Πάφου Γεώργιος: Οι Μικρασιάτες έδωσαν το φως του πολιτισμού και του χριστιανισμού

Πάφου Γεώργιος: Οι Μικρασιάτες έδωσαν το φως του πολιτισμού και του χριστιανισμού

Άνοιξε σήμερα η Πολυέκθεση “Μικράς Ασίας Ενθυμήματα και κειμήλια”

“Οι Μικρασιάτες έδωσαν το φως του πολιτισμού και του χριστιανισμού”, επισήμανε ο Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου,Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, σε χαιρετισμό στα τα  εγκαίνια  της Πολυέκθεσης,  με τίτλο  “Μικράς Ασίας Ενθυμήματα και κειμήλια”.  Η Μικρασιατική καταστροφή, σημείωσε, ” έδωσε πολλά μηνύματα όπως: ο διχασμός να μην διεισδύσει στις ψυχές μας και να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις”. Επίσης, υπενθύμισε   ότι  στην Μικρά Ασία συνήλθαν  Οικουμενικές Σύνοδοι της Εκκλησίας.  

Η έκθεση οργανώνεται από την Επιτροπή μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού 1922-2022, στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της ,  και  αποσκοπεί  στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης  και δη του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η καραμανλίδικη εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης “ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΣ”, της οποίας το όνομα έχει η ιστοσελίδα μας

Τα εγκαίνια της Πολυέκθεσης πραγματοποιήθηκαν στην παρουσία του  Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομου Προδρόμου, της Αναπληρώτριας επικεφαλής και Σύμβουλου Πρεσβείας Α΄, κ. Ε. Μπισμπικοπούλου, εκ μέρους του Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο, και του Μητροπολίτη Πάφου και Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου κ. Γεώργιου. Η Πολυέκθεση άνοιξε για το κοινό και τους μαθητές μετά τα εγκαίνια και φιλοξενείται στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Παλιά Λευκωσία, αίθουσα Α. Πατσαλίδη.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Προδρόμου τόνισε ότι η Πολυέκθεση αποτελεί ένα δείγμα διατήρησης της ιστορικής μνήμης, αναπαράστασης της ζωής των Μικρασιατών, αλλά και μνημόσυνο για όλους αυτούς τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και σφυρηλάτηση του ελληνικού πολιτισμού.

Επίσης, ανέφερε ότι η εν λόγω Πολυέκθεση χωρίζεται σε τέσσερις θεματικούς πυλώνες, οι οποίοι σφράγισαν την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου και της Μικράς Ασίας, στους τομείς της  Παιδείας, του Πολιτισμού, της Θρησκείας και της  Ιστορίας.

Η εκπρόσωπος του  Πρέσβυ της Ελλάδας στην Κύπρο, Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Πρεσβείας Α΄, κ. Ελένη Μπισμπικοπούλου στον δικό της χαιρετισμό αναφέρθηκε στην ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι ο περσινός Διαγωνισμός Μαθητικού Δοκιμίου Ελληνικής Πρεσβείας 2021 – 2022 ο οποίος διεξάγεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και την Ελληνική Πρεσβεία αφορούσε τη γνώση της ιστορίας, των κατορθωμάτων και τον πολιτισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η Μικρασία αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού. Ευχαριστίες εκφράστηκαν στα άτομα που άνοιξαν την καρδιά τους και μοιράστηκαν μαζί μας τα ενθυμήματα και τα κειμήλια τους.

 Η Συντονίστρια της Επιτροπής Εκδηλώσεων Μνήμης Μικρασιατικού Ελληνισμού,  Δρ Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η επαφή των επισκεπτών με τα τεκμήρια θα δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό και ιδιαίτερα στους/στις μαθητές/μαθήτριες να έλθουν σε άμεση επαφή με τη μακρινή στον χρόνο Μικρασία, ενώ ταυτόχρονα να γνωρίσουν την Ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα της καθώς επίσης και τον πλούτο του πολιτισμού της. Εξέφρασε, επίσης, θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές και χορηγούς, οι οποίοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της Πολυέκθεσης.

Τα εγκαίνια ολοκληρώθηκαν με το άκουσμα μικρασιάτικων μελωδιών από τους Χριστόδωρο Μνάσωνος και Γιάννη Λέμπο και  ξενάγηση -ψηλάφηση στον ιερό χώρο των τεκμηρίων της Πολυέκθεσης από τον Θεολόγο Χρυσόστομο Μελή, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του συγκέντρωσαν το σπάνιο  υλικό.

Υπενθυμίζεται ότι η Πολυέκθεση θα λειτουργήσει από τις 5 μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου 2022 από τις 10 το πρωί μέχρι τις 7 η ώρα το απόγευμα. Τα σχολεία έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Πολυέκθεση, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία στο τηλέφωνο 22800749.

Share this post