Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Σύνθημα της φετινής ημέρας είναι «Μόνο μία Γη», τονίζοντας την ανάγκη να ζήσουμε βιώσιμα σε αρμονία με τη φύση. «Μόνο μία Γη» ήταν και το σύνθημα της Διάσκεψης της Στοκχόλμης το 1972. Πενήντα χρόνια μετά λοιπόν, το σύνθημα όχι μόνο ισχύει, αλλά γίνεται και πιο επιτακτική η ανάγκη κατανόησης από όλους μας πως αυτός ο πλανήτης είναι το μοναδικό μας σπίτι, του οποίου τους πεπερασμένους πόρους η ανθρωπότητα πρέπει να διαφυλάξει. Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος αναφέρει:

“Μετά και το πέρας των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, το Γραφείο μας συνδιοργανώνει ή και συμμετέχει στις πιο κάτω δράσεις, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: 

  • Ημιτελής Μαραθώνιος Αμμοχώστου 5 Ιουνίου – τερματισμός 11:30, οδόφραγμα Δερύνειας – (3 Iουνίου στις 17:00 – Συμβολική Φύτευση ελιών στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αμμοχώστου).
  • Εκστρατεία Καθαριότητας κατά μήκους της παραλίας Εναερίου στις 5 Ιουνίου, στις 08:00 σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού.
  • Παγκύπριο Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου, στις 11:00 στο ΚΥΚΠΕΕ Ακρωτήρι, Λεμεσός.
  • Ημερίδα «Παράδοση και Φύση» στις 5 Ιουνίου, στις 17:00 – 20:00 στο Αρχοντικό Ιεροδιακόνου, στο Πολιτιστικό Εργαστήρι Αγίων Ομολογητών.

 

Στη Λεμεσό όπου και διοργάνωσε χθες εκδήλωση το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος του Δημοκρατικού Συναγερμού με την ευκαιρία της Παγκόμιας Μέρας Περιβάλλοντος, βρέθηκε σήμερα ο Πρόεδρος και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, συνοδευόμενος από Βουλευτές και στελέχη του κόμματος.

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022

“Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος βρίσκει το νησί μας αλλά και τον κόσμο ολόκληρο σε δεινή θέση.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος, η αύξηση των τιμών βασικών αγαθών, η φτώχεια και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, όπως και η ενεργειακή κρίση δεν είναι ασύνδετα με τα ζητήματα περιβάλλοντος και κλιματικής κρίσης.

Οι ακραίες θερμοκρασίες αυξάνουν τις ανάγκες σε ενέργεια για ψύξη και θέρμανση ενώ οι φυσικές καταστροφές κοστίζουν δισεκατομμύρια.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος μας υπενθυμίζει ότι ο δρόμος μπροστά μας είναι μεγάλος και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.  Οι συνθήκες απαιτούν πολιτικές  και πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας και θα διασφαλίζουν το μέλλον.

Στην Κύπρο, τα τελευταία εννιά χρόνια το Περιβάλλον δέχεται ολομέτωπη επίθεση από την κυβέρνηση Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ. Την απουσία ολοκληρωμένης πολιτικής σε θέματα ενέργειας και ανάπτυξης των ΑΠΕ την πληρώνει καθημερινά ο κόσμος.

Την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού την πληρώνουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών που επιβαρύνονται καθημερινά με ρύπους και αναθυμιάσεις.

Η αδειοδότηση αναπτύξεων για εξυπηρέτηση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στον κατασκευαστικό τομέα οδηγεί στην καταστροφή σημαντικών οικότοπων, προστατευόμενων περιοχών και παραλιών.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος πιο πολύ από ποτέ, επιβεβαιώνει την ανάγκη για πολιτικές που στόχος τους είναι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος, η προστασία του περιβάλλοντος, η περιβαλλοντική και κοινωνική δικαιοσύνη.

Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να συνεισφέρει με κάθε τρόπο σε αυτό τον αγώνα”.

Τα 150 δελφίνια του Αμβρακικού γιορτάζουν μαζί με τον άνθρωπο

 

Share this post