Παγκύπρια έρευνα: Το 51% της κοινής γνώμης εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους

Παγκύπρια έρευνα: Το 51% της κοινής γνώμης εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους

Τα αποτελέσματα της δεύτερης παγκύπριας έρευνας για τη δημοσιογραφία και τα ΜΜΕ στην Κύπρο παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου στην Δημοσιογραφική Εστία , στην Λευκωσία. Η έρευνα έγινε και φέτος για  λογαριασμό της Ένωσης Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ), με την εμπειρογνωμοσύνη της εταιρείας Cypronetwork και την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου. 

Ο πρόεδρος της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος, επεσήμανε τα ακόλουθα: “ Θα επικεντρωθώ μόνο σε 2-3 σημεία από τα πορίσματα της έρευνας. Το πρώτο είναι ότι, κατά την αντίληψη του κοινού, οι πλείστοι ποιοτικοί δείκτες της κυπριακής δημοσιογραφίας ακολουθούν μικρή μεν αλλά καθοδική πορεία. Το δεύτερο είναι ότι ο έντυπος Τύπος σχεδόν εξαφανίζεται από όλους τους μετρήσιμους δείκτες. Το τρίτο είναι ότι οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να λαμβάνουν αισθητά ψηλότερη βαθμολογία από εκείνη που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις ΜΜΕ. Το κοινό εμπιστεύεται τους δημοσιογράφους κατά 51%, τη στιγμή που εμπιστεύεται τους επιχειρηματίες ΜΜΕ κατά 46%. Αυτές οι πέντε μονάδες διαφορά, που πέρσι ήταν μόνο τρεις, μιλούν από μόνες τους.

Την ίδια στιγμή οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι το κοινό αντιμετωπίζει τους δημοσιογράφους με επιείκεια διότι αναγνωρίζει κατά 30% ότι το εργασιακό τους περιβάλλον είναι ανασφαλές, ότι τα ΜΜΕ είναι υποστελεχωμένα και ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν επαρκή ελευθερία έκφρασης.

Κλείνω με την επαναλαμβανόμενη πρωτοκαθεδρία της τηλεόρασης στην ενημέρωση με 74% και τον επαναλαμβανόμενο πυθμένα των εφημερίδων με 11%. Σημειώνω ωστόσο ότι η τηλεόραση, στην κατηγορία των ατόμων με μόρφωση δημοτικού έχει ποσοστό 92%, ενώ στην κατηγορία των ατόμων με μόρφωση πανεπιστημίου έχει ποσοστό μόνο 68%”.

Δημοσιογραφία & ΜΜΕ στην Κύπρο by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Share this post