Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν

Πάπας Φραγκίσκος: Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν

Την ετοιμότητα του να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ο Πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την πτήση επιστροφής του στην Ρώμη από το Νότιο Σουδάν. 

“Είμαι ανοιχτός να συναντήσω και τους δύο προέδρους: τον Πρόεδρο της Ουκρανίας και τον Πρόεδρο της Ρωσίας – Είμαι ανοιχτός σε μια συνάντηση. Εάν δεν έχω πάει στο Κίεβο, ήταν επειδή δεν ήταν δυνατό εκείνη τη στιγμή να πάω στη Μόσχα, αλλά ήμουν σε διάλογο. Μάλιστα, τη δεύτερη μέρα του πολέμου, πήγα στη Ρωσική Πρεσβεία για να πω ότι ήθελα να πάω στη Μόσχα για να μιλήσω με τον Πούτιν, με την προϋπόθεση ότι υπήρχε ένα μικρό παράθυρο για διαπραγμάτευση. Τότε ο υπουργός Λαβρόφ απάντησε ότι το σκεφτόταν αυτό, αλλά [είπε], «Ας δούμε αργότερα.» Αυτή η χειρονομία ήταν κάτι που σκέφτηκα, «το κάνω για αυτόν» [για τον Πούτιν]. Αλλά η χειρονομία της συνάντησης του 2019, δεν ξέρω πώς έγινε. Δεν ήταν μελετημένο και δεν μπορείτε να επαναλάβετε πράγματα που δεν είχαν μελετηθεί – είναι το Πνεύμα που σας οδηγεί εκεί. Είναι αδύνατο να το εξηγήσω, τελεία. Και το έχω ξεχάσει επίσης. Ήταν μια υπηρεσία, ήμουν ένα όργανο κάποιας εσωτερικής παρόρμησης, όχι ένα προγραμματισμένο πράγμα”, δήλωσε ο Πάπας. 

ΕΞΑΛΛΟΥ, στην Θεία Λειτουργία ο Πάπας , μεταξύ άλλων , τόνισε: «Στο όνομα του Ιησού και των Αγίων  του, ας καταθέσουμε τα όπλα του μίσους και της εκδίκησης, για να πάρουμε αυτά της προσευχής και της φιλανθρωπίας». Επίσης, ανέφερε: «Θα ήθελα να εμπιστευτώ το μονοπάτι της συμφιλίωσης και της ειρήνης σε μια γυναίκα, τη μεγαλύτερη και ταυτόχρονα την ελάχιστη, την πιο υψωμένη και όμως η πιο κοντινή στον καθένα μας την Υπεραγία Θεοτόκο . Της εμπιστευόμαστε την υπόθεση της ειρήνης στο Νότιο Σουδάν και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, όπου τόσοι πολλοί από τους αδερφούς και αδελφές μας στην πίστη βιώνουν διώξεις και κινδύνους, όπου μεγάλοι αριθμοί των ανθρώπων υποφέρουν από εκμετάλλευση συγκρούσεων, εκμετάλλευση και φτώχεια». Ο Πάπας Φραγκίσκος έκανε  ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και  εμπιστεύτηκε, όπως είπε , ” στη Μαρία την υπόθεση της ειρήνης σε όλο τον κόσμο”.

Pope: ‘Entire world is at war and in self-destruction’ – Vatican News

Pope Francis: May hope and peace dwell in South Sudan – Vatican News

  Κατά την επιστροφή του στη Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε στην Βασιλική της Αγίας Μαρίας Μεγίστης και προσευχήθηκε εύχεται μπροστά στην εικόνα της Παναγίας ως ευχαριστία για το Αποστολικό του ταξίδι στο Νότιο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Pope Francis thanks Our Lady upon return to Rome – Vatican News

Share this post