Πάπας Φραγκίσκος: Χαρά και τιμή, που βρίσκομαι στην ένδοξη πόλη των Αθηνών.

Πάπας Φραγκίσκος: Χαρά και τιμή, που βρίσκομαι στην ένδοξη πόλη των Αθηνών.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Ο  Πάπας Φραγκίσκος έχει με συνέπεια ταχθεί υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τις οποίες ασπάζεται και υπερασπίζεται και η Ελλάδα”.

ΑΘΗΝΑ- Του Νίκου Τζωΐτη

“Ο  Θεός να ευλογεί την Ελλάδα”. Με αυτή την ευχή ολοκλήρωσε  ο Πάπας Φραγκίσκος την ομιλία του στο Προεδρικο Μέγαρο  των Αθηνών, θέλοντας να εξυμνήσει τον διαχρονικό ρόλο της ελληνικής σκέψης και παιδείας,   που  ο ελληνικός λαός δώρισε στο ανθρώπινο γίγνεσθαι και  που βρήκε την ολοκλήρωση του στον εναγκαλισμό του Χριστιανικού μηνύματος .

“Αισθανόμαστε πολίτες του κόσμου, χάριν του πνεύματος που γεννήθηκε σε αυτά χώματα , όπου η έννοια της Δημοκρατίας έλαβε σάρκα και οστά και σαν ελιά που με το λάδι της φώτισε τον κόσμο” , επεσήμανε ο Πάπας .

Δυστυχώς , σημείωσε,  σήμερα ημέρα η έννοια της Δημοκρατίας θυσιάστηκε στην εννιά του κομματισμού και των ιδιοτελών συμφερόντων , παράγοντας μια κοινωνία μισανθρωπιών.

 “Αυτή  η χώρα  δικαίως πρέπει να θεωρηθεί ως  μνήμη της Ευρώπης και κατά συνέπεια ορθώς , όπως είπε ο Κολοκοτρώνης, ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την Ελευθερία της Ελλάδας”, τόνισε ο Ποντίφηκας.

Ο  Πάπας Φραγκίσκος  έστασε στην  Αθήνα, όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια  στις 11:10, με ειδική πτήση της Aegean από την Κύπρο, με τη συνοδεία 80 δημοσιογράφων από διάφορες χώρες.

Επί της υποδοχής του, στο διεθνές αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, εκ μέρους της κυβέρνησης, και τέσσερα παιδιά-σύμβολο αγνότητας και αγάπης, με ελληνικές φορεσιές.

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, εν συνεχεία, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας σε αίθουσα του αεροδρομίου.

Στην επίσημη τελετή υποδοχής παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, από την Καθολική Εκκλησία, ο Αποστολικός Νούντσιος της Αγίας Έδρας στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδα και, ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών Αθηνών.

Στις 12:00 έγινε τελετή υποδοχής του Ποντίφικα στο Προεδρικό Μέγαρο και ακολούθησε  εθιμοτυπική συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου  στο προσωπικό της γραφείο.

Στις 12:30 ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε   στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Έλληνα πρωθυπουργό , Κυριάκο Μητσοτάκη, και στη συνέχεια με εκπροσώπους των Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Διπλωματικού Σώματος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η Πρόεδρος της  Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πάπα Φραγκίσκο, υπογραμμίζοντας ότι η επίσκεψή του, για δεύτερη φορά στη χώρα μας, υποδηλώνει το υψηλό ενδιαφέρον του για την περιοχή και την ευρύτερη Μεσόγειο, καθώς και τη διαρκή μέριμνά του για τον θρησκευτικό διάλογο και την οικουμενικότητα της χριστιανοσύνης.

Κατά την ομιλία της, προς τιμήν της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Φραγκίσκου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, καθώς και Υπουργών της Κυβέρνησης, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Διπλωματικού σώματος και του Ακαδημαϊκού χώρου, η κυρία Σακελλαροπούλου επισήμανε ότι έχει επίσης μεγάλη συμβολική αξία, η επίσκεψη του Ποντίφικα στην Αθήνα, δεδομένου ότι “φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, που οδήγησε στη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους. Ο λαός μας εκτιμά την αγάπη σας, καθώς και την εκ μέρους σας αναγνώριση της σημαντικής συμβολής του ελληνικού πνεύματος στον Δυτικό Πολιτισμό και τη Χριστιανική Θρησκεία». 

Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου , μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

* Το ισχυρό μήνυμα της πίστης και της αδελφοσύνης που μας μεταφέρει ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στα χνάρια των Αποστόλων, συμβολίζει την αναφορά της Εκκλησίας στις καταβολές της, στις πηγές της ενότητας και της σύμπνοιας, στη σοφία και τη χαρά του Ευαγγελίου.

*Σε καιρούς δύσκολους, με μεγάλες δοκιμασίες για την ανθρωπότητα, όπως η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και η πανδημία, η συμβολή της θρησκείας και της Εκκλησίας δεν έχει μόνον υπαρξιακή σημασία και δεν περιορίζεται στο πλήρωμά της. Συναρτάται ευθέως με την πολιτική της φροντίδας και του ανθρωπισμού και διανοίγει δρόμους για την ειρηνική συνύπαρξη και ευημερία όλων μας. Η διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της κοινωνικής συνοχής είναι το στοίχημα που νοηματοδοτεί τις σχέσεις των εκκλησιαστικών και των κοσμικών αρχών, σε μια παγκόσμια κοινωνία με ανεξάντλητες δυνατότητες, αλλά και επώδυνες αντιφάσεις» πρόσθεσε η Πρόεδρος.

*Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει με συνέπεια ταχθεί υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου, των θεμελιωδών αρχών που στηρίζουν τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τις οποίες ασπάζεται και υπερασπίζεται και η Ελλάδα. 

Επίσης, η κ. Σακελλαροπούλου έκανε αναφορά  στην Αγία Σοφία της Κωνστανντινούπολης  και ευχαρίστησε θερμά τον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τη θερμή στήριξή του, ώστε αυτή να παραμείνει ένα οικουμενικό σύμβολο θρησκευτικής λατρείας και ένα εμβληματικό μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, προσβάσιμο σε όλους.

Ακολουθούν τα πλήρη κείμενα των ομιλιών

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: “Ο Πάπας Φραγκίσκος μας μεταφέρει ισχυρό μήνυμα της πίστης και της αδελφοσύνης” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Φραγκίσκος: «Η δημοκρατία απαιτεί τη συμμετοχή και τη σύμπραξη όλων και ζητεί κόπο και υπομονή. by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

ΦΩΤΟ: vaticannews

Share this post