Πάπας Φραγκίσκος για Γάζα: “Δεν καταλαβαίνουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι είμαστε στο χείλος της αβύσσου”

Πάπας Φραγκίσκος για Γάζα: “Δεν καταλαβαίνουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι είμαστε στο χείλος της αβύσσου”

Οι “πολιτισμένες” χώρες ανέστειλαν  τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)

«Στην Γάζα επείγει μια ολική κατάπαυση του πυρός. Δεν καταλαβαίνουμε ή κάνουμε ότι δεν βλέπουμε ότι είμαστε στο χείλος της αβύσσου», τόνισε σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, o Πάπας Φραγκίσκος. «Η σύρραξη επεκτείνεται με δραματικό τρόπο. Υπήρχε η συμφωνία του Όσλο, με την λύση των δυο κρατών. Όσο δεν εφαρμόζεται η συμφωνία αυτή, η πραγματική ειρήνη θα αποτελεί μακρινό στόχο», πρόσθεσε.

Ο Ποντίφικας «φοβάται, πάνω απ΄όλα, την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης» αλλά, συγχρόνως, «τρέφει και λίγη ελπίδα, διότι πραγματοποιούνται μυστικές συναντήσεις, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία». 

Στο μεταξύ , δέκα ισχυρές και “πολιτισμένες” χώρες “γύρισαν την πλάτη” στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και  έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), υιοθετώντας   τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι κάποιοι εργαζόμενοί της ενδέχεται να εμπλέκονται στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι ελπίζει να «τερματιστούν» όλες οι δραστηριότητες της Unrwa, ενώ πρόσθεσε ότι δεν επιθυμεί η υπηρεσία να διαδραματίζει κανέναν ρόλο στη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου.

Για την Παλαιστινιακή Αρχή, η Unrwa έχει ανάγκη «τη μέγιστη στήριξη» και όχι «να της κόψουμε τη στήριξη και τη βοήθεια».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναστολή κάθε χρηματοδότησης της Unrwa και ακολούθησαν ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και η Αυστρία.

Η Ελβετία αναμένει περισσότερες πληροφορίες, προτού λάβει απόφαση για τη βοήθεια που παρέχει στην υπηρεσία, όπως και η Γαλλία η οποία όμως ανακοίνωσε  ότι δεν προβλέπει την καταβολή «νέας δόσης» χρημάτων στην υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η Νορβηγία αντιθέτως επεσήμανε ότι διατηρεί τη χρηματοδότησή της.

Ήδη η Unrwa απομάκρυνε δώδεκα εργαζόμενούς της και υποσχέθηκε ότι θα διενεργηθεί έρευνα σε βάθος για τις κατηγορίες.Το 2022, οι πόροι της που προέρχονταν από τον προϋπολογισμό των Ηνωμένων Εθνών και από τις συμβολές άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ ανέρχονταν σε 44,6 εκατομμύρια δολάρια.

Οι πέντε βασικοί χορηγοί της Unwra είναι κατά σειρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σουηδία και η Νορβηγία. Ακολουθούν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, η Ιαπωνία και η Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο, σε ανακοίνωση της, αναφέρει: “Επιβεβαιώνουμε  ότι οι αποφάσεις ορισμένων «μεγάλων» χωρών να αναστείλουν τη χρηματοδότησή τους στην UNRWA είναι άκρως πολιτικοποιημένες, δυσανάλογες και αδικαιολόγητες, ιδίως υπό το φως της ανακοίνωσης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ότι θα προβεί στις απαραίτητες έρευνες για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς και τη λήψη απαραίτητων μέτρων που επιβάλλει ο νόμος σχετικά με αυτούς. Θεωρούμε την αναστολή της χρηματοδότησης ως συλλογική τιμωρία. Ο λαός μας είναι αντιμέτωπος με τη βάρβαρη επίθεση των δυνάμεων κατοχής και τις αυξημένες ανάγκες  όλων των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας. Η βοήθεια που παρέχεται από την UNRWA πρόκειται να εξαντληθεί λόγω της απόφασης αυτών των χωρών και αποτελεί σοβαρή απειλή για τον ρόλο που διαδραματίζει η ανθρωπιστική βοήθεια της UNRWA σε ολόκληρη την περιοχή.

Για ακόμα μία φορά παρατηρούμε έναν απάνθρωπο τρόπο αντιμετώπισης των Παλαιστινίων, ως συνήθως, τηρώντας δυο μέτρα και δυο σταθμά, καθώς οι «μεγάλες» αυτές χώρες συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη και βοήθεια στο κράτος κατοχής του Ισραήλ, ενώ γνωρίζουν ότι ο στρατός του διαπράττει τις χειρότερες μορφές σφαγών και δολοφονιών δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτών και επιβάλλει αναγκαστικό εκτοπισμό σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Σε αυτό το σημείο, θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως η προσπάθεια του κατοχικού κράτους του Ισραήλ για την διάλυση της UNRWA δεν είναι καινούργια, αφού πρόκειται για τον επίσημο οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που αναγνωρίζει την ύπαρξη των παλαιστίνιων προσφύγων και το δικαίωμα της επιστροφής τους στην πατρίδα τους. Το Ισραηλινό κράτος απαρτχάιντ φαντάζεται ότι με τη διάλυση της UNRWA, θα προσπεραστεί το θέμα των παλαιστίνιων προσφυγών και το αναφαίρετο δικαίωμα της επιστροφής τους.

Εμείς, από την πλευρά μας, καλούμε τις χώρες που ανέστειλαν τη χρηματοδότησή τους στην UNRWA να επανεξετάσουν την απόφαση αυτή με γνώμονα την ανθρωπιά και το δίκαιο για την προστασία των αμάχων και την εξασφάλιση των βασικών ανθρωπιστικών αναγκών των Παλαιστινίων”.

Share this post