«Παναγίες της Κύπρου», φωτογραφική έκθεση στο Νεοχώριο της Πόλης.

«Παναγίες της Κύπρου», φωτογραφική έκθεση στο Νεοχώριο της Πόλης.

Ο Βυζαντινολόγος , δρ. Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, επιμελείται με τον αγιογράφο -φωτογράφο  την Έκθεση «Παναγίες της Κύπρου»  (Διηγήσεις προσφυγιάς της Κύπρου μέσα από τις εκκλησίες και τις εικόνες της Θεοτόκου στη Μεγαλόνησο), η οποία  θα  παρουσιαστεί στο θερινό φεστιβάλ  “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ® 2022” από 4 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου 2022 , στο Νεοχώριο (τουρκικά Yeniköy),  που βρίσκεται στον Βόσπορο της Κωνσταντινούπολης.   Τα εγκαίνια  της Έκθεσης θα τελέσει ο  Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ι. ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΟΥΜΑΡΙΩΤΙΣΣΑΣ   ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ® 2022  (4 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου) Θερινό φεστιβάλ στο Νιχώρι του Βοσπόρου. 

Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:  “Η Εφοροεπιτροπή του Ι. Ναού Παναγίας Κουμαριώτισσας και η Συντονιστική Επιτροπή “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ® 2022” διοργανώνουν για 5η συνεχή χρονιά το θερινό πολιτιστικό φεστιβάλ της Κοινότητας Νεοχωρίου.

Καθώς μπαίνουμε στον 100ο χρόνο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης και την υποχρεωτική Ανταλλαγή των πληθυσμών, θεωρήσαμε αναγκαίο να εστιάσουμε στην προσφυγιά, στον ξεριζωμό και στον αγώνα για επιβίωση, που συν τοις άλλοις αποτελούν στοιχεία διαγενεακών τραυμάτων. Το αποτύπωμα αυτών των τραυμάτων για ορισμένους είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο, ενώ για κάποιους γίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για την αναζήτηση του Άλλου και τη συμφιλίωση. Σε αυτό το δραματικό ιστορικό ορόσημο αφιερώνονται τα φετινά Θεοτόκεια.

Φέρνουμε μαζί ανθρώπους προσφυγικής καταγωγής, πανεπιστημιακούς, αρχαιολόγους, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Ανθρώπους γεφυροποιούς και από τις δύο πλευρές τις ιστορίας, που ο καθένας, με τον δικό του τρόπο θα προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές και να θυμηθεί.

Σας περιμένουμε όλες και όλους.

Εκ της Εφοροεπιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής”. 

 

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι

Κάθε χρόνο, στις 29 Απριλίου, η Κοινότητα Νεοχωρίου τιμά τη μνήμη του μεγάλου ποιητή Κ.Π. Καβάφη, η προτομή του οποίου κοσμεί τον αύλειο χώρο της Παναγίας Κουμαριώτισσας, ενός μέρους που συνδέεται με νεανικά χρόνια του ποιητή και ως τόπου καταγωγής της μητέρας του.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα, πολυέλαιος και εσωτερικός χώρος Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Κουμαριώτισσας, για την εορτή των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, την Τετάρτη 29 Ιουλίου 2022. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, πριν αφιερωθεί ο Ναός μας στο όνομα της Παναγίας μας, η Κοινότητά  πανηγύριζε στην εορτή των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων.

Μπορεί να είναι εικόνα δέντρο και εξωτερικοί χώροι

Εξωτερική άποψη του Ναού της Παναγίας Κουμαριώτισσας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4 Αυγούστου, ώρα 19:00

Έκθεση Φωτογραφίας :“Παναγίες της Κύπρου”

Διηγήσεις προσφυγιάς της Κύπρου μέσα από τις εκκλησίες και τις εικόνες της Θεοτόκου στη Μεγαλόνησο.

13 Αυγούστου, ώρα 19:00

Ομιλία  “Καραμανλήδες και Βαλαάδες. Ιστορίες Ανταλλαγής”

Ομιλητές: Δρ. Σεχνάζ Σισμάνογλου-Σιμσέκ, επικ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Kadir Has·  Αϋτζάν Γιλμάζ, συγγραφέας  Συντονιστής: Σερντάρ Κορουτζού, δημοσιογράφος

Βίοι παράλληλοι δύο πληθυσμιακών ομάδων που ανταλλάχθηκαν. Οι Καραμανλήδες, τουρκόφωνοι χριστιανοί της Καραμανίας, και οι άγνωστοι εν πολλοίς Βαλαάδες, ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι των Γρεβενών και του Βοΐου Κοζάνης.

Παράλληλη εκδήλωση: Έκθεση φωτογραφιών διαγωνισμού “Νικόλαος Μαγγίνας”

22 Αυγούστου, ώρα 18:30

Εκδήλωση γαστρονομίας

“Γεύσεις της καθ’ ημάς Ανατολής”

Μαρία Εκμεκτσίογλου

Η γνωστή σε όλες και όλους μας μαγείρισσα και τηλεπαρουσιάστρια, Μαρία Εκμεκτσίογλου, θα μας ταξιδέψει στις προσφυγικές κουζίνες, στο απόλυτο σημείο συνάντησης και συνύπαρξης των πολιτισμών και θρησκειών της Μικράς Ασίας.

27 Αυγούστου, ώρα 18:00

Βιβλιοπαρουσίαση  “Ο εξισλαμισμός των Ελλήνων της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919-1925. Μία μελέτη μνήμης” (Müslümanlaştırılmış Rumlar: Bir Bellek Anlatısı)

Ομιλητές: Μερτ Καγιά, κοινωνιολόγος-συγγραφέας· Δρ. Χακάν Γιουτζέλ, αν. καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Γαλατασαράι

Ο Μερτ Καγιά και ο Δρ. Χακάν Γιουτζέλ παρουσιάζουν τη διδακτορική διατριβή του πρώτου, που εκδόθηκε σε βιβλίο και πρόσφατα μεταφράστηκε και εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Κυριακίδη.

3 Σεπτεμβρίου, ώρα 18:00

Συναυλία

“Ρεμπέτικα και μικρασιάτικα τραγούδια”

 

Συγκρότημα: Εναρέ . Το μουσικό συγκρότημα “Εναρέ” από τα Γρεβενά σε αγαπημένους ήχους της προσφυγιάς

Αντωνίου Τέλης – Κοντραμπάσο

Τσιαρτσιανίδης Ανέστης – Βιολί

Μήττας Χρήστος – Κρουστά, Μπαγλαμαδάκι

Λαμπρακάκη Ράνια – Φωνή

Αναγνώστου Μάριος – Τρίχορδο μπουζούκι, Φωνή

Αναγνώστου Τάσος – Φωνή, Μπουζούκι

Ζιώγας Μπάμπης – Κιθάρα

Το Νεοχώριο ( Νιχώρι –Yeniköy) 

Το Νιχώρι σήμερα  , όπως φαίνεται από τον Βόσπορο

Στο 17ο αιώνα το Νιχώρι  αριθμούσε τρεις χιλιάδες σπίτια και είχε πολλούς κήπους και αμπέλια. Σύμφωνα με τον Εβλιγιά, το χωριό αποτελούνταν από τρεις μουσουλμανικές και επτά χριστιανικές συνοικίες. Επίσης, αναφέρει και τονίζει ότι δεν υπήρχαν Εβραίοι στην περιοχή, προσθέτοντας εμφατικά ότι αν εμφανίζονταν Εβραίοι εκεί θα δολοφονούνταν από τους Ρωμιούς και τους Λαζούς της περιοχής, οι οποίοι έτρεφαν μεγάλο μίσος για τον εβραϊκό πληθυσμό. Οι μουσουλμάνοι του χωριού στην πλειονότητά τους προέρχονταν από την Τραπεζούντα. Τέλος, ο συγγραφέας προσθέτει ότι στο χωριό λειτουργούσαν διακόσια μαγαζιά.

Σύμφωνα με τον Ιερεμία Τσελεμπί Κιομουρτζιάν, οι κάτοικοι του Νεοχωρίου στη συντριπτική πλειονότητά τους ήταν Ρωμιοί. Αναφέρει ότι στο χωριό διαβιούσαν και Τούρκοι και λίγοι Αρμένιοι. Ως προς το επάγγελμα οι Ρωμιοί ήταν κυρίως βαρκάρηδες ή καπετάνιοι. Σύμφωνα πάντα με τον Κιομουρτζιάν, οι πλούσιοι καραβοκύρηδες του Νεοχωρίου ταξίδευαν προς το Δούναβη, τη Μαύρη θάλασσα και την Κάφα της Κριμαίας μεταφέροντας ως επί το πλείστον ξύλα, σιτάρι, κριθάρι και κεχρί.

Σύμφωνα με τον Αρμένιο συγγραφέα του 18ου αιώνα Ιντζιτζιάν, αν και το Νεοχώρι θεωρούνταν χωριό, έμοιαζε ωστόσο με μικρή πολιτεία. Οι κάτοικοί του πλήρωναν περισσότερους φόρους σε σύγκριση με τα άλλα χωριά στο Βόσπορο και οι Νηχωρίτες ήταν αναγκασμένοι να συμμετέχουν στον οθωμανικό στόλο προσφέροντας συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.

Ο Σκαρλάτος Βυζάντιος αναφέρει ότι το Νιχώρι ήταν «το μεγαλήτερον ίσως των επί του Βοσπόρου χωρίων». Σύμφωνα με το συγγραφέα, το χωριό αυτό ήταν «συνοικούμενον το πλείστον υπό Χριστιανών, και έχον τρεις εκκλησίας, και ισάριθμους, από των εκκλησιών παρωνυμουμένας, ενορίας, την του Αγίου Νικολάου, την του Αγίου Γεωργίου, μετόχιον Αγιοταφικόν, και την της Παναγίας εις το καλούμενον Κιόϋ-μπασί ή Κεφαλοχώριον». Προσθέτει επίσης ότι οι κάτοικοι του χωριού «διακρίνονται, καθώς και οι του Μεγάλου Ρεύματος και των Θεραπείων, ως οι επιτηδειότεροι των κωπηλατών και αλιέων του Καταστένου».

Το Γενίκιοϊ, ακόμα και μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1923, παρέμεινε μία από τις σημαντικότερες ρωμαιορθόδοξες κοινότητες της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το 1949 η εν λόγω κοινότητα αποτελούνταν από 135 οικογένειες. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1955, και σύμφωνα με τα στοιχεία, που παραθέτει ο Χριστόφορος Χρηστίδης από το προσωπικό αρχείο του, η κοινότητα του Γενίκιοϊ αποτελούνταν από 220 οικογένειες.

Σταδιακά και αυτή η κοινότητα άρχισε να παρακμάζει δημογραφικά, λόγω τόσο της μετοικεσίας προς πιο κεντρικές κοινότητες της Πόλης όσο και των αντιμειονοτικών μέτρων, που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο όξυνσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας τις επόμενες δεκαετίες, με κύρια αιτία το Κυπριακό.

Εκκλησιαστική υπαγωγή – Εκκλησίες – Αγιάσματα

Η δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως σταματά στο Νηχώρι. Οι περιοχές που εκτείνονται βόρεια του Νηχωρίου υπάγονται στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Δέρκων.

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι κτίσμα του 1818. Στον περίβολο του ναού βρίσκονται οι τάφοι του Αλεξάνδρου και του Στεφάνου Καραθεοδωρή, σημαντικών προσωπικοτήτων της ορθόδοξης κοινότητας αλλά και του οθωμανικού κράτους.

Ο ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου Κουμαριωτίσσης βρίσκεται στην οδό, που ανεβαίνει τον Άνω Βόσπορο στην αριστερή πλευρά. Η ονομασία Κουμαριώτισσα οφείλεται σε μια εικόνα που βρέθηκε μέσα σε μία κουμαριά. Στην περιοχή αυτή υπήρχε δάσος με πολλά κούμαρα και γι’ αυτό ονομαζόταν και Κόμαρον.

Όπως προαναφέρθηκε, το χωριό είχε τρεις ενορίες. Την ενορία του Αγίου Νικολάου χώριζε από το συνοικισμό του Κεφαλαιοχωρίου, γύρω από το ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, ένα ρυάκι. Η ενορία του Αγίου Νικολάου ήταν από τις πλουσιότερες όλης της Αρχιεπισκοπής της Κωνσταντινούπολης. Η τρίτη ενορία, που ήταν και η φτωχότερη, είχε συγκροτηθεί γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που ήταν Αγιοταφικό μετόχι.

Σημαντικό αγίασμα στην περιοχή ήταν το αγίασμα που τιμόταν στο όνομα της Αγίας Παρασκευής. Πανηγυρίζει  στις 26 Ιουλίου. . Άλλα σημαντικά αγιάσματα της περιοχής είναι η Παναγία της Φάτνης (Αχουριώτισσα) και ο Άγιος Χαράλαμπος. Σήμερα δεν υπάρχουν πλέον τα αγιάσματα του Αγίου Θεράποντος, της Αγίας Βλαχέρνας, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης και της Αγίας Τριάδος.

Νεκροταφείο – Συγκοινωνία

Το νεκροταφείο του Άνω Νεοχωρίου βρίσκεται πάνω από το ναό του Αγίου Γεωργίου που είναι Μετόχι του Πανάγιου Τάφου. Το νεκροταφείο δε διαθέτει ξεχωριστή εκκλησία, ενώ μέσα στο χώρο του υπάρχει το αγίασμα του Αγίου Χαραλάμπους.

Μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα η σύνδεση της Κωνσταντινούπολης με το Γενίκιοϊ γινόταν μόνο με καΐκια και άμαξες. Όταν όμως ξεκίνησαν οι τακτικές διαδρομές των πλοίων, το χωριό συνδέθηκε με την Κωνσταντινούπολη. Έτσι, με την έλευση του ατμόπλοιου και την καθιέρωση τακτικών δρομολογίων η περιοχή εντάχθηκε στον αστικό ιστό και μετατράπηκε σε προάστιο της πόλης. Όπως και τα Θεραπειά και το Μπουγιούκντερε, έτσι και το Γενίκιοϊ αποτέλεσε ένα από τα προσφιλέστερα μέρη θερινής διαμονής των χριστιανών και γι’ αυτό διέθετε πολλά ξενοδοχεία.

Το Νιχώρι ήταν γνωστό και φημισμένο και για τους φούρνους του. Τα πλοία που σάλπαραν για τον Εύξεινο Πόντο εφοδιάζονταν από το χωριό με παξιμάδια για το ταξίδι. Ο Εβλιγιά Τσελεμπί αναφέρει ότι σε αυτό λειτουργούσαν 100 φούρνοι που παρασκεύαζαν παξιμάδια.

Εκπαίδευση

Το συνοδικό γράμμα του Πατριάρχη Σαμουήλ του Χαντζερή μάς πληροφορεί ότι ήδη από το 1764 είχε συσταθεί στο χωριό «η εν Νεοχωρίω του Βοσπόρου κοινή σχολή». Ο Μανουήλ Γεδεών αναφέρει ότι «Τρίτη κατά την ηλικίαν εκ των εν Βοσπόρω σχολών έστιν η του Νεοχωρίου. Πρώτη μεν η του Μ. Ρεύματος υποδείκνυσιν ίχνη της υπάρξεως αυτής και προ του έτους 1750. Δευτέρα η του Διπλοκιονίου, τω 1763 και Τρίτη η του Νεοχωρίου· νοώ δε σχολάς των κοινών γραμμάτων».

Το 1871 με δωρεά του Χρηστάκη Ζωγράφου ιδρύεται το Εθνικό Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο. Το σχολείο αυτό μετέπειτα μετατράπηκε σε μεικτό και για πολλά χρόνια λειτούργησε ως δημοτική σχολή της κοινότητας του Νεοχωρίου. Το 1884 η κοινότητα διέθετε ένα δημοτικό σχολείο, που ήταν γνωστό ως Ιωαννίδειο, και το οποίο είχε ιδρυθεί το 1843. Στο σχολείο αυτό φοιτούσαν 142 μαθητές. Παράλληλα, υπήρχε και μια Ελληνική Σχολή με 44 μαθητές και το Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο με 140 μαθήτριες. Συνολικά, ο αριθμός των μαθητών και μαθητριών ανερχόταν σε 326. Όμως, το 1949 στο σχολείο της κοινότητας φοιτούσαν 80 μαθητές και μαθήτριες. Αργότερα, το 1955 η κοινότητα διέθετε ένα εξατάξιο δημοτικό σχολείο και ένα σχολικό συσσίτιο, που έτρεφε καθημερινά 38 μαθητές και 38 άπορες οικογένειες. Μετά τα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 ανακαινίστηκε το κτήριο της Αστικής Σχολής Νεοχωρίου, που είχε χτιστεί το 1870. Η Αστική Σχολή βοηθούνταν ήδη οικονομικά από το Σύνδεσμο προς ενίσχυση των Σχολών, που είχε στο μεταξύ δημιουργηθεί.

Σύλλογοι

Και σε αυτή την κοινότητα παρατηρείται από τα μέσα του 19ου αιώνα μια έκρηξη στην ίδρυση συλλόγων και αδελφοτήτων, στο πλαίσιο της γενικότερης σωματειακής οργάνωσης της εποχής. Από αδελφότητες στην κοινότητα του Νεοχωρίου αναφέρουμε την Αδελφότητα της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και την «εν Νεοχωρίω του Βοσπόρου Αδελφότητα Φιλοπτώχων Κυριών», που δραστηριοποιήθηκε, απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1860. Κατά την περίοδο της ανακωχής του Μούδρου, οπότε και ιδρύονται αρκετοί νέοι σύλλογοι, δραστηριοποιήθηκε ο βραχύβιος Ελληνικός Σύλλογος Φιλομούσων «Η Αναγέννησις». Το 1950 λειτουργούσαν δύο φιλόπτωχες αδελφότητες στην περιοχή. Όμως, το 1955 υπήρχαν μια φιλόπτωχος αδελφότητα και ένας δραστήριος μορφωτικός σύνδεσμος.

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ 

Με την ευκαιρία του φεστιβάλ  “ΘΕΟΤΟΚΕΙΑ® 2022” και της έκθεσης «Παναγίες της Κύπρου»  οργανώνεται προσκυνηματική εκδρομή σε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ & ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΗΣΑ

 

5 ημέρες / 4 διανυκτερεύσεις

1η  ΗΜΕΡΑ 02.08 

Συγκέντρωση δύο ώρες νωρίτερα στο αεροδρόμιο της Λάρνακας  και αναχώρηση στις 15:45. Με ανταπόκριση δια μέσου του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος φθάνουμε στην Κωνσταντινούπολη στον νέο κεντρικό αερολιμένα επί της Ευρωπαϊκής πλευράς στις 20:00. Ακολουθώντας μία σύντομη διαδρομή δια μέσου Ανατολικής Θράκης φθάνουμε στην Πόλη. Άφιξη και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ακολουθεί έξοδος πλησίον του ξενοδοχείου για περίπατο και ελεύθερο γεύμα.

 

2η ΗΜΕΡΑ  03.08   Πρωϊνό στο ξενοδοχείο. Ξεκινάμε την ξενάγηση μας με την επίσκεψη- προσκύνημα στον ναό της  Αγίας  Σοφίας και ξενάγηση στον χώρο του Βυζαντινού Ιπποδρόμου.    Η ξενάγηση μας συνεχίζεται σε ένα από τα ψηφιδωτά θαύματα της Πόλης, στο ομώνυμο Μουσείο των Ψηφιδωτών όπου θα θαυμάσουμε ένα από τα θεματικά δάπεδα του βυζαντινού Μεγάλου Παλατιού.   Ακολουθεί σύντομη πεζοπορία για να βρεθούμε στον εντυπωσιακό οκταγωνικό ναό των Αγίων Σεργίου & Βάκχου, όπου και θα θαυμάσουμε το εντυπωσιακό Ιουστινιάνειο δημιούργημα του 6ου αιώνα με τις εκπληκτικές μαρμάρινες κιονοστοιχίες και τις ελληνικές επιγραφές.   Αμέσως μετά θα ξεκουραστούμε κάνοντας την προαιρετική μας κρουαζιέρα  στον Βόσπορο περιπλέοντας την Ευρωπαϊκή και Ασιατική ακτή θαυμάζοντας τα παλαιά ρωμαίικα χωριά με τις οικίες τους και τους ναούς τους που εντυπωσιάζουν μέχρι και σήμερα.

Αμέσως μετά θα μεταβούμε στον τέταρτο λόφο της Κωνσταντινούπολης για να ξεναγηθούμε σε ένα από τα εντυπωσιακότερα μοναστήρια της Βυζαντινής Κωνσταντινούπολης, τη Μονή του Παντοκράτορος, την μονή των Κομνηνών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ανάπαυση.

3η ΗΜΕΡΑ 04.08    Ξεκινάμε την ξενάγηση μας επισκεπτόμενοι το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ακολουθεί το προσκύνημα της Παναγίας των Βλαχερνών όπου εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος.  Ακολουθώντας τα Χερσαία Τείχη της Πόλης  θα βρεθούμε στην Ζωοδόχο Πηγή (Μπαλουκλί). Έπειτα θα βρεθούμε στην Κλειστή Αγορά, το περίφημο Καπαλί Τσαρσί με τα 4000 καταστήματα.

Νωρίς το απόγευμα θα μεταβούμε στο ιστορικό Νιχώρι, για να συμμετάσχουμε στην παράκληση για την Παναγία στον ναό της Παναγίας Κουμαριώτισσας και στα εγκαίνια της Έκθεσης «Παναγίες της Κύπρου» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη,  Βαρθολομαίο. Δείπνο στο Νιχώρι. Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ανάπαυση.

4η ΗΜΕΡΑ 05.08    Πρωϊνό στο ξενοδοχείο. Διαμέσου του Βοσπόρου περνάμε στην απέναντι ασιατική πλευρά από την Γέφυρα του Βοσπόρου. Από την Ασιατική πλευρά, ναυλώνοντας καραβάκι φθάνουμε στη νήσο Χάλκη. Άνοδος στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας και στην Θεολογική Σχολή με τα ηλεκτροκίνητα οχήματα. Για όσους θέλουν μετά το πέρας της ξενάγησης η κάθοδος μπορεί να γίνει ακολουθώντας έναν περίπατο ανάμεσα στα παλαιά σπίτια των Ρωμιών περνώντας από το Ελληνικό Σχολείο.  Έπειτα ακολουθεί επίσκεψη στην Πρίγκηπο. Θα προσκυνήσουμε στον ναό της Παναγίας στην κεντρική πλατεία.    Αμέσως μετά,  επιβιβαζόμενοι στα ηλεκτροκίνητα αμαξίδια (εξ’ ιδίων) ακολουθώντας μια υπέροχη διαδρομή ανάμεσα στα παλαιά αρχοντικά των Ελλήνων, φθάνουμε στο σημείο από όπου ξεκινάει η πορεία 30 περίπου λεπτών για την άνοδο μας στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Κουδουνά.    Όσοι δεν επιθυμούν  να ακολουθήσουν μπορούν να απολαύσουν με τα ίδια ηλεκτροκίνητα αμαξίδια τον υπέροχο γύρο του νησιού. Έπειτα μπορούμε  να απολαύσουμε το γεύμα μας εξ’ ιδίων ή και ως ομάδα  σε μία από τις παραλιακές  ταβέρνες του νησιού.   Επιστροφή το απόγευμα στο ξενοδοχείο

5η ΗΜΕΡΑ 06.08  Πρωϊνό στο ξενοδοχείο ή παίρνουμε το πρωϊνό μας σε πακέτο.  Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στο αεροδρόμιο για την πτήση της επιστροφής μας στην Αθήνα. Αναχώρηση στις 10:35 και άφιξη δια μέσου Αθηνών στην Λάρνακα στις 14:50. 

Τιμή :

Περιλαμβάνονται:

  • Αεροπορικά εισιτήρια οικονομικής θέσης Αθήνα-Κωνσταντινούπολη-Αθήνα με AEGEAN AIRLINES
  • Φόροι Αεροδρομίων
  • Βίζα
  • Αποσκευή 23 κιλά και χειραποσκευή 8 κιλά ανά άτομο
  • Μεταφορές από και προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης
  • 4 διανυκτερεύσεις με πρωινό στο ξενοδοχείο
  • Έλληνας εξ Ελλάδος συνοδός/ξεναγός
  • Τοπικός ξεναγός

 

Δεν-περιλαμβάνονται:

  • Είσοδοι σε μουσεία & επισκεπτόμενους χώρους
  • Ό,τι αναφέρεται ως προαιρετικό ή εξ ιδίων
  • Τα ηλεκτροκίνητα  αμαξίδια στα Πριγκηπόνησα
  • Οι θαλάσσιες μετακινήσεις στην Θάλασσα του Μαρμαρά και στον Βόσπορο.

 

Ο επικεφαλής της εκδρομής μπορεί λόγω ιδιαίτερων συνθηκών να τροποποιήσει το ανωτέρω πρόγραμμα, χωρίς να υποβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  99333939

ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ:  Το περίφημο ψηφιδωτό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης, στο Κίτι της Λάρνακας

 

Share this post