Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Η 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν (Jean Henri Dunan). -Το έργο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

Κάθε χρόνο, η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν (Jean Henri Dunan).

Ο Ντυνάν ήταν Ελβετός επιχειρηματίας, ανθρωπιστής και κοινωνικός ακτιβιστής, ο οποίος γεννήθηκε στη Γενεύη το 1828.  Συνέλαβε την ιδέα ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού το 1859, όταν συγκλονισμένος διαπίστωσε ότι, μετά τη μάχη του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία, χιλιάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές των εμπλεκομένων είχαν αφεθεί να πεθάνουν αβοήθητοι και χωρίς περίθαλψη στο πεδίο της μάχης. Η πρότασή του για εγκαθίδρυση εθνικών ομάδων ανακούφισης από εκπαιδευμένους εθελοντές, που ουδέτερα και αμερόληπτα θα προσφέρουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται σε περιόδους πολέμου, έγινε αποδεκτή και το 1863 εγκαθιδρύθηκε στη Γενεύη η Διεθνής Επιτροπή για Ανακούφιση των Τραυματιών. Από αυτή την Επιτροπή, τον επόμενο χρόνο, δημιουργήθηκε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 1901, ο Ντυνάν ήταν ο πρώτος αποδέκτης του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, μαζί με τον Φρεντερίκ Πασσύ.

 

Ο Ερρίκος Ντυνάν

Το 1864 ο Ερυθρός Σταυρός υιοθέτησε το έμβλημά του, που ήταν ένας Ερυθρός Σταυρός σε άσπρο φόντο (το αντίθετο της σημαίας της Ελβετίας). Αργότερα, υιοθετήθηκε και το σήμα της Ερυθράς Ημισελήνου και από το 2005, ένα τρίτο, εκείνο του Ερυθρού Κρυστάλλου. Από το 1864 μέχρι το 1949, συνομολογήθηκαν οι τέσσερεις Συνθήκες της Γενεύης, που καθορίζουν το καθεστώς των ιατρικών υπηρεσιών προς τους τραυματίες στα πεδία των μαχών και καλύπτουν όλες τις δραστηριότητες του Ερυθρού Σταυρού, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης.

Έκτοτε, ο Ερυθρός Σταυρός αναπτύχθηκε στη μεγαλύτερη ανθρωπιστική οργάνωση του κόσμου, η οποία ενεργεί πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας καταστροφών και υγειονομικών κρίσεων. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει ως αποστολή της να προστατεύει τις ζωές και την αξιοπρέπεια και να προσφέρει βοήθεια σε θύματα πολέμων και εσωτερικών συρράξεων, σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ στοχεύει στη βελτίωση της ζωής ευάλωτων ατόμων, κινητοποιώντας τη δύναμη του ανθρωπισμού. Η βοήθεια παρέχεται χωρίς διακρίσεις ως προς την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, την κοινωνική θέση ή την πολιτική τοποθέτηση. Οι επτά Θεμελιώδεις Αρχές που διέπουν την ύπαρξη και καθορίζουν τη λειτουργία του Ερυθρού Σταυρού είναι ο Ανθρωπισμός, η Αμεροληψία, η Ουδετερότητα, η Ανεξαρτησία, η Εθελοντική Υπηρεσία, η Ενότητα και ο Διεθνής Χαρακτήρας.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC) ιδρύθηκε το 1919, μέσα από τα συντρίμμια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα πέντε ιδρυτικά μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας ήταν η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ. Οι χώρες αυτές συνέλαβαν την απλή, αλλά τεράστια, ιδέα ότι η συμπόνια που ο Ερυθρός Σταυρός είχε επιδείξει κατά τη διάρκεια του πολέμου μπορούσε να συνεχιστεί και σε περίοδο ειρήνης. Αντιλήφθηκαν την ισχύ που μπορεί να επιφέρει η συνεργασία κι η κοινή αξιοποίηση γνώσεων και πόρων, ούτως ώστε να σωθούν και να βελτιωθούν περισσότερες ζωές. Σήμερα, η Ομοσπονδία προσφέρει τη βοήθειά της σε 150εκ. ανθρώπους, μέσω της συμμετοχής 13,7εκ. αφοσιωμένων εθελοντών σε 192 χώρες. 

Ο Ερυθρός Σταυρός στην Κύπρο άρχισε να λειτουργεί το 1950 ως Κλάδος του Βρετανικού Ερυθρού Σταυρού. Μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας συστάθηκε ως νομικό πρόσωπο το 1967 με την επωνυμία Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός (Κ.Ε.Σ.). Το 2012 αναγνωρίστηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και το 2013 εντάχθηκε στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), αποτελώντας το 188ο μέλος. Ο Κ.Ε.Σ. προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, βοηθά στην κάλυψη των αναγκών των εγκλωβισμένων, προσφέρει μαθήματα Πρώτων Βοηθειών, είναι ενεργός στην αντιμετώπιση κρίσεων στη χώρα, προσφέρει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, αναζήτησης και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, καλύπτει όλες τις πρώτες ανάγκες μεταναστών, οργανώνει κατασκηνώσεις και συνέδρια για νεολαία, εκπαιδευτικά σεμινάρια κ.ά.  Το μεγαλύτερο έργο του είναι η λειτουργία του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» στη Λεμεσό.  Ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις του Διεθνούς Κινήματος Ερυθρού Σταυρού/Ερυθράς Ημισελήνου, αποστέλλει ανθρωπιστική βοήθεια και συμβάλλει οικονομικά στην αντιμετώπιση θεομηνιών σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεωνσυγχαίρει τον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό για την πολυετή συμβολή του στην ευημερία του τόπου, αλλά και για τη διαχρονική τους συνεργασία. Με την αμέριστη στήριξη της Πολιτείας και την ενεργό εμπλοκή των εθελοντών του, θα συνεχίσει να συνεισφέρει αποτελεσματικά σε ανθρωπιστικά προγράμματα και έκτακτες καταστάσεις, συμβάλλοντας και στην ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος με την ενεργοποίηση νέων εθελοντών.

Οι δραστηριότητες του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού (Κ.Ε.Σ.) υπαγορεύονται βασικά από το λόγο ύπαρξής του, που δεν είναι άλλος από την προσπάθεια ανακούφισης του ανθρώπινου πόνου σε όλο τον κόσμο, σε καιρό ειρήνης ή πολέμου.

Πέρα από τις παραδοσιακές και μόνιμες φιλανθρωπικές δραστηριότητες με τις οποίες ταυτίστηκε ο Κ.Ε.Σ., όπως η ανθρωπιστική βοήθεια, η προσφορά Πρώτων Βοηθειών, η οργάνωση αιμοδοσιών κ.α., η ανθρωπιστική προσφορά και δράση του υπαγορεύεται επίσης από τις παρουσιαζόμενες έκτακτες ανάγκες. Θεομηνίες, δυστυχήματα, επιδημίες, συγκρούσεις, πόλεμοι και άλλες απρόβλεπτες αιτίες ανθρώπινου πόνου, δυστυχίας, καταστροφών και θανάτων, δοκιμάζουν την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα της αντίδρασής του. Ο διεθνής χαρακτήρας του Ερυθρού Σταυρού, που αποτελεί και μια από τις βασικές αρχές του, αλλά και το γεγονός ότι σήμερα, με την παγκοσμιοποίηση και την ανάπτυξη των επικοινωνιών, ζούμε σε ένα κόσμο αλληλοεξάρτησης, έχουν αυξήσει και διευρύνει τις ανάγκες αυτές και κατ’ επέκταση τους τομείς δραστηριοποίησης του Κ.Ε.Σ.

 

Παρατίθενται δειγματικά πιο κάτω μερικές από τις δραστηριότητες που αναλαμβάνονται από τον Κ.Ε.Σ. στην Κύπρο, σε περίοδο ειρήνης και περίοδο πολέμου:

α) Οι κυριότερες δραστηριότητες του Κ.Ε.Σ. σε καιρούς ειρήνης είναι:

  • Προσφορά Ανθρωπιστικής Βοήθειας όπως τρόφιμα και ρουχισμό
  • Θεραπευτική αγωγή, φροντίδα και στήριξη παιδιών με αναπηρίες
  • Προσφορά μαθημάτων Πρώτων Βοηθειών
  • Παραχώρηση τροχοκαθισμάτων και άλλων βοηθητικών μέσων
  • Υλική και ηθική στήριξη σε ευάλωτα άτομα
  • Προετοιμασία, ετοιμότητα και οργάνωση για αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών
  • Συντροφιά σε ηλικιωμένους και άλλα μονήρη άτομα
  • Κάλυψη αναγκών των εγκλωβισμένων
  • Υπηρεσίες Ψυχοκοινωνικής Στήριξης
  • Οργάνωση Αιμοδοσιών
  • Βοήθεια σε μετανάστες
  • Εκστρατείες ευαισθητοποίησης και διαφώτισης πάνω σε κοινωνικά και άλλα προβλήματα (aids, ναρκωτικά, οδικά δυστυχήματα, γρίπη των πτηνών κλπ.)
  • Προσφορά Υπηρεσίας Αναζητήσεων και Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών
  • Διοργάνωση Σεμιναρίων και Συνεδρίων
  • Δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινωνίας για την αποστολή του Ερυθρού Σταυρού.
  • Εκδηλώσεις και εκστρατείες συγκέντρωσης πόρων (παγκύπριος Έρανος Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού).
  • Εγγραφή, εκπαίδευση και οργάνωση μελών και εθελοντών
  • Συνεργασία με την Κυβέρνηση και άλλους εθελοντικούς οργανισμούς στην Κύπρο και το εξωτερικό
  • Διάδοση των αρχών του Ερυθρού Σταυρού
  • Προστασία του εμβλήματος του Ερυθρού Σταυρού
  • Συνεργασία με το Διεθνές Κίνηνμα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

 

β) Οι κυριότερες δραστηριότητες του Κ.Ε.Σ. σε καιρό πολέμου είναι:

  • Η πρώτη ιατρική φροντίδα στους πληγωμένους
  • Η απελευθέρωση και ασφάλεια των αιχμαλώτων
  • Η ανεύρεση των αγνοουμένων προσώπων
  • Η επανασύνδεση και επικοινωνία οικογενειών με τους συγγενείς τους
  • Η περίθαλψη και παρηγοριά των προσφύγων
  • Η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης σε εκτοπισμένα και εγκλωβισμένα πρόσωπα και η επικοινωνία με αυτά
  • Η ψυχολογική στήριξη σε τυχόν θύματα βιασμού και όσους άλλους χρειάζονται.

Παρ’ όλον ότι τα χρόνια περνούν, ο «πανδαμάτορας χρόνος» δε φαίνεται να σβήνει από τη μνήμη, αλλά ούτε και να απομακρύνει από τη ζωή του λαού της Κύπρου, τις δυσάρεστες αναμνήσεις και τις οδυνηρές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής. Οι χιλιάδες των προσφύγων εξακολουθούν να χρειάζονται ανακούφιση και ηθική και υλική στήριξη. Αυτοί που έμειναν εγκλωβισμένοι στα κατεχόμενα, εξακολουθούν να χρειάζονται τα πάντα για την επιβίωσή τους. Η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων δεν έχει ακόμα επιτευχθεί και το δράμα των συγγενών τους συνεχίζεται.

 

Ο Κ.Ε.Σ. πιστός στην αποστολή του να προσφέρει συμπαράσταση και ανακούφιση σε όσους έχουν ανάγκη, και τη δέσμευσή του να προστατεύει πάντα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, εξακολουθεί και σήμερα και για όσα ακόμα χρόνια χρειαστεί, να δίνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ανθρωπιστικό παρόν του, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στους πρόσφυγες και κυρίως στους εγκλωβισμένους.

 

Δε θα ήταν υπερβολή να λεχθεί ότι οι εγκλωβισμένοι, που ο αριθμός τους δυστυχώς συνεχώς μειώνεται και η ηλικία και οι ανάγκες τους συνεχώς μεγαλώνουν, δε θα μπορούσαν να επιβιώσουν χωρίς τη βοήθεια που αποστέλλεται από τις ελεύθερες περιοχές. Οι βασικές ανάγκες τους καλύπτονται βασικά από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, με τον Κ.Ε.Σ. να ικανοποιεί συμπληρωματικά όλες τις υπόλοιπες.

 

Share this post