Παπαδάκης: Η ΕΕ παραβλέπει ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα

Παπαδάκης: Η ΕΕ παραβλέπει ότι η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα

Εκ μέρους  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Olivér Várhelyi ( Όλιβερ Βάρχεϊ) , Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης, απάντησε στην γραπτή ερώτηση που κατέθεσε, στις 13 Οκτωβρίου 2021, ο Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Δημήτρης Παπαδάκης, όπου ζητούσε να μάθει τα μέτρα προστασίας που είναι διατεθειμένη να λάβει η Ε.Ε., σχετικά με τους 42 ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι κηρύχθηκαν ανεπιθύμητοι στην Τουρκία.

Στην απάντησή του, ο κ. Βαρχέλι, αναφέρει ότι η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να εξετάσει ενέργειες τρίτων χωρών, οι οποίες πραγματοποιούνται ως μέρος των ελέγχων ασφαλείας στο πλαίσιο μεμονωμένων περιπτώσεων και όπως επίσης, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την ύπαρξη λίστας 42 Τουρκοκυπρίων.

Συνεχίζει, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι ενήμερη για τις περιπτώσεις του Ali Kişmir, του Δρ. Ahmet Cavit An και του κ. Ali Bizden, στους οποίους απαγορεύτηκε πρόσφατα η είσοδος στην Τουρκία και ότι η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις πρόσφατες νομικές ενέργειες της Τουρκίας, κατά ορισμένων Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων.

Hearing of Commissioner-designate Olivér Várhelyi | Aktuelles |  Europäisches Parlament

Ο Επίτροπος   Όλιβερ Βάρχεϊ

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι η Ε.Ε ανησυχεί για τις προσπάθειες υπονόμευσης της ελευθερίας και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, δηλώνει ότι η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία της έκφρασης είναι καίριας σημασίας για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η Ε.Ε έχει επανειλημμένα εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες της όσον αφορά τη διάβρωση της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, ιδίως τον υψηλό αριθμό δημοσιογράφων που έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί.

Καταληκτικά, υπενθυμίζει ότι η έκθεση της Επιτροπής του 2021 για την Τουρκία  επισήμανε ως ζήτημα σοβαρής ανησυχίας τις περιπτώσεις καταδικαστικών αποφάσεων κατά δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων, συγγραφέων και χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Share this post