Π. Παπαπολυβίου: «Πτυχές και Διαθλάσεις του Κυπριακού 1821. Πρόσωπα, σχέδια και σκιές»

Π. Παπαπολυβίου: «Πτυχές και Διαθλάσεις του Κυπριακού 1821. Πρόσωπα, σχέδια και σκιές»

“Μια ιστορική συγκυρία οδήγησε στη σύμπτωση, μέσα σε μια τριετία, τριών μεγάλων επετείων. Του 1821, του 1922 και του 1974. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε επιστημονικά, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και παρωχημένες ρητορείες τους μεγάλους αυτούς ιστορικούς σταθμούς”, τόνισε ο συγγραφέας. 

Σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερης συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Πέτρου Παπαπολυβίου, «Πτυχές και Διαθλάσεις του Κυπριακού 1821. Πρόσωπα, σχέδια και σκιές», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΡΙΖΕΣ.

Το κοινό, που κατέκλυσε την ανακαινισμένη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου, παρακολούθησε μια εκδήλωση υψηλού επιπέδου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, κ. Ιωάννης Παπαμελετίου.

Για το σπουδαίο βιβλίο μίλησαν ο Διευθυντής του Ιδρύματος «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης»,  Χαράλαμπος Μπακιρτζής, ο Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κυριάκος Δημητρίου και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Λευκωσία,  Ιωάννης Μαλλικούρτης.

Στο πολυσέλιδο πόνημα του ιστορικού και συγγραφέα Πέτρου Παπαπολυβίου, αποθησαυρίζονται γνωστά και άγνωστα ευρήματα πολυετούς και κοπιώδους αρχειακής έρευνας του συγγραφέα γύρω από το ‘κυπριακό’ 1821 και την ιστορία της Κύπρου στον 19ο αιώνα. Είναι ένα προϊόν αφοσίωσης και αγάπης, που αποτελείται από μια σύνθεση μελετημάτων για τη συμμετοχή των Κυπρίων στο 1821 χωρισμένο σε 4 μέρη και 14 κεφάλαια. 

Κατά την αντιφώνησή του, φανερά συγκινημένος, ο συγγραφέας ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η μνήμη και οι λειτουργίες της έχουν καταλυτικό ρόλο και είναι πανταχού παρούσες όταν ασχολείσαι με την ιστορία του τόπου σου. Στη στροφή μου στο 1821 συνέβαλε όμως και κάτι άλλο. Μια ιστορική συγκυρία οδήγησε στη σύμπτωση, μέσα σε μια τριετία, τριών μεγάλων επετείων. Του 1821, του 1922 και του 1974. Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε επιστημονικά, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεοληψίες και παρωχημένες ρητορείες τους μεγάλους αυτούς ιστορικούς σταθμούς. Στην Επανάσταση., που οδήγησε στην ίδρυση του ελληνικού κράτους και στις δύο μεγάλες εθνικές καταστροφές, μέσα σε μισόν αιώνα. Και του ρόλου της Κύπρου σε αυτή την πορεία. Στο βιβλίο επιχείρησα να αναδείξω πτυχές αυτής της πορείας και του καθοριστικού ρόλου, που διαδραμάτισε το 1821 στην ιστορία της Κύπρου, αλλά και του ρόλου της Κύπρου στο 1821. Τόσο με τα ιστορικά συμβάντα όσο και με τον απόηχο και τις απεικονίσεις του. Αλλά και με την ανάδειξη προσώπων άγνωστων ή υποβαθμισμένων».

Εκκλησία, πολιτεία, πανεπιστημιακές αρχές, εκπρόσωποι του ΓΕΕΦ, της ΕΛΔΥΚ και της Αστυνομίας, πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές, υποψήφιοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτιμητές του έργου του κ. Παπαπολυβίου και πλήθος κόσμου, ανέμενε υπομονετικά μετά το πέρας της εκδήλωσης να παραλάβει το βιβλίο με την υπογραφή από τον ίδιο τον συγγραφέα.

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟ :  Ανακοίνωση Τύπου Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Σημείωμα του συγγραφέα

 

Τυπώθηκε το νέο μου βιβλίο με τίτλο «Πτυχές και διαστάσεις του κυπριακού 1821: Πρόσωπα, σχέδια και σκιές» (Λευκωσία: Ρίζες, 2022, σελ. 446). Το βιβλίο κυκλοφορεί μετά την ολοκλήρωση της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά γεννήθηκε και διαμορφώθηκε ως εκδοτική ιδέα πριν από το 2021. Δεν αποτελεί την ιστορία της κυπριακής συμβολής στην Επανάσταση, αλλά μια σύνθεση μελετημάτων, τόσο για τη συμμετοχή των Κυπρίων στο 1821, όσο και για τον απόηχο και τους συμβολισμούς του στη μεγαλόνησο, τους τελευταίους δύο αιώνες. Πέρα από τον Πρόλογο, την Εισαγωγή και τα Ευρετήρια, αποτελείται από τέσσερα μέρη και το Επίμετρο, και συνολικά 14 υποκεφάλαια, τα εξής:

Μέρος Α. Η ΚΥΠΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ 1821                                                                

Οι εκκλήσεις του Κυπριανού Θησέως και η διακήρυξη του Δεκεμβρίου 1821

Από τα πάθη των εν Ευρώπη διασωθέντων Κυπρίων: Ένα ανέκδοτο σχέδιο επιστολής του Νικόλαου Θησέως (1826)

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και η Κύπρος

Ο ελληνικός Τύπος για τις κυπριακές εξεγέρσεις του 1833

Μέρος Β. ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΙΧΝΗ                                                   

Ο «κυπριακός κύκλος» της Ακαδημίας των Κυδωνιών και του Φιλολογικού Γυμνασίου Σμύρνης στην προεπαναστατική περίοδο (1815-1820)

Εκ των του Χαραλάμπους Μάλη Κυπρίου: Με τα όπλα και το κονδύλι

Μεταξύ Σολομώντος και Σουλεϊμάν

Από τον Χατζηηλία στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη

Διά την μεγάλην ιδέαν παντέρημος: Πεθαίνοντας στην Αθήνα του 1865

Μέρος Γ. ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ                   

9η Ιουλίου 1821 και αρχιεπίσκοπος Κυπριανός: Επετειακή καθιέρωση και συμβολισμοί (1830-1931)

Στα βουνά για ένα νέο Εικοσιένα: Απόηχοι και προσλήψεις της Επανάστασης του 1821 στον Αγώνα της ΕΟΚΑ

Μέρος Δ. ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΑ     

Ο Μορφίτης Αβραάμ ή Η φιλική Εταιρία. Ένα άγνωστο ημιτελές κυπριακό μυθιστόρημα του 1874

Ένα άρθρο του Λεωνίδα Παυλίδη για την «9η Ιουλίου» του Βασίλη Μιχαηλίδη, στον «Ριζοσπάστη» του Ιανουαρίου 1947

ΕΠΙΜΕΤΡΟ                                                                                                                             

Κατάλογος των Κυπρίων αγωνιστών της Επανάστασης

Το βιβλίο θα είναι σύντομα στα βιβλιοπωλεία. Επίσης μπορείτε να το παραγγείλετε από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Ρίζες, www.rizesbooks.com

*Το εξώφυλλο του βιβλίου. Η (μοναδικής σπανιότητας) φωτογραφία του εξωφύλλου είναι από την τελετή παράδοσης του πορτρέτου του αρχιεπισκόπου Κυπριανού στην Ιστορική Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος στην Αθήνα, στις 25 Μαρτίου 1900. Μια από τις πρώτες δημόσιες πράξεις ενηλικίωσης του κυπριακού ενωτικού κινήματος. Πρωταγωνιστής ο Γεώργιος Σ. Φραγκούδης, που διακρίνεται υπερήφανος κάτω και αριστερά από την προσωπογραφία του Κυπριανού, που σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στο κτίριο της Παλιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου.

Share this post