Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στη Μόσχα

Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι έτοιμος να συναντήσω τον Πούτιν στη Μόσχα

Φραγκίσκος προς Κύριλλο: Δεν πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά τη γλώσσα του Ιησού

Ρώμη,  Νίκος Τζωΐτης*

Το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία είναι στο επίκεντρο της συνέντευξης του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία δημοσιεύται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera. 

Μιλώντας στον εκδότη της εφημερίδας Luciano Fontana, ο Πάπας, ο οποίος καταδίκασε τον πόλεμο από την έναρξη του,   αποκάλυψε ότι έκανε πολλές προσπάθειες διαμεσολάβησης, ξεκινώντας από το τηλεφώνημα στον Ζελένσκι, μέχρι την επίσκεψη στην  ρωσική πρεσβεία στην Αγία Έδρα να ζητήσει να σταματήσουν τα όπλα, και κυρίως με την προθυμία να πάει στη Μόσχα και να συναντήσει τον πρόεδρο Πούτιν.   «Ζήτησα από τον Καρδινάλιο Παρολίν, μετά από είκοσι μέρες πολέμου, να στείλει το μήνυμα στον Πούτιν ότι είμαι πρόθυμος να πάω στη Μόσχα. Δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση και εξακολουθούμε να επιμένουμε ακόμα , αν και  φοβάμαι ότι ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή. Αλλά όλη αυτή η βαρβαρότητα πώς να μην την σταματήσεις; Πριν από είκοσι πέντε χρόνια ζήσαμε το ίδιο πράγμα με τη Ρουάντα».

Οι πόλεμοι διεξάγονται για να δοκιμαστούν τα όπλα που έχουμε παράγει
Στα λόγια του και ο προβληματισμός για τους λόγους του πολέμου και για το «εμπόριο» όπλων, που για τον Πάπα παραμένει πάντα «σκάνδαλο» στο οποίο εναντιώνονται λίγοι. Ο Πάπας Φραγκίσκος κάνει λόγο για «διευκολυνόμενο θυμό» ίσως, από το «γάβγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας», που οδήγησε το Κρεμλίνο «να αντιδράσει άσχημα και να εξαπολύσει τη σύγκρουση». 

 Προς το παρόν δεν έχει προγραμματιστεί ταξίδι στο Κίεβο, πρώτα πρέπει να γίνει ένα ταξίδι στη Μόσχα. Ανασκοπώντας τις προσπάθειες που έγιναν ή που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, ο Πάπας διευκρινίζει: «Δεν πάω στο Κίεβο προς το παρόν.  Νιώθω ότι δεν χρειάζεται να πάω. Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, πρώτα πρέπει να συναντήσω τον Πούτιν. Είμαι όμως και ιερωμένος  τι να κάνω; Ό, τι μπορω κανω. Αν ο Πούτιν ανοίξει την πόρτα…». 

 

«Μίλησα με τον Πατριάρχη  Κύριλλο για 40 λεπτά μέσω Zoom. Στα πρώτα 20 λεπτά, μου διάβασε  από ένα έγγραφο όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Τον άκουσα και του είπα: “Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά. Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του κράτους,  δεν πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά τη γλώσσα του Ιησού », είπε ο ποντίφικας. Ο Πάπας Φραγκίσκος υπέδειξε  στον Πατριάρχη Κύριλλο να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. 

Επίσης, είπε επίσης ότι είχε συνομιλία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν. Σε αυτήν, ο Όρμπαν φέρεται να είπε ότι οι Ρώσοι έχουν ένα σαφές σχέδιο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει στις 9 Μαΐου.

«Το ελπίζω, αυτό θα εξηγούσε την ταχύτητα των εχθροπραξιών τις τελευταίες ημέρες. Τώρα οι Ρώσοι έχουν καταλάβει το Ντονμπάς, την Κριμαία, λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, τα πάντα. Έχω ένα κακό προαίσθημα γι’ αυτό, ομολογώ ότι είμαι πολύ απαισιόδοξος. Αλλά είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», δήλωσε ο Πάπας.

*Με πληροφορίες από vaticannews

************************************************************

 

Share this post