Πανήγυρις του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι
*Ο Ναός θεμελιώθηκε το το 1890 και εγκαινιάστηκε το 1895. Κτήτορες οι ευεργέτες αδελφοί Σκυλίτση
*Στον Άγιο Στέφανο έγιναν οι κηδείες του Ελευθερίου Βενιζέλου και της Μαρίας Κάλλας
Εορτάσθηκε σήμερα η μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον πανηγυρίζοντα ο
μώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παρισίων.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ συμπαραστατούμενος υπό των εφημερίων Πρωτοπρεσβυτέρου π. Παναγιώτη Ξενιτέλη και Πρεσβυτέρου π. Sébastien Jambou.
Παρέστησαν οι Διπλωματικές Αρχές της Ελλάδος και της Κύπρου στο Παρίσι, Άρχοντες του Οικουμενικού Θρόνου και περιορισμένος αριθμός πιστών, συμφώνως προς τον νόμο του κράτους για την προστασία από τον κορονοϊό.
Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε το καθιερωμένο κτητορικό μνημόσυνο των μακαριστών Δημητρίου, Ιωάννου και Παύλου Σκυλίτση, ενώ ομίλησε σχετικά με την εορτή της ημέρας και ευχήθηκε στους πιστούς.
Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Στεφάνου (γαλλικά: Cathédrale grecque Saint-Étienne de Paris) είναι ελληνορθόδοξος ναός, κτισμένος στη πόλη του Παρισιού, την πρωτεύουσα της Γαλλίας. Βρίσκεται στην οδό Ζωρζ Μπιζέ 7, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισίου. Πρωτεργάτη της ανέγερσής του ήταν 0 γνωστός ευεργέτης Δημήτριος Στεφανόβικ Σκυλίτσης (1839-1893), ο μεγαλύτερος γιος του Χιώτη Ζαννή Στ. Σκυλίτση (1806-1886), ιδρυτή σημαντικού εμπορικού οίκου στην Κωνσταντινούπολη. Η επιχείρηση εξαπλώθηκε στην ανατολική Ευρώπη, φτάνοντας μέχρι την Καλκούτα. Ο Δημήτριος δημιούργησε τεράστια περιουσία σε Γαλλία και Αγγλία, διατηρώντας πάντα αμείωτο το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα.
Ο «Έλληνας τραπεζίτης», όπως τον αποκαλούσε ο γαλλικός Τύπος, ενόσω ζούσε, φρόντισε να θεμελιωθεί ο ελληνορθόδοξος ναός στο Παρίσι στην οδό Bizet. Αφιερώθηκε στον Άγιο Πρωτομάρτυρα και Αρχιδιάκονο Στέφανο, προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του παππού του, ο οποίος είχε σφαγιαστεί από τους Tούρκους στη Χίο το 1822. Η θεμελίωση του ναού πραγματοποιήθηκε το 1890 και η επιγραφή που συναντά και ο σημερινός επισκέπτης, γραμμένη ελληνικά και γαλλικά αναφέρει: «κατά την σκέψιν του δωρητού ο Ναός τούτος προορίζεται διά να συγκεντρώση τους συμπατριώτας του επί του Γαλλικού εδάφους»!
Τον ναό σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Joseph Auguste Emile Vaudrener (1829-1914) και την αγιογράφηση ο καλλιτέχνης Charles Lameire (1832-1910). Το εικονοστάσιο του Αγίου Στεφάνου επιμελήθηκε ο αγιογράφος Ludwig Thiersch (1825-1909). Το κύριο ζωγραφικό έργο του τελευταίου ήταν ο αναστηλωμένος οκταγωνικός βυζαντινός ναός της Σώτειρας του Λυκοδήμου, της γνωστής μας ρωσικής εκκλησίας της οδού Φιλελλήνων. Οι εργασίες προχωρούσαν κανονικά, όταν έφυγε από τη ζωή (1893) ο εθνικός ευεργέτης Δημήτριος Στ. Σκυλίτσης. Ωστόσο, φροντίσε με τη διαθήκη του να κληροδοτήσει το απαραίτητο ποσόν ώστε να ολοκληρωθεί η ανέγερση του ναού.
Την επιθυμία του ανέλαβε να ολοκληρώσει ο αδελφός του, επίσης εθνικός ευεργέτης Παύλος (1842-1901), τον Δεκέμβριο 1895, πραγματοποιήθηκαν τα υπέρλαμπρα εγκαίνια του ναού. Ο Π. Σκυλίτσης, επιθυμώντας να βρίσκεται ο ναός πάντα σε ελληνική εποπτεία, απευθύνθηκε στον τότε πρωθυπουργό Θεόδωρο Δηλιγιάννη και ζήτησε να αποδεχθεί επισήμως το ελληνικό κράτος τη δωρεά του «οικοδομηθέντος εν Παρισίοις και διακοσμηθέντος Ιερού Ναού μετά των παραρτημάτων και της περιουσίας αυτού».
Φωτογραφίες: Ι.Μ. Γαλλίας