Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό
*Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί στην Κίνα
*Το Πεκίνο καταγγέλλει τις ΗΠΑ
*Σε καθημερινή επαφή με την ΠΟΥ η Κύπρος
Οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των 7 (G7) πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών συμφώνησαν , σε τηλεδιάσκεψη, να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της επιδημίας του νέου κορωναϊού.
Οι G7 θα συντονίσουν την προσέγγιση που ακολουθούν οι χώρες τους όσον αφορά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και τις προφυλάξεις που λαμβάνονται, την έρευνα για τον νέο ιό και τη συνεργασία τους με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα.
«Μια κατάλληλη απάντηση στον ιό μπορεί μόνο να συντονιστεί διεθνώς και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επειδή ένας ιός δεν γνωρίζει ούτε από σύνορα ούτε από εθνικότητες», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Γενς Σπαν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ξεκινάει πόλεμο εναντίον των φημών και των ψευδών πληροφοριών σχετικά με την επιδημία που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό ο οποίος εμφανίσθηκε στην Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του κατά την έναρξη συνόδου στη Γενεύη.
Μιλώντας με την ευκαιρία της έναρξης της 146ης συνόδου του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως η εξειδικευμένη υπηρεσία του ΟΗΕ «θα αγωνισθεί κατά της διάδοσης φημών και της παραπληροφόρησης», ενώ η επιδημία έχει πλέον χαρακτηρισθεί «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».
Για τον σκοπό αυτό, συνεργασθήκαμε με την Google ώστε αυτοί που αναζητούν πληροφορίες για τον κορωνοϊό, να βλέπουν τις πληροφορίες του ΠΟΥ πρώτες στα αποτελέσματα της έρευνάς τους, εξήγησε.
Εξάλλου, συνέχισε, «οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως οι Twitter, Facebook, Tencent και Tiktok έλαβαν επίσης μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοση της παραπληροφόρησης».
Επίσης οι ομάδες του ΠΟΥ σ’ ολόκληρο τον κόσμο εργάζονται πλέον «24 ώρες το 24ωρο για να εντοπίζουν τις πιο διαδεδομένες φήμες για τον νέο κορωνοϊό», όπως τη δημοσίευση ψευδών συμβουλών στο Ίντερνετ σχετικά με φάρμακα ή θεραπείες.
Ο Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ανάγκη για μέτρα τα οποία παρεμβαίνουν χωρίς να χρειάζεται στα διεθνή ταξίδια και το διεθνές εμπόριο.
«Καλούμε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν αποφάσεις που βασίζονται σε στοιχεία και είναι εύλογες», δήλωσε ο Τέντρος στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα, όταν είχε κηρύξει τη «διεθνούς εμβέλειας επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας».
Η Κίνα αντιμετωπίζει αυξανόμενη διεθνή απομόνωση εξαιτίας περιορισμών στις πτήσεις προς και από τη χώρα και απαγορεύσεων που επιβάλλονται στους ταξιδιώτες από την Κίνα.
Με 361 νεκρούς, ο απολογισμός του νέου κορωνοϊού υπερβαίνει πλέον αυτόν του SARS (σοβαρό και οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) στην ηπειρωτική Κίνα. Υπάρχουν 17.238 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, καθώς και 151 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 23 χώρες και 1 θάνατος που αναφέρθηκε χθες, Κυριακή, από τις Φιλιππίνες, δήλωσε ο Τέντρος.
«Χωρίς αυτή τη στρατηγική και αν δεν ήταν η Κίνα, ο αριθμός των κρουσμάτων έξω από την Κίνα θα ήταν πάρα πολύ υψηλότερος», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού στο εξωτερικό, ο Τέντρος είπε ότι είναι «ελάχιστη και βραδεία», ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί να επιδεινωθεί.
Ο Τέντρος, ο οποίος είχε πριν από μια εβδομάδα στο Πεκίνο συνομιλίες με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και άλλους ηγέτες, έβηξε και διέκοψε την ομιλία του για να πιει νερό, λέγοντας: «Μην ανησυχείτε, δεν είναι κορωνοϊός».
Ο αντιπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ πήρε τον λόγο και κατήγγειλε μέτρα από «μερικές χώρες» οι οποίες αρνήθηκαν την είσοδο σε πρόσωπα που είχαν διαβατήρια εκδοθέντα στην επαρχία Χουμπέι, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας, ενώ αρνήθηκαν επίσης να χορηγήσουν βίζες και ακύρωσαν πτήσεις.
«Όλα αυτά τα μέτρα καταστρατηγούν τις συστάσεις του ΠΟΥ», δήλωσε ο Λι Σονγκ, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής της Κίνας για τον αφοπλισμό στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη.
Η τακτική εκπρόσωπος της Κίνας στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΠΟΥ δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχει, αφού η πτήση της από το Πεκίνο ματαιώθηκε, δήλωσαν την Παρασκευή στους δημοσιογράφους κινέζοι διπλωμάτες.
Η Κίνα
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην Κίνα αυξήθηκε στους 361, καθώς οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι ανακοίνωσαν 57 νέους θανάτους.
Ο αριθμός των νεκρών είναι πλέον υψηλότερος από εκείνον του κορωνοϊού –349 στην ηπειρωτική Κίνα– που προκαλούσε το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS) την περίοδο 2002–2003.
Ετσι, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 16.480 στο σύνολο της Κίνας.
Εξάλλου, με τον θάνατο 44χρονου Κινέζου στη Μανίλα την Κυριακή, για τον οποίο ενημερώθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο συνολικός παγκόσμιος απολογισμός της επιδημίας ανέρχεται σε 362 νεκρούς. Ο 2019-nCoV έχει ήδη εξαπλωθεί σε 24 χώρες.
«Δεν έχει νόημα εάν μια χώρα παίρνει μέτρα μόνη της», είπε ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, τονίζοντας ότι αυτό προστίθεται στον ευρωπαϊκό συντονισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Άλλη μία πόλη σε καραντίνα
Η ανακοίνωση του πρώτου θανάτου εκτός της Κίνας από τον κορωνοϊό, που σημειώθηκε στις Φιλιππίνες, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την εξάπλωσή του.
Στην Κίνα, η πόλη Ουέντζου, 800 χλμ. από την Γουχάν, προστέθηκε στον κατάλογο των πόλεων που έχουν τεθεί σε καραντίνα και όλο και περισσότερες χώρες κλείνουν τα σύνορά τους σε ανθρώπους από την Κίνα.
Το Πεκίνο καταγγέλλει τις ΗΠΑ
Oι ΗΠΑ προκαλούν με τις ενέργειές τους πανικό και διασπείρουν τον φόβο έπειτα από το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού στην Κίνα αντί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε την μερική απομάκρυνση του προσωπικού της πρεσβείας της και η πρώτη που επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Χουά Τσουνίνγκ.
«Το μόνο που έκαναν (οι ΗΠΑ) είναι να προκαλέσουν και να διασπείρουν τον φόβο, το οποίο είναι ένα κακό παράδειγμα», είπε η Χουά στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης του Τύπου και πρόσθεσε ότι η Κίνα ήλπιζε ότι οι χώρες θα έπαιρναν αποφάσεις και θα είχαν αντιδράσεις που θα ήταν λογικές, ψύχραιμες και βασισμένες σε επιστημονικά στοιχεία.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα πρέπει να ενεργήσουν από κοινού και όχι να εκμεταλλεύονται τις επικίνδυνες θέσεις άλλων χωρών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα στείλει επιπλέον αεροσκάφη στην Κίνα για να επαναπατρίσουν Αμερικανούς από την επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Τα κρούσματα στις ΗΠΑ του 2019-nCoV είναι πλέον 11 μετά τον εντοπισμό τριών νέων, ενός στην κομητεία Σάντα Κλάρα και δύο στην κομητεία Σαν Μπενίτο.
Η Κύπρος
Το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τον Παγκόσμια Οργανισμό Υγείας και τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τα μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονοϊό. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, τονίζοντας την ετοιμότητά της Κύπρου να εφαρμόσει όλες τις σχετικές οδηγίες.
Είπε ότι καθημερινά γίνεται έλεγχος σε όσους επιβάτες καταφθάνουν από την Κίνα.
Κληθείς να σχολιάσει καταγγελία πολίτη ότι δεν του έγινε έλεγχος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κύριος Ιωάννου είπε ότι αποτελεί υποχρέωση των αεροπορικών εταιρειών να προβαίνουν σε ενημέρωση όταν κάποιος επιβάτης φθάνει στην Κύπρο από την Κίνα, μέσω τρίτης χώρας. Εάν η εταιρεία εκ παραδρομής δεν το πράξει, πρόσθεσε, οφείλει να το αναφέρει ο ίδιος ο επιβάτης.
Ερωτηθείς εάν η Κύπρος εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδος στο έδαφός της, σε Κινέζους πολίτες, ανέφερε ότι ελάχιστα κράτη έχουν πράξει κάτι τέτοιο, και κανένα δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.