Πανηγυρίζει η μυροβόλος Σμύρνη

Πανηγυρίζει η μυροβόλος Σμύρνη

Τον Άγιο Βουκόλο και τον Άγιο Χαραλάμπη

H Oρθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης τιμά αύριο προεορτίως , διότι η μέρα της μνήμης του είναι καθημερινή, τον πρώτο επίσκοπο της , Άγιο Βουκόλο, στον ιστορικό ιερό ναό των Αγίων Βουκόλου και Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου, πολιούχου της πρωτεύουσας της Ιωνίας.
Σήμερα το απόγευμα τελέστηκε Μέγας Εσπερινός, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σμύρνης, Βαρθολομαίου.
Αύριο θα τελεστεί ο Όρθρος και Αρχιερατικὸ Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Λαγκαδά , Λητής και Ρεντίνης, Ιωάννη (Εκκλησία Ελλάδος –«Νέες Χώρες», ο οποίος θα κηρύξει τον Θείο Λόγο.
Ο Μητροπολίτης Ιωάννης θα προσφέρει στην Ορθόδοξην Κοινότητα Σμύρνης απότμημα από τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Βουκόλου.
Στις ιερές Ακολουθίες θα ψάλλει χορός ιεροψαλτῶν υπό την διεύθυνση του Ιωάννου Π. Χαβιαρλή, Λαμπαδαρίου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Πέτρου Άργους ( Πελοπόννησος).

Ο Άγιος ς Βουκόλος υπήρξε μαθητής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, ο οποίος τον χειροτόνησε Επίσκοπο της Εκκλησίας της Σμύρνης. Υπήρξε πατέρας και ποιμένας για τους Χριστιανούς του στη διδασκαλία και την υπεράσπιση, όταν κινδύνευαν από τους διώκτες του Ευαγγελίου. Προς δε τα ειδωλολατρικά πλήθη συμπεριφερόταν με σύνεση και διάκριση, προσέχοντας να μην τα ερεθίσει, αλλά και προσπαθώντας με θεία τέχνη και φωτισμό να ελκύει πολλούς από αυτά στην Χριστιανική πίστη.

 

Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης 7.1.2018

Λίγο πριν την κοίμηση του χειροτόνησε ως διάδοχό του τον Άγιο Ιερομάρτυρα Πολύκαρπο (τιμάται 23 Φεβρουαρίου).
Στο Συναξάρι του αναφέρεται ότι μόλις το ιερό λείψανο του Οσίου Βουκόλου ενταφιάσθηκε, με θαυματουργική ενέργεια του Θεού φύτρωσε στον τόπο της ταφής του ένα δένδρο, το οποίο παρείχε ιάσεις στους πιστούς.
Εξάλλου το ερχόμενο Σάββατο , 10 Φεβρουαρίου, θα γίνει η ετησία πανήγυρις του Ι. Ναού Αγίου Χαραλάμπους , στον Τσεσμέ (Κρήνη), που απέχει 85 χιλιόμετρα δυτικά της Σμύρνης και είναι απέναντι από τη Χίο, από την οποία απέχει 9 ναυτικά μίλια.

Άγιος Χαραλάμπης στον Τσεσμέ εξωτερική άποψη

Η Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης έχει την μέριμνα για την τέλεση της πανήγυρης στον Τσεσμέ, κατόπιν ευλογίας του Οικουμενικού Πατριάρχου, καθώς, ως γνωστόν, ο Τσεσμές αποτελούσε ξεχωριστή Μητρόπολη, την Ιερά Μητρόπολη Κρήνης, παλαιότερον δε η περιοχή ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Εφέσου, στον Ποιμενάρχη της οποίας υπήγετο ο Χωροεπίσκοπος Κρήνης.
Έτσι, με την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο Μητροπολίτης Σμύρνης, Βαρθολομαίος θα τελέσει την Θεία Λειτουργία στον ιστορικό αυτό Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, κατά την ημέρα της μνήμης του, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου. Ο Όρθρος θα αρχίσει ώρα 09.00 π.μ. (τοπική ώρα) και θα ακολουθήσει αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Για πρώτη φορά στο Ναό αυτό έχει λειτουργήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τον Φεβρουάριο του 2016.

Άγιος Χαραλάμπης Τσεσμέ εσωτερική άποψη

Ο Άγιος Χαραλάμπης ήταν ιερεύς στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας και έζησε επί αυτοκρατορίας του Σεπτιμίου Σεβήρου (193 – 211 μ.Χ.). Όταν το έτος 198 μ.Χ. ο Σέβηρος εξαπέλυσε απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών, ο έπαρχος της Μαγνησίας Λουκιανός, συνέλαβε τον Άγιο και του ζήτησε να αρνηθεί την πίστη του. Όμως ο Άγιος όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, αλλά αντίθετα ομολόγησε στον έπαρχο την προσήλωσή του στον Χριστό και δήλωσε με παρρησία ότι σε οποιοδήποτε βασανιστήριο και να υποβληθεί δεν πρόκειται να αρνηθεί την πίστη της Εκκλησίας. Τότε υποβλήθηκε σε βασανιστήρια. Πρώτα τον γύμνωσαν και ο ίδιος ο Λουκιανός, παίρνοντας το ξίφος του προσπάθησε να πληγώσει το σώμα του Αγίου. Όμως αποκόπηκαν τα χέρια του και έμειναν κρεμασμένα στο σώμα του Ιερομάρτυρα και μόνο ύστερα από προσευχή του Αγίου συγκολλήθηκαν αυτά πάλι στο σώμα και ο ηγεμόνας κατέστη υγιής. Βλέποντας αυτό το θαύμα του Αγίου πολλοί από τους δημίους πίστεψαν στον αληθινό Θεό.

Με το ζόφο στο νου και με τη θηριωδία στην καρδιά, ο έπαρχος έδωσε εντολή να διαπομπεύσουν τον Άγιο και να τον σύρουν διά μέσου της πόλεως με χαλινάρι. Τέλος, διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου, ο οποίος με το μαρτύριό του έλαβε το αμαράντινο στέφανο της δόξας σε ηλικία 113 ετών.

Share this post