Πάπας: Είθε το Ιωβηλαίο να προσφέρει την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα

Πάπας: Είθε το Ιωβηλαίο να προσφέρει την ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός σε όλα τα πολεμικά μέτωπα

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει τον πρόλογο σε ένα βιβλίο του Ιταλού δημοσιογράφου Francesco Antonio Grana που καλύπτει το Βατικανό, με τίτλο «Ιωβηλαίο της Ελπίδας». Ο Πάπας γράφει: «Ελπίζω αυτή η φορά να γίνει πραγματικά μια ευκαιρία για μεταστροφή και για να κοιτάξει κανείς τη ζωή του υπό το φως του Ευαγγελίου».

Εκφράζει την ελπίδα για  έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από ειρήνη, όπου τα όπλα είναι κλειδωμένα σε οπλοστάσια, αυτοί που τα κατασκευάζουν έχουν σταματήσει να επωφελούνται από τους θανάτους άλλων, η θανατική ποινή δεν έχει προγραμματισμένες εκτελέσεις και οι κρατούμενοι λαμβάνουν «μορφές αμνηστίας ή χάρης». Ο Πάπας Φραγκίσκος υπογραμμίζει αυτά τα σημεία στον πρόλογο ενός νέου βιβλίου με τίτλο «Ιωβηλαίο της Ελπίδας», γραμμένο από τον Ιταλό δημοσιογράφο Francesco Antonio Grana που καλύπτει το Βατικανό, ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει από τον εκδότη Elledici.

 

Ένα Ιωβηλαίο έζησε πλήρως

«Ελπίζω πραγματικά ότι το επερχόμενο Ιωβηλαίο σηματοδοτεί μια ευκαιρία για κατάπαυση του πυρός σε όλες τις χώρες όπου διεξάγεται πόλεμος!» τονίζει ο Πάπας, όπως έχει κάνει σε πολλές από τις εκκλήσεις του. «Από τον πόλεμο, από κάθε σύγκρουση, αυτό πρέπει να είναι σαφές, όλοι βγαίνουν πάντα ηττημένοι, όλοι!» και «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, μόνο οι ηττημένοι!» τονίζει, υπενθυμίζοντας αυτό που είπε στο Bull of Indiction για το Άγιο Έτος «Spes non confundit» («Η ελπίδα δεν απογοητεύει»), τονίζει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Εξηγεί ότι η ελπίδα δεν είναι «αισιοδοξία, ούτε ένα αόριστο θετικό συναίσθημα για το μέλλον», αλλά «κάτι άλλο»: «Δεν είναι μια ψευδαίσθηση ή ένα συναίσθημα. Είναι μια συγκεκριμένη αρετή, ένας τρόπος ζωής, και περιλαμβάνει συγκεκριμένες επιλογές. Η ελπίδα τρέφεται από τη δέσμευση κάθε ατόμου για το καλό». «Η θρεπτική ελπίδα», συνεχίζει ο Πάπας Φραγκίσκος, έχει την αξία «μιας κοινωνικής, πνευματικής, πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτικής δράσης με την υψηλότερη έννοια της λέξης. Θέτει τις ικανότητες και τους πόρους κάποιου στην υπηρεσία του κοινού καλού».

 

Ένα όργανο χάριτος

Αυτό σημαίνει εστίαση στο κοινό καλό, καθώς σχετίζεται με τους μετανάστες που βιώνουν το παράδοξο των οδύσσειων που ονομάζονται «ταξίδια ελπίδας», τα οποία συχνά «μετατρέπονται σε αληθινά ταξίδια απελπισίας», με τη Μεσόγειο να γίνεται ένα «μεγάλο νεκροταφείο». Ή το καλό για τους φυλακισμένους, καθώς ο Πάπας ζήτησε «αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης» παράλληλα με την κατάργηση της θανατικής ποινής, που κρίθηκε «απαράδεκτη επειδή παραβιάζει το απαραβίαστο και την αξιοπρέπεια του ατόμου».

Το Ιερό Έτος, γράφει ο Πάπας Φραγκίσκος σε ένα απόσπασμα από τον πρόλογο, «δεν είναι αποκλειστικά ένα γεγονός που υπαγορεύεται από ένα ημερολόγιο, αλλά ένα αληθινό ποιμαντικό όργανο που οι Πάπες, από το 1300, έχουν χρησιμοποιήσει σύμφωνα με τις ανάγκες των καιρών κατά τους οποίους κλήθηκαν να ηγηθούν της Εκκλησίας».

Μια εποχή αναγέννησης

Το επερχόμενο Ιερό Έτος το 2025 θα δει εκατομμύρια προσκυνητές να διασχίζουν το κατώφλι της Αγίας Πόρτας του Αγίου Πέτρου και των άλλων τριών παπικών βασιλικών. Ο Πάπας ελπίζει, ωστόσο, ότι αυτό το προσκύνημα δεν είναι απλώς μια τουριστική επίσκεψη ή η επίτευξη ενός στόχου, όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Ελπίζω ότι είναι πραγματικά μια ευκαιρία για μεταστροφή, για να κοιτάξει κανείς τη ζωή του υπό το φως του Ευαγγελίου» και ότι «αυτό το προσκύνημα συνοδεύεται πάντα από μια φιλανθρωπική πράξη που πραγματοποιείται μυστικά», τονίζει.

Το βιβλίο μιλά για τον Pier Giorgio Frassati και τον Carlo Acutis, δύο νέους ανθρώπους που θα αγιοκαταταχθούν  κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου. Ο Πάπας αναφέρεται στα παραδείγματα και στα λόγια τους, προτρέποντάς μας να μην «χάνουμε» στον καναπέ της ζωής μας, αλλά να ενσαρκώσουμε, με τον Ιησού στην καρδιά μας, την ομορφιά της αγάπης που μετατρέπεται σε υπηρεσία.

Πηγή: vaticannews.va / ΦΩΤΟ:  Vatican Media

Share this post