 2024 «θα μπορούσε να εμπνεύσει πολλούς να γίνουν αναζητητές του ουσιώδους και να κάνει το πάθος για τη διακήρυξη του Ευαγγελίου – μια πηγή απελευθέρωσης από κάθε σκλαβιά και μια δύναμη που θεραπεύει και μεταμορφώνει την ανθρωπότητα – να ανθίσει στις καρδιές τους».

 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο του μηνύματος του Πάπα 

Με την ευκαιρία της 45ης Συνάντησης για τη Φιλία μεταξύ των Λαών, που θα πραγματοποιηθεί στο Ρίμινι από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου 2024, με θέμα «Αν δεν επιδιώκουμε την ουσία, τότε τι επιδιώκουμε;», ο Καρδινάλιος Υπουργός Εξωτερικών Pietro Parolin έστειλε το ακόλουθο μήνυμα εκ μέρους του Αγίου Πατέρα Φραγκίσκου στον Επίσκοπο Nicolò Anselmi του Ρίμινι.

Pietro Parolin

“Από το Βατικανό, 19 Ιουλίου 2024

Σεβασμιώτατε,

Με αφορμή την 45η Συνάντηση Φιλίας μεταξύ των Λαών, ο Άγιος Πατέρας επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα ευχών στους συμμετέχοντες, χαιρετίζοντας τους διοργανωτές, τους εθελοντές και όλους όσοι θα λάβουν μέρος στην εκδήλωση, ο τίτλος της οποίας αντιπροσωπεύει μια εγκάρδια έκκληση στην ευθύνη: «Αν δεν επιδιώκουμε την ουσία, τότε τι επιδιώκουμε;».

Ειδικά καθώς διανύουμε περίπλοκους καιρούς, η αναζήτηση του τι αποτελεί την καρδιά του μυστηρίου της ζωής και της πραγματικότητας είναι κρίσιμης σημασίας. Πράγματι, η εποχή μας χαρακτηρίζεται από διάφορα προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις, ενόψει των οποίων μερικές φορές βρίσκουμε μια αίσθηση ανικανότητας, μια παραίτηση και παθητική στάση που μπορεί να οδηγήσει στο να «σέρνει κανείς τα πόδια του» και να επιτρέπει στον εαυτό του να παρασυρθεί από τη ζάλη του εφήμερου, μέχρι το σημείο να χάσει το νόημα της ύπαρξης. Σε αυτό το σενάριο, επομένως, η επιλογή να ακολουθήσουμε τα ίχνη του ουσιώδους είναι ακόμη πιο συναφής.

Ως εκ τούτου, ο Πάπας Φραγκίσκος ενθαρρύνει την προσπάθεια αναζήτησης, με πάθος και ενθουσιασμό, για αυτό που αναδεικνύει την ομορφιά της ζωής, αντιμετωπίζοντας το ερώτημα που έθεσε ο Don Luigi Giussani όταν δήλωσε θαρραλέα: «Η καρδιά φθείρεται από τη σκλήρυνση, ή μάλλον την απώλεια του πάθους και της γεύσης για ζωή. … Το να είσαι γέρος στα είκοσι και ακόμη νωρίτερα, να είσαι γέρος στα δεκαπέντε χρόνια, αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του σημερινού κόσμου» (Il senso religioso, Μιλάνο 2013, 116-117).

Καθώς οι παγωμένοι άνεμοι του πολέμου φυσούν, ενωμένοι με επαναλαμβανόμενα φαινόμενα αδικίας, βίας και ανισότητας, καθώς και με τη σοβαρή κλιματική κρίση και την άνευ προηγουμένου ανθρωπολογική αλλαγή, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε και να αναρωτηθούμε: υπάρχει κάτι που αξίζει να ζούμε και να ελπίζουμε;

Από την αρχή του ποντιφικάτου του, ο Πάπας Φραγκίσκος μας παρότρυνε να διαβάσουμε ακόμη και την αντίσταση, τις κακουχίες και τις αποτυχίες των σημερινών ανδρών και γυναικών ως κάλεσμα για περισυλλογή, έτσι ώστε η καρδιά να ανοίξει στη συνάντηση με τον Θεό και κάθε άτομο να αποκτήσει επίγνωση του εαυτού του, του πλησίον του και της πραγματικότητας.

Η διαρκής πρόσκλησή του είναι να γίνουμε ζητιάνοι του ουσιώδους, αυτού που δίνει νόημα στη ζωή μας, πρώτα απ’ όλα απεκδυόμενοι αυτό που βαραίνει την καθημερινότητά μας, ακολουθώντας το παράδειγμα ενός ορειβάτη που, στο πρόσωπο του βράχου, πρέπει να απαλλαγεί από την υπερβολή για να μπορέσει να ανέβει πιο γρήγορα. Με αυτόν τον τρόπο, ανακαλύπτουμε ότι η αξία της ανθρώπινης ύπαρξης δεν συνίσταται στα πράγματα, στις επιτυχίες που επιτυγχάνονται, στον αγώνα του ανταγωνισμού, αλλά πρωτίστως σε εκείνη τη σχέση αγάπης που μας στηρίζει, ριζώνοντας το ταξίδι μας στην εμπιστοσύνη και την ελπίδα: είναι η φιλία με τον Θεό, η οποία στη συνέχεια αντανακλάται σε όλες τις άλλες ανθρώπινες σχέσεις,  Αυτό είναι το θεμέλιο της χαράς που δεν θα αποτύχει ποτέ. Είμαστε αγαπημένοι, αυτή είναι η ουσιαστική αλήθεια, που ο ίδιος ο Don Giussani ανακοίνωσε στους νέους φοιτητές: «Είστε αγαπημένοι. Αυτό είναι το μήνυμα που φτάνει στη ζωή σας. … Αυτός είναι ο Ιησούς Χριστός στην ιστορία της ανθρωπότητας, η συνεχής αρχή αυτού του μηνύματος: “Είστε αγαπημένοι!” Τι είναι η ζωή; Να αγαπιέσαι. Και η ύπαρξή μας; Να αγαπιέσαι. Και το πεπρωμένο; Να αγαπιέσαι» (Litterae Communionis Tracce, 1996, αρ. 1).

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Πάπας  υπενθυμίζει ότι «αυτό που είναι ουσιώδες, πιο όμορφο, πιο ελκυστικό και ταυτόχρονα πιο απαραίτητο για εμάς είναι η πίστη στον Ιησού Χριστό» (Ομιλία στην ολομέλεια της Διεύθυνσης για το Δόγμα της Πίστης, 26 Ιανουαρίου 2024). Πράγματι, μόνο ο Κύριος σώζει την εύθραυστη ανθρώπινη φύση μας και, εν μέσω αντιξοοτήτων, μας επιτρέπει να βιώσουμε μια κατά τα άλλα αδύνατη χαρά. Χωρίς αυτό το σημείο αγκυροβολίου, το σκάφος που είναι η ζωή μας θα ήταν στο έλεος των κυμάτων και θα κινδύνευε να βυθιστεί.

Το να επιστρέψεις στο ουσιώδες δηλαδή τον Ιησού δεν σημαίνει να δραπετεύσεις από την πραγματικότητα αλλά, αντίθετα, είναι η προϋπόθεση να βυθιστείς πραγματικά στην ιστορία, να την αντιμετωπίσεις χωρίς να ξεφύγεις από τις προκλήσεις της, να βρεις το θάρρος να ρισκάρεις και να αγαπήσεις ακόμα και όταν δεν φαίνεται να αξίζει τον κόπο, να ζήσεις στον κόσμο χωρίς κανένα φόβο. Όπως έγραψε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Montini, «Είσαι απαραίτητος σε εμάς, ω Χριστέ, Κύριε, ω Θεέ μαζί μας, για να μάθουμε την αληθινή αγάπη και να περπατήσουμε στη χαρά και τη δύναμη της φιλανθρωπίας σου, στο μονοπάτι της επίπονης ζωής μας» (Omnia nobis est Christus. Ποιμαντική επιστολή προς την Αρχιεπισκοπή Μεδιολάνων για τη Σαρακοστή 1955).

Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, ο Άγιος Πατέρας εκτιμά και συμμερίζεται τους στόχους της επικείμενης Συνάντησης, διότι η εστίαση στα ουσιώδη μας βοηθά να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας και να την κάνουμε όργανο αγάπης, ελέους και συμπόνιας, να γίνει σημάδι ευλογίας για τον πλησίον μας. Αντιμέτωπος με τον πειρασμό της αποθάρρυνσης, την πολυπλοκότητα της τρέχουσας κρίσης και, ειδικότερα, την πρόκληση μιας φαινομενικά αδύνατης ειρήνης, ο Άγιος Πατέρας προτρέπει όλους να γίνουν υπεύθυνοι παράγοντες αλλαγής, να συνεργαστούν ενεργά στην αποστολή της Εκκλησίας, να δώσουν μαζί ζωή σε μέρη όπου η παρουσία του Χριστού μπορεί να δει και να αγγίξει. Αυτή η κοινή δέσμευση μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο, όπου η Αγάπη που μας φανερώθηκε εν Χριστώ μπορεί τελικά να θριαμβεύσει και ολόκληρος ο πλανήτης μπορεί να γίνει ναός αδελφοσύνης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ελπίζει ότι το πλούσιο πρόγραμμα της Συνάντησης, με τις πολλαπλές προτάσεις και γλώσσες του, μπορεί να εμπνεύσει σε πολλούς την επιθυμία να είναι αναζητητές των ουσιωδών και να κάνουν το πάθος για τη διακήρυξη του Ευαγγελίου, πηγή απελευθέρωσης από κάθε σκλαβιά και δύναμη που θεραπεύει και μεταμορφώνει την ανθρωπότητα, να ανθίσει στις καρδιές. Σε όλους, διοργανωτές, εθελοντές και συμμετέχοντες, στέλνει εγκάρδια την ευλογία του, ζητώντας σας να προσευχηθείτε για αυτόν”.

Πηγή: vaticannews.va

 

Share this post