Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας-«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας-«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»

Ούτε μια ανακοίνωση από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας.- ΑΚΕΛ: να σταματήσουμε την διάκριση και να συμπεριφερθούμε τους ασθενείς αυτούς όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν αν είμασταν στην θέση τους”- 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου, και αποτελεί μια πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ψυχική Υγεία (World Federation for Mental Health – WFMH) με στόχο την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού πάνω σε σημαντικά θέματα ψυχικής υγείας. To θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Η Ψυχική Υγεία σε έναν άνισο κόσμο».

Η ψυχολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Βενιζέλειο) Κρήτης, Χαρίκλεια Πετράκη γράφει:

Όπως γνωρίζετε κάθε χρόνο πραγματοποιούταν εκδηλώσεις στην πόλη μας τη μέρα αυτή από τον ψυχιατρικό τομέα του Βενιζελείου Νοσοκομείου με στόχο την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της τοπικής μας κοινωνίας γύρω από το θέμα αυτό και τον αποστιγματισμό της ψυχικής ασθένειας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας του COVID-19 έχουν ανασταλλεί οι ημερίδες μας. Παρόλα αυτά, δε μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι για τη μέρα αυτή.

«Η Ψυχική Υγεία σε έναν Ανισο Κόσμο». Αυτό το θέμα επιλέχθηκε από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας (Π.Ο.Υ.), επειδή σήμερα ο κόσμος είναι όλο και πιο πολωμένος, με τους πολύ πλούσιους να γίνονται πιο πλούσιοι και τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας να είναι ακόμη πολύ υψηλός. Οι ανισότητες λόγω φυλής και εθνότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και την έλλειψη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων ψυχικά ευάλωτων, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια δε λαμβάνουν τη θεραπεία που δικαιούνται και αξίζουν συγχρόνως με τις οικογένειες και τους φροντιστές τους συνεχίζουν να βιώνουν στίγμα και διακρίσεις. Το χάσμα μεταξύ των «έχουν» και των «δεν έχουν» μεγαλώνει όλο και περισσότερο και υπάρχει συνεχής ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη φροντίδα ατόμων με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Τα ερευνητικά στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει ανεπάρκεια στην ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται σε άτομα με πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ίσως να χρειαστούν αρκετές ερευνητικές μελέτες έρευνα σε ιατρικές, κοινωνικές και ψυχολογικές θεραπείες για ψυχικές ασθένειες που έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν σε παροχή καλής ποιότητας, σε ασθενείς που τις χρειάζονται στην καθημερινή πρακτική.

Γράφημα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το στίγμα και η διάκριση που βιώνουν τα άτομα που αντιμετωπίζουν ψυχική ασθένεια δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική και ψυχική υγεία των ατόμων αυτών, το στίγμα επηρεάζει επίσης τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες, τις τρέχουσες και μελλοντικές αποδοχές και τις προοπτικές εργασίας, καθώς και τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η ανισότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να μην επιτραπεί να συνεχιστεί. Όλοι πρέπει να διαδραματίσουμε έναν ρόλο για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανισότητες και να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα με βιωμένη εμπειρία ψυχικής υγείας είναι πλήρως ενσωματωμένα σε όλες τις πτυχές της ζωής.

Η πανδημία του COVID 19 έχει αναδείξει περαιτέρω τις επιπτώσεις της ανισότητας στα αποτελέσματα της υγείας και κανένα έθνος, όσο πλούσιο και αν είναι, δεν έχει προετοιμαστεί πλήρως για αυτό. Η πανδημία έχει και θα συνεχίσει να επηρεάζει ανθρώπους, κάθε ηλικίας, με πολλούς τρόπους:
-μέσω μόλυνσης και ασθένειας, μερικές φορές με αποτέλεσμα τον θάνατο ο οποίος φέρνει πένθος στα επιζώντα μέλη της οικογένειας.
-μέσω του οικονομικού αντίκτυπου, με απώλειες θέσεων εργασίας και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια και με τη φυσική απόσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση.

Πρέπει να δράσουμε και να δράσουμε επειγόντως.

Βρισκόμαστε ξανά εν μέσω μιας άλλης παγκόσμιας κρίσης που έχει ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση των ανισοτήτων υγείας, οικονομίας και κοινωνίας. Η καμπάνια για την Παγκόσμια Ημέρα ψυχικής Υγείας το 2021 μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε και να δράσουμε μαζί για να αναδείξουμε πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ανισότητα για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να απολαμβάνουν καλή ψυχική υγεία. ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ! ΑΣ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!

Το ψυχιατρικό τμήμα του Βενιζελείου είναι ανοικτό σε νέες προτάσεις συνεργασίας με άλλους φορείς αλλά κυρίως στην εξυπηρέτηση, συμβουλευτική, υποστήριξη και παροχή θεραπείας όλων των πολιτών με στόχο προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε όλους χωρίς διακρίσεις.

 

*******************************************

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, το έργο «Σβήνουμε το στίγμα. Στο λόγο μας» και η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π.Σακελλαρόπουλος της Αθήνας  στέλνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα:

«Οι ταμπέλες δεν προορίζονται για τους ανθρώπους»


Στα καθ’ ημάς οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας φαίνεται ότι αγνόησαν την σημερινή μέρα. Αντίθετα, το ΑΚΕΛ , σε ανακοίνωση του αναφέρει: ” Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας γιορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Ψυχική Υγεία (WFMH), ανελλιπώς από το 1992 με σταθερό, ακλόνητο στόχο την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος που συνοδεύει την ψυχική διαταραχή.

Το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας είναι «Ψυχική Υγεία σε έναν κόσμο γεμάτο ανισότητες» (Mental Health in an Unequal World) και αβίαστα τονίζει την αρνητική συμβολή των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανισότητας πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, στην ανάπτυξη ψυχικής διαταραχής και στον κοινωνικό στιγματισμό των ασθενών.

Η εστίαση στις κοινωνικές ανισότητες επιλέγεται για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, στην εποχή της πανδημίας, όχι τυχαία.  Η πανδημία COVID-19 τεκμηριωμένα έχει επιδεινώσει την ψυχική υγεία  και την κοινωνικές ανισότητες. Την ίδια στιγμή, η ανισότητα πρόσβασης των χωρών στα εμβόλια ενισχύει τη συνέχιση της πανδημίας, που με τη σειρά της συμβάλει στην επιδείνωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και της ψυχικής υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποθήκευση, εθνικισμός και διπλωματία των εμβολίων έχουν έντονα επικριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη και τον ΠΟΥ, ενώ αποτελούν παράγοντες συνέχισης του φαύλου κύκλου της πανδημίας, των κοινωνικών ανισοτήτων, της διαταραχής ψυχικής υγείας και του κοινωνικού στιγματισμού των ασθενών.

Επιπροσθέτως, οι εμμένουσες ανισότητες πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αλλά και στην εκπαίδευση και στη εργασία στη βάση φύλου, φυλής, εθνότητας, κοινωνικής τάξης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ωθούν τις αντίστοιχες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στην ψυχική διαταραχή, στον κοινωνικό στιγματισμό και στο περιθώριο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας έρχεται να υπογραμμίσει την ανάγκη για παγκόσμια κινητοποίηση καταπολέμησης του στίγματος μέσα από την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την κοινωνική αλληλεγγύη, την εκπαίδευση και τον επιστημονικό γραμματισμό πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, στην πρόληψη και στη διαχείριση της ψυχικής διαταραχής προς όφελος της ευάλωτης ομάδας των κοινωνικά στιγματισμένων ψυχικά πασχόντων.

Ας αξιοποιήσουμε την μέρα για να ενημερώσουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν άνθρωποι που γνωρίζουμε και ας αναλογιστούμε πως τους στηρίζουμε.

Είναι η ώρα που οι πόροι πρέπει επιτέλους να αυξηθούν, οι υποδομές και οι αυνθήκες να βελτιωθούν, η στελέχωση να ενισχυθεί ειδικά για υπηρεσίες παιδιών και νέων ανθρώπων δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ψυχικών νοσημάτων ξεκινά σε νεαρή ηλικία και δυστυχώς δεν λαμβάνου την φροντίδα υγείας που θα έπρεπε να λαμβάνουν.

Το ΑΚΕΛ καλεί όλους μας να σταματήσουμε το στίγμα, να σταματήσουμε την διάκριση και να συμπεριφερθούμε τους ασθενείς αυτούς όπως θα θέλαμε να μας συμπεριφερθούν αν είμασταν στην θέση τους”.

*Την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στην Κύπρο θύμησε ο ΟΚΥΠΥ με κάποιες εκδηλώσεις στο παλιό λιμάνι Λεμεσού

 

Share this post