Πάνω από 100.000 οι απώλειες του ρωσικού στρατού σε 5 μήνες στην μάχη για την Μπαχμούτ

Πάνω από 100.000 οι απώλειες του ρωσικού στρατού σε 5 μήνες στην μάχη για την Μπαχμούτ

Ο ρωσικός στρατός έχει υποστεί 100.000 απώλειες, ανάμεσά τους πάνω από 20.000 νεκροί, μέσα στους τελευταίους πέντε μήνες σε μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή Μπαχμούτ, ανέφερε  ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες στον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν το τελευταίο χρονικό διάστημα επίκεντρο το ανατολικό τμήμα της χώρας, με διακύβευμα τον έλεγχο της βιομηχανικής περιφέρειας Ντονμπάς, ιδίως στην πόλη Μπαχμούτ, που έχει καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι εχθροπραξίες στην πόλη αυτή, όπου και οι δυο πλευρές υφίστανται βαριές απώλειες, μαίνονται από το καλοκαίρι του 2022. Οι ανακοινώσεις των αντιμαχόμενων για την πορεία των μαχών εκεί είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου τόνισε σε δημοσιογράφους ότι ο αριθμός αυτός των 100.000 απωλειών των ρωσικών δυνάμεων βασίζεται σε εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Σε αυτές τις απώλειες περιλαμβάνονται περισσότεροι από 20.000 νεκροί, οι μισοί από τους οποίους από την ιδιωτική ομάδα μισθοφόρων Wagner.

«Η προσπάθεια της Ρωσίας για μια επίθεση στο Ντονμπάς κυρίως μέσω της Μπαχμούτ απέτυχε», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι. «Η Ρωσία δεν κατόρθωσε να καταλάβει κανένα πραγματικά σημαντικά στρατηγικό έδαφος», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Ρώσοι, είπε, είχαν κάποια εδαφικά κέρδη στην Μπαχμούτ, αλλά ότι τα κέρδη αυτά ήρθαν με «τρομακτικό κόστος», λέγοντας ότι η ουκρανική άμυνα στην περιοχή παραμένει ισχυρή.

«Είναι πραγματικά σοκαριστικοί αυτοί οι αριθμοί», πρόσθεσε ο Κίρμπι, λέγοντας ότι το σύνολο αυτό είναι τριπλάσιο από τον αριθμό των Αμερικανών απωλειών στην Μάχη του Γκουανταλκανάλ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου κατέληξε λέγοντας ότι ένα ακόμη αμερικανικό πακέτο χορήγησης όπλων στην Ουκρανία θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

*******************************************************

*Οι εξελίξεις στην Ουκρανία την βδομάδα 23-30 .4. 2023

TDC_Weekly_briefing_Russian_war_in_Ukraine_24.04-30.04.23_ENG

Share this post