Π. Καραγιάννης: Λίγο μετέωρη η τέταρτη φάση των μέτρων χαλάρωσης

Π. Καραγιάννης: Λίγο μετέωρη η τέταρτη φάση των μέτρων χαλάρωσης

*Αύριο αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο

*Σήμερα εντοπίστηκαν  3 νέα κρούσματα του COVID-19

Στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο και στα όσα θα ανακοινωθούν μετά,  παρέπεμψαν μέλη της επιστημονικής ομάδας που συναντήθηκαν σήμερα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη . 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης και η δρ Μαρία Κολιού, τόνισαν ότι τις ακριβείς ημερομηνίες της τρίτης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων θα δώσει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο κ. Καραγιάννης εξήγησε ότι ο πρόεδρος ζήτησε να έχει πληροφόρηση σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα και την εξέλιξή της, ενώ τέθηκαν επί τραπέζης κάποιες ημερομηνίες που θα επικυρωθούν αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως είπε, η τρίτη φάση παραμένει εντός Ιουνίου, ενώ η τέταρτη είναι λίγο μετέωρη, κατά τον χαρακτηρισμό του, καθώς κάποιες χαλαρώσεις μπορεί να γίνουν νωρίτερα. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν και οι συναθροίσεις, αλλά όλα θα ανακοινωθούν αύριο.

Ο καθηγητής διέψευσε ότι υπάρχει διαφωνία μεταξύ Υπουργού Υγείας και Επιδημιολογικής Ομάδας. «Δεν υπήρξε κάποια επιστολή, ο υπουργός ζήτησε να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση και τη δεχτήκαμε», είπε.

Η δρ Κολιού ανέφερε ότι η επιδημιολογική κατάσταση επιτρέπει να χαλαρώσουν νωρίτερα κάποια από τα περιοριστικά μέτρα, επισημαίνοντας ότι τα γυμναστήρια θα ανοίξουν υπό προϋποθέσεις. Η κ. Κολιού εξήγησε ότι υπάρχει προβληματισμός για τα γυμναστήρια κλειστού χώρου, λόγω της εκπνοής των γυμναζομένων, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα, ραντεβού και λιγότερους ασκούμενους.

«Θα γίνουν και γάμοι και συναυλίες εντός του 2020, αλλά χρειάζεται κάποιος χρόνος», εξήγησε.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι στη σημερινή συνάντηση  συζητήθηκε και το ζήτημα των οδοφραγμάτων, βάσει όσων συζητήθηκαν χθες στην τηλεδιάσκεψη μεταξύ επιδημιολογικής ομάδας και δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την υγεία.

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,473 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 3 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.


Αναλυτικά, τα δεδομένα για τα νέα κρούσματα έχουν ως εξής:
Από σύνολο 430 δειγμάτων που λήφθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για μαθητή σε Γυμνάσιο. Περισσότερη ενημέρωση για τις ενέργειες που δρομολογήθηκαν θα δοθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας,
Από σύνολο 81 δειγμάτων από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για κρατούμενο πριν την εισαγωγή του στην φυλακή, και
Από σύνολο 361 δείγματα από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων σε κομμωτήρια, κουρεία, ινστιτούτα αισθητικής, κέντρα δερματοστιξίας και χώρους εστίασης, εντοπίστηκε 1 κρούσμα. Πρόκειται για εργαζόμενο σε χώρο εστίασης.
Παράλληλα, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 εργαζομένων σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια, είχαμε αποτέλεσμα για 1 δείγμα,
Από τα δείγματα που λήφθηκαν από επαναπατρισθέντες, διεκπεραιώθηκαν 66 εργαστηριακές εξετάσεις,
Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 219 διαγνώσεις,
Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 75 εργαστηριακές εξετάσεις, και
Από ιδιωτική πρωτοβουλία ολοκληρώθηκαν 240 εργαστηριακές διαγνώσεις.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 952.
Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου παραμένουν νοσηλευόμενα τρία άτομα. Επίσης, τρεις ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.

Share this post