Π. Προδρόμου: Ξεχωριστή η συνεισφορά στα ελληνικά γράμματα της Κύπρου του Λ. Ζαφειρίου

Π. Προδρόμου: Ξεχωριστή η συνεισφορά στα ελληνικά γράμματα της Κύπρου του Λ. Ζαφειρίου

“Βαθιά θλίψη έφερε η είδηση του θανάτου του Λεύκιου Ζαφειρίου. Χάνουμε ένα ταλαντούχο και προικισμένο λογοτέχνη και μελετητή, ο οποίος υπήρξε επί μακρόν στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας, με ξεχωριστή συνεισφορά στα ελληνικά γράμματα της Κύπρου”, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο υπουργός στην δήλωση του επισημαίνει: “Ο Λεύκιος Ζαφειρίου διακρίθηκε και πρόσφερε πολλά όχι μόνο ως ποιητής και πεζογράφος, αλλά και ως μελετητής της λογοτεχνίας και ακόμα ως επιτελικό στέλεχος της εκπαίδευσης. Υπήρξε ένας από τους ανθρώπους που αφήνει παρακαταθήκη στην καλλιέργεια της καίριας σχέσης της εκπαίδευσης με τα γράμματα και τη λογοτεχνία. 

Αγωνιστής της ζωής, αλλά και αγωνιστής του πνεύματος, αφήνει το αποτύπωμα ενός ευγενικού, ευπροσήγορου, αλλά και πείσμονος εργάτη των γραμμάτων και του πνεύματος. Αντιμετώπισε με θάρρος και υπομονή μεγάλες δυσκολίες, εξερχόμενος νικητής της ζωής, αλλά είχαμε την ατυχία να φύγει τελικά από τη ζωή, σχετικά πρόωρα.

Ο Λεύκιος μας αφήνει σημαντικό λογοτεχνικό έργο, με ξεχωριστή ποιητική κατάθεση και πεζογραφία, που τον αξίωσαν σε σημαντικές διακρίσεις και βραβεύσεις. Έχει δώσει επίσης σημαντικές ανθολογίες και λογοτεχνικές μελέτες. Διακρίθηκε ιδιαίτερα για το πρωτότυπο ερευνητικό έργο του γύρω από τον Ανδρέα Κάλβο. Ενώ ξεχωριστή σημασία έχει ότι λειτούργησε πάντοτε ως ένας δραστήριος σύνδεσμος ανάμεσα στην ευρύτερη ελλαδική και την κυπριακή ελληνική λογοτεχνία. Η στενή συνεργασία του με σημαντικές σύγχρονες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων, αφήνει μόνιμο το αποτύπωμα του στον κόσμο της λογοτεχνίας.

 Από την πρώτη νεότητά του, με το «Σχεδόν μηδίζοντες», μέχρι τους «Συμμορίτες» και το «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου (1792-1869)», μας αφήνει ένα πολύ αξιόλογο έργο που θα μιλά πάντοτε για τον δημιουργό του.

Είχα προσωπικά την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ στενά με τον Λεύκιο Ζαφειρίου και θα θυμάμαι πάντα έναν ευγενή στοχαστή και πρόθυμο διαλογικό λάτρη των γραμμάτων. Συνεργαστήκαμε ιδιαίτερα για κάποιο διάστημα όταν με τον Νίκο Ορφανίδη και τον Λεύκιο Ζαφειρίου ξεκινήσαμε την έκδοση της λογοτεχνικής επιθεώρησης «Η ακτή», σε μια οριακή στιγμή, στην αρχή της δεκαετίας του 1990 και εκείνη η εμπειρία μου αφήνει από τον Λεύκιο την αγαθή μνήμη ενός σπουδαίου στοχαστή, αλλά και ανθρώπου. Αξέχαστες μένουν επίσης οι στιγμές, η συναναστροφή και οι συζητήσεις με τον Λεύκιο στο πλαίσιο ενός πνευματικού κύκλου που για χρόνια περιστράφηκε γύρω από το «Αιγαίον», στη Λευκωσία.

Τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους του Υπουργείου και του εκπαιδευτικού κόσμου, τον οποίο υπηρέτησε από διάφορες σημαντικές θέσεις, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι θα είναι παντοτινή και αγαθή η μνήμη του Λεύκιου.

Απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια στα δυο αδέλφια του και τους υπόλοιπους δικούς του ανθρώπους”.     

  **************************************************

  • Ο Λεύκιος Ζαφειρίου δίδαξε τη διετία 2004-2006 στο υπό τουρκική κατοχή Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου, το οποίο επαναλειτούργησε τότε ύστερα από είκοσι εννέα χρόνια. Κατά την θητεία του στο Γυμνάσιο συνδέθηκε στενά (φωτογραφία επάνω) με την εμβληματική μορφή των εγκλωβισμένων , τον μακαριστό Σάββα Λιασή. Ενώ υπηρετούσε στο  Ριζοκάρπασο, ο Λεύκιος τραυματίστηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Όταν βγήκε από το νοσοκομείο ο Σάββας Λιασής τον επισκέφτηκε στο σπίτι του στην Λευκωσία. 

*Διαβάστε έργα του Λεύκιου Ζαφειρίου στον σύνδεσμο

.. .στην Κύπρο τη θαλασσοφίλητη… : ΛΕΥΚΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ (stinkyprotithallassofiliti.blogspot.com)

ΣΗΜ: Τις φωτογραφίες μας παραχώρησε η Τούλα Λιασή, την οποία ευχαριστούμε θερμά

Share this post