Πάπας Φραγκίσκος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου : ” Ήταν άνθρωπος του διαλόγου & της ειρήνης”

Πάπας Φραγκίσκος για τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου : ” Ήταν άνθρωπος του διαλόγου & της ειρήνης”

«Ήταν ένας διορατικός ποιμένας, άνθρωπος του διαλόγου και λάτρης της ειρήνης, που προσπάθησε να προωθήσει τη συμφιλίωση μεταξύ των διαφορετικών κοινοτήτων της χώρας του». Με αυτά τα λόγια περιέγραψε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό  Χρυσόστομο Β΄ ο Πάπας Φραγκίσκος.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης γενικής ακρόασης σήμερα στη Ρώμη ο Ποντίφικας, θυμήθηκε με «ευγνώμονα στοργή» την αδελφική συνάντηση του με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο τον Δεκέμβριο του 2021 και έστρεψε τις σκέψεις του στον κυπριακό λαό, “που θρηνεί για τον θάνατο του Μακαριωτάτου Χρυσοστόμου Β'”. Προσευχόμαστε να βρει η ψυχή του αιώνια γαλήνη και ανάπαυση, πρόσθεσε ο Πάπας.

 Το  επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βατικανό vaticannews.va γράφει σήμερα : 

“Ο αείμνηστος Ορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος ηγείτο της Εκκλησίας της Κύπρου από το 2006, εκοιμήθη το πρωί της Δευτέρας σε ηλικία 81 ετών στην κατοικία του στη Λευκωσία από καρκίνο.

Ο Χρυσόστομος υπήρξε ένας από τους μεγάλους πρωταγωνιστές του οικουμενικού κινήματος. Ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, συμμετείχε στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β’ και στα εγκαίνια του Ποντιφίκιου του Πάπα Βενέδικτου XVI το 2005 στο Βατικανό.

Σε απάντηση αυτής της αδελφικής χειρονομίας, ο Βενέδικτος ΙΣΤ’ έστειλε αντιπροσωπεία στην τελετή της ενθρόνισής του το 2006. Στις 16 Ιουνίου 2007, ο Ορθόδοξος Προκαθήμενος υπέγραψε Κοινή Δήλωση με τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ’ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στο Βατικανό. Ο Πάπας Βενέδικτος συναντήθηκε στη συνέχεια με τον H.B. Ο Χρυσόστομος Β’ σε δύο ακόμη περιπτώσεις: στις 5 Ιουνίου 2010, κατά την Αποστολική του Ταξίδι, και στις 28 Μαρτίου 2011, ξανά στο Βατικανό.

Το πνεύμα αμοιβαίας αδελφοσύνης μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου ενισχύθηκε περαιτέρω με την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον αείμνηστο Ορθόδοξο Προκαθήμενο και την Ιερά Σύνοδο στον Ορθόδοξο Καθεδρικό Ναό.

Ένας οικουμενικός ηγέτης, ο H.B. Ο Χρυσόστομος Β’  ένας οικουμενικός ηγέτης, ήταν επίσης ειλικρινής υποστηρικτής της χριστιανικής κοινότητας στο βόρειο τμήμα του νησιού μετά την τουρκική εισβολή το 1974 που εκδίωξε πολλούς Χριστιανούς.

  Η αγάπη Του για την Εκκλησία μαρτυρείται επίσης από τις πολλές εκκλησίες που ανήγειρε και εγκαινίασε ή είχε επισκευάσει και αναστηλώσει”.

ΦΩΤΟ: vaticannews.va

Share this post