Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Ώρα για την Φύση»

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Ώρα για την Φύση»

Βιοποικιλότητα. «Επείγουσα και υπαρξιακή»

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
Το θέμα για το 2020 είναι: «Ώρα για την Φύση». Τα τρόφιμα που τρώμε, ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που καθιστά τον πλανήτη μας κατοικήσιμο, όλα προέρχονται από τη φύση. Είναι η φύση που μας στέλνει το μήνυμα: Για να φροντίζουμε τον εαυτό μας πρέπει να φροντίζουμε τη φύση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπογραμμίζει το πόσο βασιζόμαστε όλοι στη φύση και στην υγεία του πλανήτη μας.
Η ποιότητα του νερού που πίνουμε, τα τρόφιμα που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε, όλα εξαρτώνται από τη προστασία του φυσικού κόσμου.
Tο περιβάλλον αντιμετωπίζει πρωτοφανείς κινδύνους, οι οποίοι προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
* Ένα  εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Οι ωκεανοί είναι υπό πίεση.
*Η ατμοσφαιρική ρύπανση αφαιρεί 7 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο και καταστρέφει την ανάπτυξη των παιδιών.
*Aτμοσφαιρικοί ρύποι προκαλούν επίσης, την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος γίνεται στη σκιά της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Πολλοί είναι εκείνοι που είδαν στην πρωτόγνωρη κατάσταση για ολόκληρο τον πλανήτη μια ευκαιρία για τη διάσωσή του, άλλοι όμως εξέφρασαν τον φόβο τους, πως τα περιβαλλοντικά ζητήματα, που μόλις είχαν έρθει στο προσκήνιο, θα χαθούν και πάλι…
Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, γιορτάζουμε την ημέρα περιβάλλοντος!

Τι συνέβη τελικά με το περιβάλλον;

 


Κατά πόσο επηρεάστηκε από το lockdown λόγω Covid-19 και τι πρόκειται να συμβεί; Οργανώσεις και περιβαλλοντολόγοι ανά την υφήλιο είναι σαφείς ως προς τις προβλέψεις τους: Μόνο εάν αναλάβουμε δράση τώρα, θα έχουμε πραγματικό όφελος για το περιβάλλον εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν την τελευταία περίοδο. Οι ευκαιρίες δημιουργήθηκαν, αλλά ουσιαστικά καμία δράση δεν έλαβε χώρα όσο διαρκούσε το lockdown, ενώ δεν είναι λίγοι και όσοι πιστεύουν ότι τώρα, στην μετά lockdown εποχή, το περιβάλλον κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ, καθώς μόλις ανήλθε στην παγκόσμια ατζέντα ως «νούμερο ένα» ζήτημα, εμφανίστηκε ο νέος κορoνοϊός και πάγωσαν όλα.
Είναι γεγονός πως τα μέτρα που ελήφθησαν εξαιτίας της πανδημίας, επηρέασαν αναπόφευκτα και το περιβάλλον. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους, τα ταξίδια ελαχιστοποιήθηκαν, τα μεγάλα εργοστάσια έκλεισαν. Η επίδραση στη φύση ήταν άμεση και έγινε ορατή στα στοιχεία των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εν πρώτοις. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (που έχει δημιουργήσει ειδική πλατφόρμα με στοιχεία για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον κορoνοϊό), η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα και σε αρκετές ελληνικές πόλεις κυμάνθηκε σε πρωτόγνωρα χαμηλά επίπεδα, όσο διάστημα διαρκούσε το lockdown.

 

Το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που φέτος έχει ως ειδικό θέμα τη βιοποικιλότητα, το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος αποφάσισε  να αφιερώσουμε το διήμερο 6 – 7 Ιουνίου σε ένα περιβαλλοντικό θησαυρό, παρέα με τους ντόπιους. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

“Ο περιορισμός των κινήσεων μας, που η πανδημία επέφερε, μας απάλλαξε από ξύλινες παλαιότερες πρακτικές, άψυχων ανακοινώσεων ή θεωρητικών παρουσιάσεων σε κλειστές αίθουσες.
Αποφασίσαμε λοιπόν φέτος τιμώντας την πραγματική διάσταση της μέρας να ζητήσουμε από τους Κοινοτάρχες και τους νέους του Ακάμα να μας ξεναγήσουν στη γη τους. Τους ζητήσαμε να μας οδηγήσουν στους περιβαλλοντικούς θησαυρούς που γνωρίζουν και να μας μυήσουν στις πολύτιμες αναμνήσεις τους από τον Ακάμα.
Στις 9 το πρωί της 6ης Ιουνίου θα βρισκόμαστε στο Δημαρχείο της Πόλης Χρυσοχούς για δίωρη συζήτηση με τους Κοινοτάρχες και τους νέους του Ακάμα.
Στη συνέχεια όλοι μαζί θα προβούμε σε καθαρισμό της παραλίας της Λίμνης, για να επιτρέψουμε στις χελώνες να βρουν καθαρές παραλίες, να δημιουργήσουν τους θόλους και να αφήσουν τα αυγά τους.
Το απόγευμα σχεδιάζουμε να μπούμε στην καρδιά του Ακάμα με περιήγηση στα πιο ευαίσθητα κομμάτια του, ενώ την Κυριακή θα επισκεφτούμε μία-μία τις Κοινότητές του.
Αναμένουμε αυτή τη συνάντηση με μεγάλη προσμονή διότι ήμασταν πάντοτε της άποψης ότι οι ντόπιοι κατέχουν πολύτιμη γνώση, η οποία, σε συνδυασμό με τις κατευθυντήριες οδηγίες προστασίας των περιοχών ως το ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει, καθώς και την επιστημονική γνώση, μπορεί να αξιοποιηθεί ως ασπίδα προστασίας για προστασία του πολύτιμου μας Ακάμα και όλων των πλασμάτων που διαβιούν σε αυτόν”.

 

Διαδικτυακές δράσεις Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών 

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι η βιοποικιλότητα, αναφέρει το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών .  Ανακοίνωση του Κινήματος αναφέρει: “Η βιοποικιλότητα είναι η ποικιλία της ζωής στη Γη. Δυστυχώς εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων κινδυνεύει προς εξαφάνιση το 12% του συνόλου των πτηνών και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης.

Δυστυχώς φέτος – λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – δεν είναι κατορθωτό να γίνουν οι ανοιχτές για το κοινό εκδηλώσεις που κάναμε τόσα χρόνια την εβδομάδα Περιβάλλοντος. Η εκδήλωση για τα Παγκύπρια Ετήσια Περιβαλλοντικά Βραβεία έχει αναβληθεί για το Φθινόπωρο. Η δράση μας όμως μεταφέρθηκε στο διαδίκτυο με τις εξής δράσεις:

1) Την εκστρατεία «Clean Up – Home Edition» όπου έγινε έκκληση στο κοινό να καθαρίσει ένα σημείο βρώμικο με σκουπίδια και να μας αποστείλει φωτογραφίες ή βίντεο του

2) Με τη διαδικτυακή εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών το βράδυ της Παρασκευής 05/06 στις 18:00 με προβολή δηλώσεων από τον υπουργό Γεωργίας κ. Κώστα Καδή, τον Πρόεδρο του Κινήματος κ. Γιώργο Περδίκη, τον βουλευτή του Κινήματος κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου και την πρώην Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Ιωάννα Παναγιώτου

3) Και με τη συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κ. Γιώργου Περδίκη στο διαδικτυακό κανάλι «FarosOnAir».

4) Με την παραγωγή επετειακού βίντεο

Μέρες όπως η 5η Ιουνίου όμως, δεν αρκούν από μόνες τους για την οικοδόμηση περιβαλλοντικής συνείδησης, πόσο μάλλον, να υποχρεώνουν την εκάστοτε Κυβέρνηση σε πολιτικές που θα προστατεύουν το περιβάλλον και θα προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. Δυστυχώς η ρύπανση του περιβάλλοντος και η καταστροφή του, μείωσε δραματικά την βιοποικιλότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Πρέπει να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασισμένοι, όλοι μαζί να δίνουμε τον καθημερινό αγώνα. Όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος στο σήμερα και το αύριο, αλλά και την αντιστροφή των συνεπειών όσων καταστροφών έχουν ήδη προκληθεί.

Οι λύσεις είναι ήδη στο χέρι μας και προσφέρουν τεράστια περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά οφέλη όπως επίσης και οφέλη για την υγεία. Οι νομικά δεσμευτικοί περιορισμοί παραμένουν το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της ρύπανσης και των ρυπογόνων πρακτικών. Μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία που θα βασίζεται στις ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050.

Ως εκ τούτου, οι περαιτέρω εθνικοί δεσμευτικοί στόχοι για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Για να μειώσουμε τις εκπομπές αρκετά γρήγορα, ώστε να περιορίσουμε παγκόσμια την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5°C, θα πρέπει να ασκηθεί έντονη πίεση για μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών. Πρέπει να υποστηριχθεί η σταδιακή κατάργηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να ενισχυθούν για να εξασφαλιστεί το 45% της παραγωγής ηλεκτρισμού έως το 2030.

Οικολογία, εκτός από την αυτονόητη προστασία του περιβάλλοντος, σημαίνει ταυτόχρονα ένα διαφορετικό παραγωγικό πρότυπο που θα έχει στο επίκεντρό του το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αξιοποιώντας κάθε σύγχρονο μέσο για τη διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης αναδεικνύεται η ανάγκη για ένα σχεδιασμό που να οδηγεί στη κυκλική οικονομία. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα σχέδιο για την πράσινη ανάκαμψη. Δυστυχώς, πολλά λόγια ακούγονται, αλλά πολύ λίγα γίνονται”.

 

                                                                                       Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για το Περιβάλλον, αλλά και για τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην                                                                                                      Ελλάδα / ΑΠΕ-ΜΠΕ /  Δημοσιογραφική επιμέλεια: Δημ. Φραγκουλιώτης

 

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης.

 Σήμερα, φαινόμενα όπως η κλιματική αλλαγή, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, του εδάφους και των υδάτων έχουν αναδειχθεί σε υπαρξιακή απειλή για το ανθρώπινο είδος, αναφέρει ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης  και σημειώνει: ” Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, έχουμε ακόμη το χρόνο και τη δυνατότητα να αναστρέψουμε αυτή την τάση. Η μάχη για το περιβάλλον δεν έχει χαθεί. Απαιτεί, ωστόσο, αφύπνιση και δράση από όλους. Απαιτεί θετικές πρωτοβουλίες και συμπεριφορές, σε παγκόσμιο, σε εθνικό, σε τοπικό, αλλά και σε ατομικό επίπεδο.
Η αλλαγή μπορεί να ξεκινήσει από εμάς. Κι ένας αποτελεσματικός τρόπος να την κάνουμε πράξη, είναι να αναλάβουμε, συνειδητά και οργανωμένα, την ευθύνη τόσο για τη μείωση, όσο και για τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων που παράγουμε.

 


Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, ανακυκλώνοντας συστηματικά και σωστά, με διαλογή των υλικών στην πηγή.
Μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά, αλλάζοντας τις καταναλωτικές μας συνήθειες για να υποστηρίξουμε την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης”.

 

 

Share this post