Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Η ΕΣΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των απόψεων.

“Κάτω από πρωτόγνωρα δυσχερείς συνθήκες, η ανθρωπότητα στο σύνολό της και η δημοσιογραφική οικογένεια ειδικά,  τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Το υπέρτατο αγαθό της ελευθεροτυπίας αποδεικνύεται ακόμα πιο πολύτιμο και σημαντικό σε συνθήκες πανδημίας που συνεχίζει να υποβάλει σε δεινά όλη την υφήλιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά’ , τονίζει σε ανακοίνωση της η Ένωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) και σημειώνει : “υπό συνθήκες πανδημίας  δοκιμάζονται ακόμα παραπάνω τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρωτίστως το δικαίωμα στην υγεία. Και όπου δοκιμάζονται ανθρώπινα δικαιώματα η ελεύθερη, ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία έχει καταλυτικό ρόλο να διαδραματίσει”.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται και τα εξής:

“Η Ένωση Συντακτών Κύπρου ενώνει τη φωνή της με τη Διεθνή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όπου ανήκει, και διατρανώνει τη βούλησή της, μαζί με τους δημοσιογράφους όλου του κόσμου, να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα ιδανικά της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης, της πολυφωνίας και του πλουραλισμού των απόψεων.

Ο αγώνας αυτός δεν είναι και δεν ήταν ποτέ εύκολος. Η σφαιρική, αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινής γνώμης γίνεται ολοένα και πιο δύσβατη. Ο έλεγχος των κέντρων λήψης αποφάσεων εκ μέρους των πολιτών ολοένα και πιο δύσκολος, με τα εμπόδια που παρεμβάλλονται συνεχώς να μεγαλώνουν. Οι δημοσιογράφοι, ανά την υφήλιο, εκθέτουν συνεχώς τους εαυτούς τους σε πάμπολλους κινδύνους, για την υγεία τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα, την ασφάλειά τους, την ίδια τους τη ζωή.

Η ελευθερία του Τύπου δοκιμάζεται πολλαπλά και ποικιλιτρόπως σε όλο τον κόσμο. Ως Ένωση Συντακτών Κύπρου, θα συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε και να καταγγέλλουμε κάθε παραβίαση και κάθε απόπειρα παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου. Όπου και να συμβαίνει αυτό, είτε μακριά μας, είτε κοντά μας, είτε και πολύ κοντά μας”.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, (IFJ) στην οποία ανήκει και η Ένωση Συντακτών Κύπρου, συμμετέχει στις διαδικτυακές εκδηλώσεις της UNESCO για τον εορτασμό σήμερα  της Παγκόσμιας Ημέρας  Ελευθερίας του Τύπου. Ο εορτασμός άρχισε την  Πέμπτη, 29 Απριλίου, και κορυφώνονται σήμερα, 3 Μαΐου 2021.

Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών  διοργανώθηκαν  σε όλο τον κόσμο εκατοντάδες εκδηλώσεις, για την προσωπική ασφάλεια των δημοσιογράφων, τη βιωσιμότητα των ΜΜΕ, την παραπληροφόρηση καθώς και θεματικές ενότητες ειδικού περιφερειακού περιεχομένου με ομιλητές από διαφορετικές Ενώσεις μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.

Φέτος, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων ειδικά την Πρωτομαγιά, τίμησε όλους τους δημοσιογράφους, που πέθαναν από Covid-19. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις στον σύνδεσμο  http://en.unesco.org/commemorations/worldpressfreedomday/2021/programme

https://twitter.com/UNESCO/status/1388949236302106630?s=20

 

https://twitter.com/UNESCO/status/1389067204944142336?s=20

 

Γκουτέρες- Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: H πληροφόρηση ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό

Έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης, απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου. Σε πολλές χώρες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικές ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η κατάσταση συνεχίζει να χειροτερεύει, παρατηρεί περαιτέρω.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισημαίνει πως παρά τις δραματικές αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η ελεύθερη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος μας στην προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την παραπληροφόρηση, σημειώνει και αποκρυσταλλώνοντας το μήνυμά του, προτρέπει «να επαναλάβουμε τις προσπάθειες για την προστασία της ελευθερίας του Τύπου, ώστε η πληροφόρηση να παραμείνει ένα σωτήριο δημόσιο αγαθό για όλους».

Στην αρχή του μηνύματός του, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναφέρεται στις παγκόσμιες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, επισημαίνοντας ότι υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων, επιβεβαιωμένων και καθολικά προσβάσιμων πληροφοριών για τη σωτηρία ζωών και την οικοδόμηση ισχυρών και ανθεκτικών κοινωνιών.

Εν συνεχεία, εστιάζει στον ρόλο των δημοσιογράφων και σημειώνει πως «μάς βοηθούν να πορευόμαστε σε έναν ταχέως μεταλλασσόμενο και συχνά υπερφορτωμένο τοπίο πληροφοριών, ενώ βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες ανακρίβειες και αναλήθειες».

Τέλος, ο Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρεται στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. «Έχουν πλήξει πολλά μέσα ενημέρωσης, απειλώντας την ίδια την επιβίωσή τους. Καθώς οι προϋπολογισμοί περιορίζονται, το ίδιο συμβαίνει και με την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση. Φήμες, ανακρίβειες και ακραίες διχαστικές γνώμες έρχονται να καλύψουν το κενό».

Η ΕΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Σε μια εποχή κατά την οποία η ανεξάρτητη και ελεύθερη πληροφόρηση από τα μέσα ενημέρωσης είναι πιο σημαντική από ποτέ, η ελευθερία του Τύπου εξακολουθεί να απειλείται. Οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να βιώνουν σκληρές συνθήκες εργασίας, με αυξανόμενες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, παρακολούθηση, αυθαίρετες ποινές φυλάκισης ή βία για την επιτέλεση του έργου τους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της UNESCO, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 76 δημοσιογράφοι, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν συλληφθεί, παρενοχληθεί ή απειληθεί παγκοσμίως. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η έμφυλη βία κατά των γυναικών δημοσιογράφων.

Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδη αξία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία έχει υποστηρίξει με πολλές πρόσφατες πρωτοβουλίες. Η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων αποτελούν βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία και του σχεδίου δράσης για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Το 2020, περισσότεροι από 400 δημοσιογράφοι επωφελήθηκαν από τον μηχανισμό της ΕΕ για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η ΕΕ έλαβε σημαντικά μετρά για τη στήριξη δημοσιογράφων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στο πλαίσιο της πανδημίας σε πολλές περιοχές.

Κατά το περασμένο έτος, η ΕΕ καταδίκασε επανειλημμένα τον εκφοβισμό και την παρενόχληση που υφίστανται ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι σε χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ΕΕ, μεταξύ άλλων μέσω του Ειδικού Εντεταλμένου της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συνέχισε τις επαφές με διωκόμενους ανεξάρτητους δημοσιογράφους και παρενέβη προς υποστήριξη κρατούμενων δημοσιογράφων και μπλόγκερ.

Οι αντιπροσωπείες της ΕΕ είναι η φωνή της ΕΕ ανά περιοχή. Έχουν παρακολουθήσει στενά τις δικαστικές διαδικασίες κατά δημοσιογράφων, έχουν καταδικάσει την καταστολή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης και έχουν εκφράσει ανησυχίες στις εθνικές αρχές σχετικά με προτεινόμενες νομοθετικές πράξεις για την επικοινωνία, τα μέσα ενημέρωσης, την πληροφόρηση και τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις.

Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να κάνει περισσότερα, τόσο στην Ευρώπη όσο και στο εξωτερικό. Η ΕΕ θα συνεχίσει να συντονίζει τη δράση της με διεθνείς οργανισμούς και μηχανισμούς και να πρωτοστατεί σε νέες προσεγγίσεις, παράδειγμα των οποίων αποτελεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η οποία έχει ως στόχο να καταστούν οι μεγάλες πλατφόρμες υπόλογες, ώστε να καταστούν τα συστήματά τους πιο δίκαια, πιο ασφαλή και πιο διαφανή. Θα συνεχίσουμε επίσης τη δράση μας για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και θα αναζητήσουμε, από κοινού με όλους τους εταίρους, αποτελεσματικά μέσα για να βοηθήσουμε τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης να ακολουθήσουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.

Η ελευθερία της πληροφόρησης και η ελευθερία του λόγου πρέπει να προάγονται και να προστατεύονται παντού. Είναι προς το συμφέρον όλων μας. Η ΕΕ θα συνεχίσει να εκφράζεται ενάντια σε κάθε περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και ενάντια στη λογοκρισία, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελευθερία του Τύπου αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των δημοκρατικών κοινωνιών, οι οποίες μπορούν να ευδοκιμήσουν μόνο εάν οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες και μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές. Ελευθερία του Τύπου σημαίνει ασφάλεια για όλους.

 

Το ΑΚΕΛ , με ανακοίνωση του εκφράζει την εκτίμησή του προς τον δημοσιογραφικό κόσμο της Κύπρου και προσθέτει: ” Προς τους δημοσιογράφους που υπηρετούν την αποστολή της ενημέρωσης του λαού και ελέγχουν την πολιτική και οικονομική εξουσία. Που αναδεικνύουν τα πραγματικά προβλήματα του τόπου και δίνουν βήμα σε όλες τις απόψεις. Που τολμούν να ξεσκεπάζουν τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Η Ελευθερία του Τύπου αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για μια σύγχρονη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία. Ωστόσο, ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου η ελευθερία του Τύπου πλήττεται από δολοφονίες, επιθέσεις, απειλές και πιέσεις προς τον δημοσιογραφικό κόσμο αλλά και από την εργασιακή ανασφάλεια που υπονομεύει το έργο των δημοσιογράφων. Πλήττεται ακόμα από την ιδιοκτησιακή υπερσυγκέντρωση ΜΜΕ και το ψηφιακό ολιγοπώλιο, από τη διαπλοκή ιδιοκτητών ΜΜΕ με το οικονομικοπολιτικό κατεστημένο, φαινόμενα που συρρικνώνουν την ελευθερία και την πολυφωνία στο τοπίο της ενημέρωσης, αλλά και την ποιότητα της δημοσιογραφίας.

Το ΑΚΕΛ κάλεσε και καλεί εκ νέου την Πολιτεία να προστατεύσει τη βιωσιμότητα του έντυπου Τύπου, η οποία δεν μπορεί να διασφαλιστεί μέσα από τους κανόνες της αγοράς αλλά και να διασφαλίσει την εργασιακή αξιοπρέπεια των δημοσιογράφων και όλων των εργαζομένων στο χώρο της ενημέρωσης”.

 

 

Share this post